Lyssna

”Det är inte vad man säger utan vad man gör som räknas”

Priset ”Årets Västervikare 2023” gick till Vinternatt. Föreningen arbetar med hemlösa och utsatta i Västervik. - Vi blev jätteglada. Det är en bekräftelse på att det vi gör är rätt och att folket är med oss. Vi gör det här tillsammans med hela Västerviks befolkning, säger Linda Åkerman.

Linda och maken Paulis engagemang började med att de själva såg människor som levde i marginalen och inte verkade ha någonstans att sova. De bäddade sängplatser i de två lekstugorna på sin tomt och tog med sig behövande
hem. Efter en natt i värmen tog paret Åkerman med sig dem tillbaka till Västervik och hjälpte dem i kontakten med myndigheterna. Det ena ledde till det andra och snart var föreningen Vinternatt ett faktum.

Mer än bara sovplatser
Vi slår oss ner vid ett enkelt bord mitt i LP–stiftelsens lokaler i Pingstkyrkan där Vinternatt utgår ifrån. I den ena delen av rummet finns en soffa och påsar och högar med kläder från veckans insamlingsrunda. I andra delen av rummet – där bakom vikväggarna – finns fem bäddade sängar som ger en god natts sömn och lite lugn och ro för samhällets hemlösa. Förutom sovplatser erbjuds också  frukost, gemenskap och fika. Föreningen lägger framför allt ner mycket tid på att hjälpa i kontakten med myndigheter, socialtjänsten och andra instanser för att få rätsida på livet igen.
– Idag finns det fem till tio hemlösa i Västervik. Det är inte så lätt att få en lägenhet och rätt hjälp. Det handlar om att göra fotarbetet. Det är inte vad man säger utan vad man gör som räknas. Myndigheterna är tyvärr ganska fyrkantiga och samarbetet mellan de olika instanserna är inte alltid så bra. Som utsatt är det lätt att hamna mellan stolarna, säger Linda.

”Härligt att se glädjen i deras ögon”
På föreningens hemsida kan privatpersoner och företag se hur man kan hjälpa till i arbetet. Vill man skänka något så ställer man bara ut det på sin trapp och skickar ett SMS med sin adress. På måndagar hämtas gåvor runt om i Västervik. Detta är också dagen då man erbjuder gympa hos en sponsor. Tillsammans äter man soppa hos Frälsningsarmén, vardagsmat hos Marieborgskyrkan och så sponsrar flera restauranger och butiker med mat, varor och tjänster.
– Vi erbjuder också besök hos massör, frisör och fotvårdare. Det är viktigt att få känna sig omhändertagen, lite fin och utvald. Dessa människor har många gånger haft ett tufft och torftigt liv. Det är härligt att se glädjen i deras ögon när de exempelvis får uppleva speedway live. Det är en skön känsla att höra dem komma till ro och somna gott hos oss, säger Linda.

Tacksamhet för hjälpen
Hon påtalar flera gånger glädjen och tacksamheten över att så många i samhället vill bidra på olika sätt.
– Behovet av hjälp är stort och likaså behovet av volontärer som kan finnas med här och ta en fika och prata lite med våra besökare. Vi har ett bra samarbete med Harald (Hjalmarsson, kommunalrådet i Västervik). Han är engagerad, hälsar på här regelbundet och han får våra rapporter, säger Linda.

”Inte tillfrisknat utan Gud”
Linda och hennes man Pauli har båda en bakgrund som missbrukare. Linda var under 20 års tid beroende av droger och framför allt alkohol. Men hon såg inte sin problematik själv. Det var hennes bror och mamma som såg till att hon vid flera tillfällen blev inlagd för avgiftning.
– Det var helt sjukt allting. Jag minns inte så mycket från den tiden, säger Linda.

”För mig är allt detta ett kall”
Vändningen i hennes eget liv kom 2017.
– Jag vaknade och var alldeles tom. Jag ville ingenting, inte ens hitta droger eller något att dricka. Allt var bara likgiltigt. Men jag hade träffat personer som gått tolvstegsprogrammet och tyckt att de verkade så glada.
Hon påbörjade sin tolvstegsbehandling och har varit fri sedan dess.
– Jag var så själsligt tom. Bristen på andlighet försöker man fylla med pengar, droger, spel eller något annat. Jag tror inte att jag skulle kunnat tillfriskna om jag inte hade hittat Gud.
Idag arbetar Pauli Åkerman heltid med Vinternatt, medan Linda får sin inkomst i det gemensamma uppdraget som familjehem för ungdomar som hamnat snett i livet. Hur hittar hon kraft att orka?
– För mig är allt detta ett kall. Någonstans ifrån kommer kraften och jag tror att det är från Gud, säger Linda Åkerman.

TEXT: Filip Ewertsson FOTO: Nathalie Chavez

Lyssna och titta på när Linda Åkerman gästade podcasten Pausa

17. Någon som har en vinterjacka?

Linda Åkerman från föreningen...