För några år sedan föddes tankarna på att göra något fint för kyrkogårdsbesökarna i Eldsberga. Anki Tenggren fastnade för idén att göra en frälsarkrans av något slag, men tankarna på hur den skulle utformas var en utmaning. Nu när den är klar känns det så självklart!
För flera år sedan skapade biskop Martin Lönnebo ett radband till hjälp för bön och meditation som han gav namnet Frälsarkransen. De färgade pärlorna på armbandet har alla sin betydelse och mening.
På Eldsbergas kyrkogård är pärlorna av glas och tillverkade av Magnus på Steninge Glashytta AB. Var och en är egna konstverk som står monterade på smidesställningar, tillverkade av Lars på Loricks smedja i Vessigebro. Magnus och Lars har tillsammans med Anki och vaktmästare Dennis Selenström bollat idéer och skissat på olika förslag och Frälsarkransen har sakta fått växa fram till sitt nuvarande utformande. Belysningen på kyrkogården har länge varit på tal och det föll sig så bra i tiden att Frälsarkransen kom till samtidigt som man utökade den vanliga belysningen, så grävningen för kablar skulle ändå göras. Lampan i varje pärla är speciellt framtagen för sitt ändamål och ger ett vackert sken och skapar spännande mönster i glaskonsten. Skymningsrelä i lamporna avgör när de tänds och släcks.
Alla kan gå denna korta vandringsled som är ca 400 meter. Vid varje pärla står en skylt som beskriver pärlan utifrån Lönnebos tankar. Det viktigaste är att lyssna inåt sig själv. Vid varje pärla finns ditt eget centrum och bara du själv äger dina tankar om vad pärlan står för just nu och just för dig. – Oavsett vilken sinnesstämning du har, ger det något.
Det för med sig ett slags lugn att följa pärlorna längs vägen och stanna upp och reflektera.
På Lönnebos frälsarkrans finns sex avlånga pärlor som manar till tystnad. En möjlighet att stänga av det som stör. Dessa pärlor är inte med i denna vandring, men man kan låta vägen emellan pärlorna bli symboliska pärlor och göra vandringen i tystnad.
Vandringsleden ligger direkt till vänster när du kommit in från parkeringen och för Anki var det helt naturligt att den skulle anläggas just här. –Det är en väldigt vacker plats med fin utsikt över ängar och nejder.
Projektet har varit både spännande och lärorikt. –Nu när den är klar och många har provgått den, har responsen från kyrkogårdsbesökarn varit enbart positiv, vilket är glädjande, säger Anki.
Den har delvis blivit finansierat av en fond som specifikt var avsedd för utsmyckning av Eldsberga kyrkogård och med tanke på det känns det extra roligt.
Text/Anna-Lena Bengtsson