Lyssna

Stöd vid kris

Vad det än gäller så finns Svenska kyrkan till för sin församling. En diakon har som uppgift att se till att det diakonala arbetet är levande i församlingens alla delar.

- En kyrka som inte är diakonal tror jag har svårt att fungera som kyrka, berättar Andreas Onelius som är diakon i Söderhamn-Sandarne församling. Svenska kyrkan har en grundläggande uppgift att erbjuda en diakonal öppenhet i alla sina möten med människor, oavsett om det är med en diakon eller med någon annan profession.

- Vi bär det diakonala ansvaret tillsammans och har en skyldighet att bemöta behoven som finns i vårt samhälle.

Alla människor kan drabbas av flera olika kriser genom livet och kyrkan behöver vara öppen för att möta en människa i just den kriser hon genomgår för tillfället. I dagens samhälle matas vi med kriser i omvärlden: klimathot och pandemier, krig och ekonomiska kriser. Ibland kan dessa yttre kriser påverka oss att hamna i egna livskriser. Ens egen kris kan upplevas vara liten i jämförelse, men att söka hjälp och samtala kan förhindra att krisen tar över ens liv.

- Det finns en fara i att inte ta våra personliga kriser på allvar, berättar Andreas. Om vi vågar prata om det som bekymrar oss i tid kan vi kanske stoppa de stora kriserna. Men då behöver vi be om hjälp för att reda ut våra tankar. Om vi jobbar med vår egen oro kan vi vara ett stöd för andra i deras stunder av oro. Det blir som ringar på vattnet och vi kan sprida den diakonala omsorgen vidare till varandra.

I Sverige fokuserar vi mycket på arbetet kring psykisk ohälsa. Men vi skulle också behöva våga öppna upp mer för existentiella frågor och dela tankar om det som är jobbigt och svårt även kring områden av livet vi inte alltid förstår. Existentiella funderingar finns överallt i samhället.

- Där hoppas jag att vi som kyrka kan vara en plats dit människor kan vända sig, menar Andreas.

Andreas tipsar om att kontaktuppgifter till präster och personal på diakonin finns här på församlingens hemsida (KLICKA HÄR för att komma till kontaktsidan).

- Hör av dig till oss, tveka inte att be om hjälp, att be om tid. Vi har tystnadsplikt, ingen journalföring och är kostnadsfria. Men det är också viktigt att veta att vi inte bedriver behandling, till oss kan du komma för själavård. Du kan gå i ett enskilt samtal, du kan hitta en plats i olika gemenskaper i församlingen. Vi har Livsstegen och andra öppna gemenskaper, allt finns på vår hemsida och i våra sociala medier. Någon kanske vill hitta sin plats men inte riktigt vet hur, kontakta oss du också. Det kan vara en helande plats, att få hjälpa till i församlingen, det kan vara stärkande för dig. 

Kyrkan har också andra verksamheter som erbjuder ett själsligt lugn. Det kan i sig ha en diakonal inverkan på församlingen.

- Vi behöver avbrott för stillhet i en vardag som bara springer på. Då kan det vara helande att hitta andningshål, menar Andreas. Diakonala platser som lunchmusik och meditation som vi har i Ulrika Eleonora kyrka på tisdagar.

Andreas Onelius

Foto: Edward Vallingstam