3 historiska anekdoter
- Mariakyrkan, en liten träkyrka som stod ungefär där Mariagården står idag, invigdes 1621 och brändes på sitt 100-årsjubileum ner av ryssarna tillsammans med stora delar av Söderhamn. Ulrika Eleonora kyrka hade redan invigts 1693 och överlevde branden då hon var gjord av sten. Hon blev uppkallad efter drottning ”Sancta Uldarica”, kung Karl XII:s mor, som donerat generöst till dess uppförande. Arkitektoniskt kom kyrkan att hamna i skarven mellan barock och nyklassicism.
- Enligt ritningarna var kyrkan ämnad att bli en centralkyrka med ett kupolförsett torn över korsmitten. Tornet fick dock inte sin planerat höga resning och tycks inte ha uppförts med samma kvalitet som resten av kyrkan. Redan efter några decennier började valvet uppvisa skador relaterade till klockringningen och på 1740-talet flyttades klockorna ut till den klockstapel som än idag inrymmer kyrkans 3 klockor.
- Under 16- och 1700-talet var det vanligt med minnestavlor över stadens framstående män och deras familjer, ett antal sådana finns i Ulrika Eleonora. En av dessa kallas ”Svarta tavlan” eftersom den saknar bilder. De sägs vara ämnade Söderhamns borgmästare Magnus Blixt med familj. Fadern ska ha lovat att stå för kostnaden av kyrkan så att staden inte skulle behöva betala något. Efter faderns död vägrade dock sonen betala. Han må ha vunnit den rättsliga tvisten, men hamnat i onåd med staden.