Finns det saker i Svenska kyrkan som du vill att kyrkan gör nytt, utvecklar eller bevarar?
I tider av krig, skjutningar, naturkatastrofer, pandemier, svält, oro för framtiden osv. har kyrkans budskap om att inge hopp i en ond tid allt större aktualitet. Så som hon gjort i nästan 2 000 år. ”Sannerligen, vad ni gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.” Matt. 25:40. Här talar Jesus till sina lärjungar och visar på det för dem det starkaste bandet mellan människor, brödragemenskapen. I sin gärning talade Jesus också till kvinnor och även människor av icke judisk tro. Hans budskap gällde ALLA människor. Eftersom kyrkan också består av människor har man inte alltid följt Jesu budskap. Det finns alltid människor som använder religion för sina egna syften. Därför är demokratin viktig. Redan i urkyrkan samlades man för att nå enighet när åsikterna gick isär. I Sverige har vi en lång tradition av demokratiarbete. De gamla självstyrande socknarna delades 1862 i en borgelig och en kyrklig kommun. Till att börja med valdes män med högt förtroende, oftast med en framträdande roll i samhället. Så småningom kom man på att man blir starkare om man går samman och bildar partier. Fram till år 2000 styrdes Svenska kyrkan av kommunallagen, men efter det är det Kyrkoordningen som gäller. Partier heter där nomineringsgrupper. Idag hör man att det inte ska vara politik i kyrkan. Vad är politik? Enligt Wikipedia är det ”numera en statsvetenskaplig term för de processer och den taktik en grupp använder för att fatta beslut.” Vad man närmast kritiserar är väl de partier som i varierande grad har inflytande på nomineringsgruppens kyrkopolitiska program. Av egen erfarenhet kan jag säga att lokalt existerar bara politiken vid val. Annars är det ett gemensamt vi. Ju högre upp (stiftsfullmäktige och kyrkomöte) vi kommer i hierarkin desto mer politik. I den rena demokratin ska alla beslut tas i konsensus. Alla ska var överens och det gör processen ofta svår och långdragen. Därför använder man sig av parlamentarism. Alltså majoriteten bestämmer. POSK som är den största politiskt obundna gruppen arbetar precis som de andra nomineringsgrupperna i kyrkomötet, vad jag uppfattade.
Själv har jag inga problem med om någon har en politisk uppfattning. Jag har svårt att sätta stämpel på att den är kristen och den inte. Jag har träffat många från andra grupper som jag upplever som djupt troende. Oavsett politisk uppfattning är det tron på Jesus Kristus som är avgörande. Vi behöver många olika uppfattningar och idéer för att det ska bli bra. När jag första gången stod på en lista 1982 var det en samlingslista till kyrkofullmäktige i Höreda församling. Innan nomineringarna hade företrädare för partierna i Höreda fördelat placeringarna på listan efter resultatet av kommunalvalet. Detta för att få en representativ fördelning i kyrkofullmäktige. Man försökte också få alla gamla skolrotar representerade för att få en geografisk spridning. I Eksjö var det partilistor fram till valet 2013. När det blev val till kyrkofullmäktige i Södra Vedbo pastorat var det då två partier och fem lokala listor som ställde upp. I flera fall har det bildats egna föreningar där man kallar sig partiets namn i Svenska kyrkan. Man vill där visa att man är oberoende av partistyrelsen, men talar ändå om vilka värderingar man har. Att veta vilka värderingar de lokala nomineringsgrupperna har kommer att presenteras i framtida Kyrkblad, men här handlar det också om personkännedom.
Om du vill bli förtroendevald så kontakta någon som sitter i kyrkoråd/kyrkofullmäktige. För att vara valbar ska du tillhöra Svenska kyrkan, vara fyllda 18 år på valdagen och vara döpt. Det är ett åtagande på fyra år. Tre ord jag vill skicka med: Lyhördhet – närvaro – tålamod. Lyhördhet: Att lyssna på församlingsbor inom pastoratet. Närvaro: Väljarna förväntar sig att du är med på sammanträden och tar uppdrag. Tålamod: Förvänta dig inte att det blir snabba beslut. Kyrkan har en 2000-årig historia varav1000 i Sverige. Tänk på ”droppen på stenen”.
Till sist ur Södra Vedbo pastorats församlingsinstruktion att arbeta för ”En kyrka som gör det glada budskapet om Jesus Kristus synligt och en gemenskap där det finns plats för varje människa”.
Anders Törnvall, nuvarande ordförande i kyrkorådet