Lyssna

Gravar, gravsättning & regelverk

Här kan du läsa om gravsättning, olika gravtyper/gravskick som finns på Södra Lapplands pastorats kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Gravsättning

En akt (begravningsgudstjänst eller begravningsceremoni) är inget krav men alla måste gravsättas. I Sverige måste en avliden gravsättas eller kremeras inom en månad från dödsfallet. Vid kremation måste askan sedan gravsättas inom ett år från kremationsdagen. Om den avlidne uttryckt önskemål gällande sin begravning är det en vägledning för de anhöriga när det gäller val som jordbegravning eller kremering och gravskick.

Jordbegravning 

Jordbegravning innebär att kistan med den avlidne gravsätts i en kistgrav. Eventuell akt kan då avslutas på två sätt. Antingen som utbärning - kistan bärs ut till graven och sänks ned med och av anhöriga, eller avslutas med avsked inne i kyrkan, kapell eller ceremonilokal. Om man avslutar inne så gravsätts kistan samma dag eller vid ett senare tillfälle av kyrkogårdsförvaltningens personal.

Kremering

Kremering innebär att kistan med den avlidne bränns till aska. Askan gravsätts sedan i en urna eller textilurna (textilpåse). Om gravsättningen ska ske i en minneslund eller askgravlund rekommenderar vi textilurna. Kremering kan ske före eller efter eventuell akt. Sker kremering före så kan akten avslutas på två sätt, samma som vid jordbegravning, ute vid graven eller inne i lokalen. Sker kremering efter så ges anhöriga möjlighet att boka tid för gravsättning vid ett senare tillfälle. Södra Lapplands pastorat gravsätter ej urnor under perioden 1 juni – 15 oktober.  Anhöriga kan vara med vid gravsättningen av askan, utom om gravsättningen ska ske i minneslund.

 

 

De olika gravskicken i Södra Lapplands pastorat

Gravplats med gravrätt

Kistgrav

I en kistgrav kan både kistor och urnor gravsättas. Vanligtvis ryms 1–4 kistor i en kistgrav och eventuellt fler i en gammal familjegrav, samt minst 9 urnor. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.

Urngrav

I en urngrav kan endast urnor gravsättas. Det ryms vanligtvis minst 9 urnor i en urngrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.

Gravrätt

Den rätt som uppkommer när en gravplats upplåts för gravsättning i en kist- eller urngrav. Gravrätten upplåts för 25 år med möjlighet till förlängning med 15 år mot avgift. Förlängs automatiskt 25 år vid ny gravsättning. Register över alla gravar förs på kyrkogårdsförvaltningen. Gravrätt får utövas bara av den som i gravregistret är antecknad som innehavare av gravrätten. Alla gravplatser ska ha en gravrättsinnehavare. En eller flera personer kan vara gravrättsinnehavare på en grav. 

Gravrättsinnehavarens ansvar

Att vara gravrättsinnehavare medför rättigheter: 

-        Bestämma vilka som skall gravsättas inom gravplatsen

-        Bestämma gravanordningens (gravstenens) utförande och beskaffenhet

-        Bestämma gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt

-        Få gravrätten förnyad under vissa villkor under förutsättning av en anmälan om förnyelse görs innan tiden för gravrätten går ut

-        Återlämna gravplatsen till upplåtaren

och skyldigheter:

-        Hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick

-        Iaktta upplåtarens bestämmelser när det gäller gravanordningens utseende och beskaffenheter samt gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt

-        Anmäla ny gravrättsinnehavare

Gravplats utan gravrätt

Askgravlund

Gemensamt gravområde med bestämd plats för askor. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.
Möjlighet att få en namnplatta uppsatt med den avlidnes namn. Inget skötselåtagande.

Läs mer om askgravlundar

 

En askgravlund är en plats där flera gravsätts inom samma område och där anhöriga får närvara vid gravsättning. För gravsättning av aska i askgravlunden rekommenderar vi textilurna I askgravlunden finns möjlighet att sätta upp en bestämd namnskylt med den avlidnes namn i 25 år. Kostnaden för namnskylt betalas av dödsboet eller någon anhörig. 

Askgravlundarna har en gemensam utsmyckningsplats som kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för. De som besöker askgravlundarna kan sätta snittblommor och gravljus i plast på gemensamma plats, men får inte sätta dit egna krukor eller planteringar. I askgravlundarna får man inte ställa gravljus i glas och undvik batteriljus.

Minneslund

En minneslund är ett gemensamt gravområde med helt anonymt gravskick. Vid gravsättning i minneslund får de anhöriga inte närvara. Minneslunden är därmed en viloplats utan namnskyltar. Inget skötselåtagande.

Läs mer om minneslundar

I minneslundarna görs gravsättningarna utan att platsen markeras på något sätt. För gravsättning av aska i minneslunden rekommenderar vi textilurna (textilpåse). Anhöriga får inte vara med vid gravsättningen eftersom det är ett helt anonymt gravskick. Det finns inga namnskyltar över vilka som är gravsatta i respektive lund, men alla som gravsätts registreras i gravboken så att de går att hitta via www.svenskagravar.se. 

Minneslundarna har en gemensam utsmyckningsplats som kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för. De som besöker minneslundarna kan sätta snittblommor och gravljus i plast på gemensamma platser, men får inte sätta dit egna krukor eller planteringar. I minneslundarna får man inte ställa gravljus i glas och undvik batteriljus.

Kostnader för begravning

Begravningsavgift

Begravningsavgiften är en skatt som bekostar begravningsverksamheten i Sverige.

Vad säger begravningslagen?

Hur går man tillväga efter att någon har avlidit?

Gravrätt

Rätten till en gravplats kallas för gravrätt och det går att bli gravrättsinnehavare på många olika sätt. Det vanligaste är att gravrätt uppstår när någon avlider.

Kremation

Begravningsavgift

Begravningsavgiften är en skatt som bekostar begravningsverksamheten i Sverige.

Vad säger begravningslagen?

Hur går man tillväga efter att någon har avlidit?

Begravningsombud

Begravningsombudens uppgift är att granska begravningsverksamheten och företräda de som inte tillhör svenska kyrkan.

Gravskötselerbjudanden

Södra Lapplands pastorat erbjuder sommarskötsel av gravar