Lyssna

Att etablera sig i samhället

Församlingens diakoni kommer i stor utsträckning i kontakt med människor som befinner sig inom ramen för exempelvis migrations-, utbildnings- och arbetsmarknadsärenden.

Utöver att vara en stressande livssituation kan en sådan process också medföra utanförskap, osäkerhet och ovisshet. En stor stötesten är ofta kontakten med myndigheter och möjligheten till att förstå sin plats i och omkring den svenska myndighetsutövningen. Diakonin bistår därför ofta människor med att uttolka beslut och agerar som medhjälpare i kontakten med myndigheter.

 - Vi gör detta utöver det självklara samtalsstöd vi erbjuder människor som vi möter, berättar diakoniassistent Martin Sundsten. Ofta finns en oro och en ovisshet kring sin situation som man mår bra av att få samtala eller ventilera kring med någon som villkorslöst och icke-dömande lyssnar.

En annan viktig aspekt är att öppna upp och möjliggöra mötesplatser och sammanhang dit människor kan vända sig för att bygga relationer, tillhörighet och skapa mening i sin tillvaro. 

- Vi arbetar aktivt själva och i samarbete med andra aktörer för att främja sådana sammanhang, fortsätter Martin. Bland annat genom aktiviteter för daglediga, öppna verksamheter och gruppträffar. Därutöver ägnar vi oss även åt uppsökande verksamhet, för att motverka exempelvis ensamhet och utanförskap. I syfte att på så vis skapa och lyfta individers förmåga till att kontrollera sin situation och sammanhang oberoende av kulturell, religiös eller nationell bakgrund eller hemvist. Alla är välkomna att kontakta oss.

I grund och botten handlar diakonins roll om att stärka individens förmågor, upplyfta människovärdet och alltid stå på de svagas och utsattas sida. 
- Det gäller oavsett om det rör själavården, stöd i kontakter eller som en civilsamhällesaktör i samverkan med andra aktörer, avslutar Martin och fortsätter sedan in på Mariagården för ett planeringsmöte med diakonikollegorna.

Martin Sundsten

Foto: Edward Vallingstam