Lyssna

"Här kommer vår framtid!"

Sedan två år tillbaka pågår ett generationsöverskridande samarbete mellan Svenska kyrkans barnarbete och äldreomsorgen i Hjorted. - Det här är jättehärligt! Man märker att barnen slappnar av och kommer hit med liv och rörelse. Barnen livar upp stället och de gamla här blir gladare och piggare av träffarna, säger undersköterskan Katarina Åberg.

Det är en onsdag eftermiddag i mars. Andrum slår följe med en barngrupp i 4- och 5-årsåldern från Kattbjörnens förskola i Hjorted som just blivit upphämtade
av ledare från kyrkan. Med full energi kliver de in i matsalen på Nynäsgårdens äldreboende på andra sidan Hjorteds församlingshem. Barnens entré bemöts omedelbart av leenden och glada tillrop.
– Här kommer vår framtid, utbrister en av de boende och gänget med pensionärer vinkar glatt till alla barnen.

”Vad mer kan man önska sig?”
En gång i månaden träffas barnen och de äldre, varannan gång på äldreboendet och varannan i församlingshemmet.
– Det här är bra! Detta är så fint. Barnen är vår framtid. Vi sjunger, har det bra och dricker gott kaffe i god omsorg. Vad mer kan man önska sig, säger 91-årige Anders.
Diakon Britt Andersson inleder träffen, som har temat vatten, med att hålla upp ett dricksglas och frågar vad man kan göra med vatten. Barnen är snabba att ropa ut sina förslag:
– Fiska, bada, dricka och spola i toaletten, säger någon.
– På vintern fryser det och då kan man åka skridskor och smälta isen med salt, föreslår ett annat barn och ett tredje barn fyller i:
– Jag har en snowracer och en pulka.
Britt undrar hur man brukar använda vatten i kyrkan.
– Man har vatten på dop, ropar ett barn.

”Barnen lär oss att vara glada”
Nästa fråga är om det möjligen finns några sånger om vatten. Barnen börjar genast sjunga på ”En kulen natt” och pensionärerna hummar med så mycket de kan och hinner. De sista tonerna av sången ”En liten båt blir ofta våt”
möts av applåder. Men någon av de äldre hörde aldrig sången så barnen sjunger den en gång till fast högre.
– Underbara barn, utbrister Marianne Landsberger.
Hon berättar att hon till och med har barnbarns barn.
– Ja, vad kan man lära sig av varandra? Vi äldre kan lära barnen att vara varsamma med naturen för just nu är det väldigt dåligt ställt med den. Barnen kan lära oss äldre att vara glada. Som äldre blir man kanske mer isolerad och avskild. Jag brukar gå till kyrkan för att det är lugnt och stilla. Jag brukar titta på gravstenar med personer som har koppling till det torp jag bodde i tidigare, säger hon.

”Barnen drar folk till kyrkan”
4-åriga Agnes och 5-åriga Stina tycker det är roligt att komma till Nynäsgården.
– Vi brukar måla, ta med studsbollar och spela fotboll här. Vi kan lära dom gamla att måla, berättar tjejerna och en liten pojke hoppar in i samtalet:
– Min pappa är gammal. Han är 45 år och har skägg.
Församlingsassistent Maria Andersson tar fram bilder på vattendjur som både barn och äldre färglägger under djup koncentration och tystnad. Lite längre bort sitter Carin Larsson, som själv är pensionär och frivilligarbetare i kyrkan.
– Det är jätteroligt att få vara med. Jag älskar barn. Jag lever ett ganska lugnt liv annars så det är kul att få hjälpa till här. Barnen tycker det är roligt och ledarna är engagerade med många nya idéer. Barn drar alltid mycket folk till kyrkan, säger Carin.

Text: Filip Ewertsson
Foto: Natalie Chavez

Foto: Nathalie Chavez, Everday

Foto: Nathalie Chavez, Everday