Lyssna

Begravningsombud

Begravningsombuden granskar och bevakar intressen för de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan.

Att Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten medför att länsstyrelsen utser ett eller flera begravningsombud. Ombudets uppgift är att granska hur huvudmannen tillvaratar intressena hos de personer som inte tillhör Svenska kyrkan. Ombudet ska hålla kontakt med företrädare för olika trossamfund och se till att möjlighet till borgerlig begravningsverksamhet och begravningsplats finns.

Begravningsombud

Begravningsombudets uppgifter

Alla som är folkbokförda i Sverige och betalar skatt betalar också en begravningsavgift oavsett tro och medlemsskap. Lagen säger också att det i varje kommun ska finnas ett begravningsombud som ska företräda de kommuninvånare som inte tillhör Svenska kyrkan i de församlingar som finns i kommunen.

Begravningsombudet ska ta tillvara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan, och vara en förmedlande länk till kyrkogårdsförvaltningen i frågor som rör begravning. Begravningsombud utses av Länsstyrelsen, som ger Kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram en lämplig person.

En mycket viktig uppgift för begravningsombudet är att kontrollera att begravningsavgiften verkligen går dit den ska. Har man gått ur Svenska kyrkan betalar man inte för kyrklig verksamhet, det blir så kallad särredovisning mellan kyrklig verksamhet och begravningsverksamhet.

Begravningsombudet ska också informera dem som inte tillhör Svenska kyrkan om sin roll, hålla kontakt med företrädare för andra trossamfund än Svenska kyrkan och kontrollera att samråd sker med berörda grupper i samband med ändring av begravningsplatser.

Varje år lämnar ombudet ett yttrande till Kammarkollegiet över ett förslag till kostnadsberäkning för begravningsverksamheten för det kommande året och en årsberättelse lämnas in till Länsstyrelsen.