Lyssna

”Jag tror på Gud”

Andrum träffar kommunalrådet Harald Hjalmarsson. Från hans kontor skymtas stadsparken och den stad som blivit en del av spelplanen där politikern, företagaren och familjefadern Harald Hjalmarsson rör sig.

Han är fjärde generationens Hjalmarsson på släktgården Tindered i Västra Ed, norr om Västervik. Harald har läst ekonomi, men har även en lantbruksutbildning.
– Det är fantastiskt kul med skog, lantbruk och företagande. Vi har Highland cattle (långhårig nötkreatur), vi odlar egna kräftor och så driver vi Tindered Lantkök vid E22:an tillsammans med familjen. Där erbjuder vi bland annat laddningsstationer, café, lunch, bad och så brygger vi egen öl. Även svärsöner, svärföräldrar och barnbarnen är med och hjälper till, säger Harald.

Första företaget som 14-åring
Företagande verkar vara en röd tråd i moderaten Hjalmarssons liv. Redan som 14-åring startade han sitt första företag, då han och klasskompisar odlade obesprutade grönsaker. Under gymnasietiden sydde han och två klasskamrater sjömanssäckar som sedan såldes i Göteborg. När saknaden av en kafeteria på
gymnasieskolan blev för stor så tog han och skåpsgrannarna saken i egna händer.
– På rasterna sålde vi kaffe och egna bakverk direkt i korridoren. Ett initiativ som ledde till att skolan senare startade ett ”riktigt” café, berättar han.
Tillsammans med frun Nettan driver han sedan många år ett fastighetsbolag, främst med fokus på att hjälpa äldre att hitta nytt boende när villan blivit för stor.

Flest personkryss
I unga år fick Harald Hjalmarsson frågan från flera partier om att engagera sig.
– Då hade jag nog lika gärna kunnat bli centerpartist, men jag blev moderat då jag tror väldigt mycket på individen, säger Harald.
Sedan gick det fort. I början av 2000-talet blev Moderaterna för första gången det största borgerliga partiet i Västervik och Harald fick flest personkryss. I samråd med familjen valde han då att satsa fullt ut på politiken som nytt kommunalråd. Genom åren har han slagit ett slag för många olika frågor, såsom exempelvis att byta länstillhörighet, starta Gotlandstrafik till Visby, ny södra infart och att rädda Gamleby hamn.
– Man måste vilja något. Det är oerhört viktigt att vi lyckas med större etableringar här. Jag brinner för dessa frågor. Men vårt huvuduppdrag alla dagar
i veckan är att ta hand om våra äldre och att vi har en bra skola.

Drevet efter ”Uppdrag granskning”
Och så var det ju det här med etableringen av Slottsholmen. Harald Hjalmarsson gick i täten för att göra något av det centralt belägna ödehuset vid Slottsholmen direkt vid havet. Kontakt togs med bland annat ABBA-stjärnan och Västerviks-sonen Björn Ulvaeus, och planer fanns på att skapa ett Visans hus. Men för-handlingar med kommunen och den ursprungliga detaljplanen strandade. I stället köptes marken av Ulvaeus, utan upphandling, för etablering av det Slottsholmen som finns idag med hotell, lägenheter, spa och restaurang. SVT:s ”Uppdrag granskning” gav sig in i leken. De hävdade att Harald Hjalmarsson blivit mutad av Björn Ulvaeus och granskade Harald och hans bolag i detalj.
– Jag hade egentligen inget att dölja. SVT höll på under 1,5 års tid och lade ned enorma resurser. De filmade oss hemma på vår gård och bad kommunen skriva ut och skicka all e-postkorrespondens flera gånger. I all stress och trötthet var jag dum nog att ändra i ett tidigare e-postmeddelande, något som inte gick SVT
förbi, berättar Harald.
Inför rullande kamera nekade först Hjalmarsson, men insåg snabbt sitt misstag och erkände redan dagen efter. Han beskriver drevet som en oerhört tuff tid.
– Jag fick hotfulla brev och meddelanden skickade till oss. Vi levde under en period under skydd av Säpo och i flera dagar var vi på hemlig ort med person-larm. Trots detta så är jag glad att jag inte slängde in handduken, säger han.
I kommande val skulle det visa sig att väljarna, trots drevet, fortfarande hade förtroende för Harald.
– Jag lärde mig otroligt mycket av allt detta. Det är mänskligt att göra fel,
men viktigt att vara ärlig och erkänna när man gjort fel. Rätt måste bli rätt,
säger Harald.

Stark koppling till kyrkan
Harald Hjalmarsson känner en stark koppling till kyrkan.
– Jag tror på Gud. Det tillhör mina värderingar. Jag brukar kanske inte be,
men jag kan tänka ”hoppas verkligen att det ska gå bra för alla”. Det är väl
en sorts bön och tanke som jag skickar i väg. Men bönen ”Fader vår” kan jag så klart utantill, säger han och fortsätter:
– Jag skulle vilja engagera mig mer och jag tycker faktiskt att kyrkan skulle kunna göra ännu mer, framför allt för våra barn. Men jag vet att det krävs mycket engagemang.
Han är ingen van kyrkobesökare, men känner att han hittar ett lugn när han är i en kyrka. Han tycker att det är viktigt med traditioner och seder.
– På julafton läser vi alltid julevangeliet för våra gäster och sjunger gärna psalm 31 tillsammans, säger Harald Hjalmarsson.

Text: Filip Ewertsson

Lyssna och se när Harald gästar Södra Tjusts pastorats podcast Pausa.
Se länkarna nedan.