Text: Marie Hedström och Jimmy Fredriksson
Det är en solig dag när jag möter upp Peter för att kolla på planteringarna. Att blicka ut över det som ska bli ett litet hav av snittblommor känns väldigt fint. Jag vet inte om du har tänkt på det men varje söndag står det en bukett med färska snittblommor på altaret. Med 18 kyrkor och ett kapell (ja det är ju inte reglbundna gudstjänster i dem alla) så kan du tänka dig hur mycket blommor det går åt. Allt eftersom Peters intresse växte började han fundera på om han inte kunde kombinera sitt intresse med att utvecklas och ta ett nytt steg inom sitt yrke.
- Min tanke var att göra ett försök att odla våra egna blommor till viss del. Tanken bakom ligger i att odla blommor så nära som möjligt ur ett miljöperspektiv, men jag har samtidigt ett genuint intresse av växter så jag tycker det är en rolig utmaning, berättar Peter. De första resultaten har
vi sett nu i vår främst på Glömminge - Algutsrums kyrkogårdar där de som har gravskötsel har fått ”hemodlade penséer”.
- Det är en variant av penséer med mindre blommor så man får ge dem lite tid. När de sedan sätter igång och växer upplever jag dem mer livskraftiga än de med större blommor. Peter berättar vidare att han engentligen har haft med sig idén sedan längre tillbaka. När han började arbeta inom pastoratet som kyrkogårdssäsongare hade han en kollega, Kjell Johansson, som berättade att han förr hade odlat penséer och sommarblommor till kyrkogårdarna på egen hand.
-När sen mitt egna odlingsintresse växte, väcktes idén till liv igen. Jag frågar Peter hur det hela har gått så här en bit in i den första tiden av ”egenodling”?
- Odlingen har gått bra men jag har lärt mig saker under tiden som jag kan göra annorlunda tills nästa gång. Det jag har odlat är minipenséer och snittblommor av många olika sorter. Vi pratar vidare en stund om hur barnsligt glad man kan bli av blommor, alla dessa färgklickar som är så starka att de växer men samtidigt är så sköra. Vi berör hur vackra kyrkogårdar vi har här på Öland, de allra flesta är väldigt gröna och ligger otroligt vackert. En lugn oas att ta en paus i oavsett om man har en grav att besöka eller inte. Som nämnt inledningsvis ägde mötet med Peter rum en varm dag och det förde in oss på frågan ”blir det grönt på kyrkogårdarna i sommar eller inte?” Det är inte alldeles för länge sedan vi hade flera somrar i rad med bevattningsförbud. Jag frågar Peter om han vill passa på att skicka med ”sommartips” till de som besöker eller sköter om planteringar och gravar på kyrkogårdarna.
- Ett råd till kyrkogårdsbesökarna kan definitivt vara att skaffa en planteringslåda med underbevattning som vi säljer om man nu inte redan har en. Kan man inte tänka sig det skulle jag rekommendera att täcka sina gravplanteringar med t.ex. barkmull eller liknande och satsa på en bra jord som håller fukt och näring längre.

ATT ODLA NÄRA Ett odlingsprojekt i Algutsrum
Under den gångna vintern satte ett odlingsprojekt i gång i Algutsrum. Peter Lundberg, vaktmästare i Södra Ölands pastorat har under den senaste tiden utvecklat ett allt större intresse för växter, odling och den gröna utemiljön. I samband med det ökade intresset väckte han även frågan i Glömminge-Algutsrums församlingsråd, men även hos arbetsledare och kyrkoråd. Borde vi inte prova att odla mer blommor lokalt i egen regi?