Lyssna

”Förstå att det finns en värld under ytan”

Markus Nord älskar havet, trots att han växte upp långt ifrån havet i djupaste Dalarna. Men varje sommar stuvade familjen in sig i bilen och tog sig från Mockfjärd till norra Öland för att semestra. - Jag älskade att bada och dyka i det kristallklara vattnet. Det var fantastiskt att vara i en värld under ytan, säger Markus Nord, biträdande föreståndare för naturum Västervik.

Kärleken till vattnet skulle visa sig växa. Han utbildade sig till dykguide i Västervik och arbetade två säsonger i Thailand, där han filmade turisternas dykturer.
– Det var alltid en tävling, oss guider emellan, om vem som kunde hitta flest sjöhästar. Jag var alltid sämst, men jag var bäst på att hitta den snarlika havsnålen i stället, berättar Markus.
Väl hemma i Västervik igen fick han en aha-upplevelse när han upptäckte att havsnålen även gick att hitta på hemmaplan. En insikt om sin och många andras okunskap om Östersjöns djurliv blev startskottet på Markus engagemang och medverkan att vara med och bygga naturum Västervik, som invigdes 2006. I Sverige finns för närvarande 32 naturum från norr till söder.

”Östersjön är unik”
Markus Nord ser som sin mission att lära och berätta om havet och det är ingen tvekan att han brinner för sin sak. Vi träffar honom i naturums lokaler på Kulbacken i Västervik.
– Vi behöver vända uppfattning om att Östersjön bara är brunt, kallt och dött och att man bara kan dyka efter båtvrak här. Östersjön är en fantastisk värld som är unik med låg salthalt, där både gädda och strömming kan finnas i samma synfält. Generellt har samhället en rätt dålig relation till naturen, främst under vattenytan. Det finns många förutfattade meningar och mycket okunskap, säger Markus.
Sedan många år bedriver naturum en vattenskola, där skolklasser får komma på besök för att snorkla och håva. Han berättar att det inte är alla elever som är så fascinerade allra först, men efter en stund upptäcker barnen många spännande saker i vattnet.
– Många har aldrig haft våtdräkt på sig eller snorklat innan. Det handlar om att man ska förstå att det finns en värld här nere och att skapa en relation med havet och naturen.

”Skevt sätt att prata om alger”
Markus tycker att det finns ett skevt sätt att prata om naturen, både inom media och i folkmun.
– När det är stor algblomning så blir det ”mördaralgerna anfaller” i krigsrubriker, som att mänskligheten är helt oskyldig till vad vi gjort med havet. Det finns ett skevt sätt att prata om alger som trots allt producerar 70 procent av allt syre på jorden. Utan algerna överlever vi inte, säger han, och nämner också överfisket som ett stort problem.
– Torsken är en nyckelart som är viktig för den totala balansen för djurlivet i Östersjön. Det tar lite för lång tid för torskbeståndet att återhämta sig. 
Men det finns också ljuspunkter för Östersjöns framtida mående.
– Läckaget från land till havet minskar, men kanske lite för långsamt. Många markägare har gjort stora insatser och tillsammans med rådgivning har vi kommit långt i Västerviks kommun. Men det finns ju många andra kommuner och länder runt Östersjön som också måste göra sitt, säger han.

”Så mycket vatten att upptäcka”
Han utforskar och ”kravlar gärna runt” i vatten där han är, från ett kallt vinterhav och en liten bäck till grottor i jämtländska fjällen.
– Det finns så mycket vatten att upptäcka både i Sverige och utomlands, men av miljömässiga skäl vill jag inte resa runt hela jorden. Under vintern drömmer jag om att ta med barnen till en fin och klar skogstjärn där vi kan snorkla, säger Markus.
Han är medlem i Svenska kyrkan, men är inte aktiv eller kristen. Markus konfirmerade sig i Mockfjärd. Han är tacksam att både prästen och diakonen där lät ungdomsgruppen låna kyrkans lokaler för deras rollspel. Naturum samarbetar med Västerviks församlings dagläger ”Kul i sommar” på Gläntan.
– Naturen är min religion, säger Markus Nord.

Text: Filip Ewertsson
Foto: Natalie Chavez

Lyssna när Markus Nord gästade podden Pausa

20. Vi kan inte bara bete oss så här

Pausa gästas av den dykande dalmasen...