Kyrkan
Ljungby kyrka är byggd av tuktad gråsten samt spritputsad och avfärgad i en svagt gulaktig ton. Den består av ett rektangulärt, rakslutet kor från 1200-talets början, ett ovanligt brett och långt långhus från omkring 1270 samt ett ron från 1857. Kyrkan restaurerades genomgripande i slutet av 1850-talet udner den berömde professor C G Brunius ledning och fick då sitt nuvarnade utseende med exteriören i skånsk, "romask" stil och interiören i nygotisk stil. Fönster och blindnischer är rundbågiga, regelbundet formade och symmetriskt placerade. Huvudingången ligger i väster, men mitt i långhusets sydfasad öppnar sig en medletida, gotisk portal, som blev hårt restaurerad 1928. I korets östra mur är också en ingång, från 1850-talet. Gavelrösterna är avtrappade, under taken löper skulpturala friser och taken är täckta med skiffer, utom tornet, som har koppartak.
Eftersom inga byggnadsarkeologiska undersökningar har gjorts och Brunius anteckningar och skisser från 1854 inte är så detaljerade, kan kyrkans byggnadshistoria bara skönjas i stora drag. Dess forna utseende känner vi huvudsakligen genom teckningar av kyrkan från tiden före den senaste, stora ombyggnaden, dels av Petrus Frigelius, dels av N I Löfgren från 1821. Men inte heller dessa teckningar säger något om hur kyrkan såg ut ännu tidigare, emedan den flera gånger blivit svårt härjad av eld i samband med åsknedslag.
koret är den äldsta delen. Den hade tidigare mot söder en rundbågig portal med en omfattning som hade rätvinklig genomskärning. I det inre är det täckt med två ribbvalv av tegel, troligen från omkring år 1300.
Långhuset tillkom troligen omkring år 1270, att döma av sydportalens måttfullt gotiska utsmyckning och fönstrens spetsbågiga form. Portalens omfattning har profilerad genomskärning och bågens anfang, liksom baspartiet, markeras med små bladornament. Den öländska kalkstenen i portalen antyder, varifrån portalens, ja, kanske hela långhusets byggmästare hämtats. Någon liknande portal finns emellertid inte bevarad på Öland, men däremot i en annan kyrka i Linköpings stift, nämligen Roglösa. Det är känt, att byggmästare och stenhuggare utbildades vid domkyrkorna och ambulerade mellan kyrkbyggena i stiften. - Sydportalens högra sida är en nyhuggning från 1928. Portalen murades igen vid Brunius ombyggnad, men ahan ritade av den 1854 och hans skiss, liksom några i kyrkans museum bevarade omfattningsstenar, visar, att portalens högra sida inte liknade den vänstra. I den högra ingick enligt Brunius bl.a. en kolonnett. Skaftet till en sådan förvaras på Norrgården i Ljungbyholm och kan möjligen härröra från denna portal.
Långhusets innertak består av ett välvt trätak och ahde även före 1850-talets ombyggnad välvd form. En medeltida kyrka med så stor inre bredd, 14,3 m, brukar vara välvd i flera skepp, och i en beskrivning från 1700-talets mitt, före den härjande branden 1757, talas om flera pelare, fastän vi varken får veta, hur många de var eller hur de var placerade. Som en ren gissning föreslås här, att långhuset från början var treskeppigt välvt med sten- eller tegelvalv, vilade på två rader pelare med 3-4 stöd i vardera raden. Kanske finns det vavlspår under innerväggarnas vita slätputs, likosm det är tänkbart, att pelarfundament ligger kvar under det prydliga golvet av öländsk kalksten.
Öppningen mellan långhuset och koret, triumfbågen, var före Brunius ombyggnad ungefär 2 m smalare samt spetsbågigt. De båda kolonnettprydda öppningarna över triumfbågen tilkom 1928 och hör till värmesystemet.
Tornet, kyrkans yngsta parti, är byggt i flera våningar, förenade med två vindeltrappor av tegel i de båda västliga hörnen. Kyrkans huvudingång ligger i tornets västfasad. Till höger om portalen är den gamla runstenen inmurad. Tornets första våning, som fortsätter mot öster i orgelläktaren, används också som kyrkans museum. I tornets andra våning hänger klockorna. Tornet avslutas med trappgavlar och täcks av två sadeltak, som korsar varandra. Över dem reser sig en låg spira. Det sägs, att tornets trubbiga huv fick en så blygsam utformning, emedan byggmästaren hade gjort konkurs, men i själva verket är tornhuven typisk för Brunius.
Redan på 1840-talet hade församlingen beslutat att bygga om sin kyrka, men beslutet hade inte kunnat verkställas av flera skäl, bl.a. ekonomiska. Den genomgripande förändringen av kyrkan kan vi följa i den brevväxling, som fördes mellan biskop Genberg och professor Brunius 1854-1857 ( ATA). I det första brevet, daterat 14/8 1854, skriver biskorpen bl.a.: "Många Tempel här i landet längta efter Herr Professorns konstnärliga öga och nyskapande hand. Det är en sådan längtan jag är anmodad att på långt håll till Herr Professorn frambära. - Kyrkan i Ljungby församling, 1 1/4 mil rfån Calmar, har under årtionden varit i behof af en grundläggande reparation, eller snarare omskapning; men olika meningar om sättet och äfwen någon farhåga för kostnaderna hafwa allt jemt satt frågan påuppskof, tills ändteligen för några dagar sedan, farhågan förswann, och meningarna enhälligt sammanslöto sig kring afsigten, att, så fort möjligen ske kan, förwandla den fula, mörka och oansenliga kyrkan till ett wackert, ljust och wärdigt Tempel... En raglande klockstapel skall försvinna och kyrkan i stället förses med ett torn"...
Professor Brunius reste nästan genast till Ljungby, hans skisser av kyrkan är daterade 31/8 1854. Han utarbetade ett förslag jämte utförlig byggnads- och arbetsbeskrivning, daterade 1/12 1854. han framhöll bl.a.: "Mig synes, att allt hvad som bygges på ett Herrans hus, bör enligt bästa förmåga göras ändamålsenligt, prydligt och varaktigt". Eftersom tornbyggnaden var mer angelägen än nya bänkar och ny predikstol, föreslog Brunius, att man skulle vänta med dem, om så var nödvändigt av ekonomiska skäl. För sitt första förslag begärde Brunius inte något arvode - "jag har inga anspråk på mitt konstnärsskap" - endas ersättning för sina utlägg för resor och renritning.
Genom Brunius omvandlades så den medeltida kyrkan till en enhetlig byggnad i 1800-talsstil. Långhusets och korets sydportaler murades igen och i korets östra mur togs en rundbågig portal upp, så högt uppdragen, att en fönster fick plats över gångöppningen. Fönstren flyttades och gjordes likformigt rundbågiga. En liten tunnvälvd, sannolikt medeltida sakristia vid långhusets norra sida togs bort och ersattes med en sakristia, som var en avbalkning av korets östra del. Den skildes från koret genom en låg skärmvägg med öppningar i sidorna. Väggen kröntes av stora, genombrutna spetsbågar (några bevarade i museet) och altaret flyttades intill mellanväggen. På altaret ställdes ett stort, genombrutet kors med törnekrans (ej bevarat), som effektfullt avtecknade sig mot det östra korfönstrets starkt färgade glasrutor. I detta skick gjorde koret ett ljusare och luftigare intryck än nu.
Vidare sänktes kyrkans spetsiga gavelrösten och två tillbyggnader vid långhusets västgavel, ett vapenhus samt resterna av ett norr därom beläget torn, revs och ersattes med det nuvarande tornet.
1902 gjordes koret om. Det delades mitt itu av en hel mur med rundbågiga dörröppningar på sidorna och i mitten en stor, rundbågig nisch, framför vilken altaret ställdes. I nischen placerades ett stort, förgyllt kors med en törnekrans (nu i muséet). På kyrkans innerväggar målades kvaderimitation och över triumfbågen målades med frakturstil: "SALIGT ÄR DET FOLK, HVARS GUD I HERREN ÄR". Utrymmet bakom altarväggen delades på längden i två rum med ännu en vägg. Norr därom blev sakristia, medan det södra rummet blev arkiv.
Nästa förändring ägde rum 1924, då den nedan beskrivna altaruppsatsen kom till. - Större förändringar genomgick kyrkan 1928, då bl.a. arkivrummet i korets södra del gjordes om till pannrum, väggarnas kvaderimitation målades över och långhusets sydportal togs fram och restaurerades.
Mycket talar för, att det mellan 100-talets träkyrka och den nuvarande 1200-talskyrkan har funnits ännu en stenkyrka i Ljungby, fastän inga rester ännu har påträffats av en sådan. I alla andra kustsocknar, utom Ljungby, i den nuvarande Kalmar kommun, byggdes nämligen stenkyrkor på 100-talet, vilka samtliga byggdes om till försvarskyrkor under perioden ca 1170- ca 1230. Det rör sig om inte mindre än 11 lyrkor, varav de flesta är helt eller delvis bevarade. De är av mycket olika slag, t.ex. den lilla östtornskyrkan Hossmo, rundkyrkorna Våxtorp och Hagby och de fästningslika Kläckeberga, Halltorp och Arby. Unde rdenna tid hotades nämligen våra kuster av stranhugg av hedniska folk från andra sidan Östersjön, från nuvarande Nordtyskland och Balticum. Som skydd för befolkningen och för kyrkornas dyrbarheter byggdes kyrkorna i Kalmarsundsområdet om till små sockenfästningar. På Öland rustade man också upp de gamla fornborgarna, av allt att döma under ledning av samma byggmästare som byggde om öns kyrkor. Det förefaller därför otroligt, att Ljungby ensam bland tolv kustsocknar skulle ha avstått från att bygga en stenkyrka redan på 100-talet och att befästa denna något senare. Kanske döljer sig svaret på dessa frågor under den nuvarande kyrkans golv.