Diakoni är kyrkans sociala arbete. Det är i regel personal som samordnar arbetet, ofta tillsammans med ideella i församlingarna. Hur vi gör detta ser olika ut, men att skapa mötesplatser så att människor bryter isolering och utanförskap är vanligt.
I vårt pastorat sker detta genom till exempel syföreningar, gemenskapsträffar, café, promenadgrupp, mat- och pratgrupp, språkcafé, soppluncher. Vi uppmärksammar de äldre som fyller år och besöker äldreboenden. Ibland gör vi hembesök och ofta är vi medföljare till olika myndigheter som stöd. Familjer och enskilda som behöver stöd både i sina relationer och med budgetplanering är också vår arbetsuppgift. Vi samverkar med socialtjänst och vill stödja genom att ge hjälp till självhjälp.
Vi möter också många i enskilda samtal kring det som är svårt och utmanande i livet. Det kan handla om förluster av olika slag eller identitetssökande och ibland om andliga och existentiella frågor. Det finns inga åldersgränser i det diakonala arbetet. Vi är medvandrare en bit på vägen. Till oss kan du, oavsett ålder, komma för att prata om allt. Vi har tystnadsplikt, är kostnadsfria och för inga journaler. På sjukhuset finns en diakon som möter både personal och patienter i samtal och grupper.
För dig som mist en anhörig har vi Leva vidare-grupper. Där ger gruppen stöd till dig kring det som är din sorg. Under Allhelgonahelgen då vi minns våra döda finns diakoner och präster tillgängliga för kontakt på våra kyrkogårdar.