Närbild på två vigselringar som tillsammans med en blomkvist ligger på en uppslagen bok med rubriken Vigselgudstjänst.
Lyssna

Vigselgudstjänst

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker.

Stor fest eller enkelt

Vigselgudstjänsten kan göras festlig, i närvaro av släkt och vänner. Den kan också hållas med bara er själva, prästen och två vittnen närvarande. I samråd med musiker och präst väljer ni musik, sång och övrig utformning av vigseln. Den präst som ska viga kommer att ta kontakt och ni bestämmer tillsammans tid och plats för ett vigselsamtal. 

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där ni som par lovar att ni vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. 

Vilken präst ska viga?

Församlingens präster har ett rullande schema som sätts varje termin. När ni bokar vigsel erbjuds ni den präst som tjänstgör det datumet. Vill ni ha en viss präst är det viktigt att kontrollera att han/hon är ledig, prata med pastorsexpeditionen. För att lära känna våra präster rekommenderar vi att ni besöker någon av våra gudstjänster.

Musik

Önskar ni speciell musik och/eller ackompanjemang till sångare är det viktigt att ni tar kontakt med musikern i god tid.
Uppgift om vem som ska spela får ni på församlingsexpeditionen. I våra kyrkor finns både orgel och flygel och våra musiker kan, om de får tid på sig, spela det mesta som passar i en vigselgudstjänst.

Vigselsamtal

Innan vigseln hålls alltid ett vigselsamtal. Det kan äga rum antingen i kyrkan eller hemma hos brudparet. Under vigselsamtalet planerar präst och brudpar vigseln. Vilka texter ska man välja, hur ska löftena låta, vem gör vad och när?

Riskastning eller inte?

Vi rekommenderar bröllopsgästerna att undvika ris. Vi tipsar istället om vita solrosfrön eller såpbubblor!

Blommor i kyrkan