En begravningskrans ligger under nyfallen snö.
Lyssna

Planera begravning

Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring begravningen.

Då är det ofta begravningsbyrån som bokar begravning och sköter kontakten med Svenska kyrkan.

Vill man ordna med begravningen själv ringer man till berörd församlingsexpedition för att boka präst, musiker, kyrka eller kapell om man önskar begravning i Svenska kyrkans ordning.

Vid bokningen bestäms tid, plats, präst och kyrkomusiker. Därefter hör prästen av sig för att boka tid för begravningssamtal.

För att de anhöriga skall ha rätt till en begravningsgudstjänst i svenska kyrkans ordning krävs att den avlidne var medlem i Svenska kyrkan.

Önskar man begravningsgudstjänst av icke medlem utgår en avgift för denna samt ett godkännande från pastoratets kyrkoherde. Kontakta församlingsexpeditionerna för mer information.

Vid en borgerlig ceremoni finns inga fastställda bestämmelser för hur ceremonin ska vara utformad. Plats och förrättare väljer man själv. Önskar man vara i något av begravningskapellen kontaktas församlingsexpedition för bokning av lokalen. Borgerliga ceremonier får endast hållas i de lokaler som pastoratet tillhandahåller utan religiösa symboler.

Oavsett vilken ceremoni som väljs så ska kyrkogårdsförvaltningen kontaktas för att lämna uppgift om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var man har för avsikt att gravsätta den avlidne.

En begravning i Svenska kyrkans ordning

En begravningsgudstjänst är ett tillfälle att säga farväl och överlämna en människa till Gud. Den följer en given form och kan göras personlig. Prata med prästen och musikern så hjälper de dig.

Kontakta oss och boka begravningsgudstjänst. Vid bokningen bestäms tid, plats, präst och kyrkomusiker. Inom de närmsta dagarna hör prästen av sig för att boka tid för ett begravningssamtal. 
Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.
Vi hjälper också till att planera in själaringning (sker normalt dagen efter dödsfallet) och tid för tacksägelse i samband med gudstjänst.

 

En borgerlig ceremoni

En borgerlig begravning kan ledas av en borgerlig begravningsförrättare eller av anhöriga och vänner själva. ”Den svenska högtidsboken”  innehåller förslag på ceremonier och finns att köpa eller låna på bibliotek. 

Välj och boka plats och förrättare. Det finns inga särskilda bestämmelser för hur ceremonin ska vara utformad. Vill ni vara i något av begravningskapellen bokas det via oss, se kontaktuppgifter längst ner på sidan. Det finns religiöst neutrala lokaler i olika storlekar att boka. 
Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.

Kremering eller jordbegravning?

Ett viktigt beslut är om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas. Kremering innebär att kistan med den avlidne bränns till aska och sedan gravsätts. Vid en jordbegravning sänks kistan ner i en grav. En avliden person ska gravsättas eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen. 

Det finns olika typer av gravar och olika alternativ för gravsättning.

Minnesstund

Direkt efter begravningen samlas anhöriga och vänner ofta till en minnesstund. Den kan hållas hemma i bostaden, i ett församlingshem eller i någon annan lokal. Det är ett tillfälle att minnas tillsammans och att samla sina intryck. Minnesstund bokas oftast genom begravningsbyrån, men det går också bra att kontakta oss direkt för att boka någon av våra lokaler och något att äta.