Ett bårtäcke är ett vackert vävt eller broderat tyg som draperas över kistan vid begravningen. Bårtäcket kan användas vid såväl jordbegravning som kremation. Då begravningsakten efterföljs av kistgravsättning tas bårtäcket bort.
Användandet av bårtäcken är en tradition som användes redan under medeltiden. Äldre bårtäcken är ofta prydda med broderade texter, initialer och årtal. Inom adeln var det vanligt att varje släkt hade ett eget bårtäcke som användes i generationer.
Bårtäcket kan ersätta en dyrare kista och även blomprydnader på kistan. Vill man ändå smycka kistan med blommor kan en skyddsduk användas som skyddar från blommornas väta eftersom bårtäcket oftast är gjort av textil som är svårt att tvätta.
På senare år har användandet av bårtäcken många gånger ersatts av finare kistor och prydnader i form av blommor, fotografier och personliga saker.
I Södra Vedbo pastorat finns fyra bårtäcken som kan lånas av medlemmar utan kostnad vid begravning i någon av pastoratets kyrkor. Dessa finns i Eksjö församling, Norra Solberga-Flisby församling, Hult-Edshult, Höreda och Mellby församlingar och i Hässleby-Kråkshult och Ingatorp-Bellö församlingar.
Begravningsbyrån sköter bokningen av bårtäcke, men det kan också bokas via församlingsexpeditionen.
Se våra bårtäcken i bild nedan.