Vi började med en energikartläggning och styrsystem stod som åtgärd nummer 1. Nu är det klart och vi styr de flesta lokaler från ett bokningssystem som värmer och/eller ventilerar det som behövs, i tjugotvå byggnader. Solceller kommer på fler tak, belysning blir LED och parkeringsbelysning lyser upp när det kommer någon.
Egentligen är det konstigt att vi så lätt slösar med energi. En droppande kran syns direkt att det är vatten som helt i onödan rinner ut. Slöseriet med el är inte lika tydligt. Det rum som inte används behöver varken värme, belysning eller ventilation. Ändå är det just våra vanor som gör att inte lampan släcks när vi inte är där. Här gäller det att istället tänka solidariskt.
Det är en stor utmaning att göra ett tekniksprång i våra gamla byggnader och försöka få med sig helheten när man gör om och byter styrsystem i huset. T ex kan larmet få styra att ”nu finns det ingen i huset, stäng av allt som går”. Den instruktionen är enkel vid en nyproduktion, men nu? Vi kommer en bit helt enkelt och får med oss lite grann varje gång vi gör förändringar i huset. Mycket av den styrande tekniken är bytt, nu är det mer fokus på att få alla med sig, se slöseri och samordna. Och byta till rätt produkt när det behöver bytas. I församlingen har vi nu ett energisparpaket för några månader framåt, där vi hjälps åt.
Läs mer i vår energipolicy här nedan (pdf)
Vi har gjort många olika åtgärder för att minska elförbrukningen. I dokumentet här nedan har vi sammanställt de olika lokalernas förbrukning.