En kista täckt av Degerfors kyrkas bårtäcke med ljusstakar runt omkring
Lyssna

Begravningsgudstjänst

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt för många att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsceremoni som kallas begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud.

Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder och de anhöriga utformar den ofta tillsammans med präst och musiker.

Berätta gärna om ni har särskilda önskemål! Begravningsgudstjänsten är en del i sorgeprocessen och det är viktigt att den känns bra och blir ett fint minne.

Samtal med präst

Efter att begravningsgudstjänsten är bokad tar prästen kontakt med dig som är nära anhörig för att boka tid för samtal, oavsett om du själv planerar begravningen eller om begravningsbyrån sköter det åt dig. Tillsammans med prästen kan du välja musik, bibeltexter och planera begravningsgudstjänsten. Väldigt mycket får plats inom en begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans ordning.

Anhöriga som önskar att en viss präst ska leda begravningsgudstjänsten kan själva, eller genom begravningsbyrån, framföra sitt önskemål till pastorsexpeditionen.

Musik

Musiken vid begravningar kan variera väldigt mycket. Det finns en stomme bestående av så kallad ”ingångs och utgångsmusik” som oftast spelas på orgel men kan också vara pianomusik eller något annat. Namnet kommer sig av att man förr i tiden gick in under ingångsmusiken och ut under utgångsmusiken. 

Variationen är stor, vi tänker att musiken speglar våra liv, att den för många betyder otroligt mycket och att nästan alla har minnen kopplade till musik. I kyrkan och på begravningen kan vi framföra musik som varit viktig för den avlidne och/eller de anhöriga. I begravningsgudstjänsten finns det utrymme för två till tre psalmer. Under avskedstagandet, momentet då de närvarande får ta farväl vid kistan med blommor, spelas oftast stilla musik.

Inspelad musik
Vi har tillgång till Musikbanken och kan spela upp streamad musik. För att få tillgång till musik från Musikbanken behöver vi beställa den senast 5 dagar innan begravningsgudstjänsten.

Om det finns önskemål om psalmer eller annan musik, pratar du med prästen om det.

Begravning i stillhet

Ibland står det i dödsannonser att begravningen sker i stillhet, det innebär att
endast de allra närmaste är närvarande. Det kan vara den döde som uttryckt en sådan önskan eller något som de anhöriga vill.

Annat kristet samfund

Om den döde tillhört ett annat kristet samfund eller en annan religion, vänder sig de anhöriga till detta samfund för den religiösa akten

Tacksägelse i kyrkan

Söndagen efter begravningsgudstjänsten har vi tacksägelse i kyrkan, om den avlidne varit medlem av Svenska kyrkan.

De anhöriga till en avliden får en inbjudan till den söndagsgudstjänst, då man läser upp namnet på den som gått bort, i samband med bön och ljuständning.