Vem kan döpas?
Alla är välkomna att döpas, oavsett ålder. När det gäller barn och ungdomar under 18 år är det vårdnadshavarna som bestämmer.
Om barnet är tolv år eller äldre måste också barnet självt vilja bli döpt. Den som döps blir medlem i en församling och i Svenska kyrkan.
Hur bokar man dop?
Att boka ett dop är enkelt. Anmäl intresse här på hemsidan eller kontakta expeditionen. Dopet behöver bokas senast 2 veckor innan dopgudstjänsten förutsatt att det finns lediga doptider. För att vara säker på att få den kyrka, präst och datum som du önskar bör du boka dopet i god tid.
Vad är dopsamtal?
Innan dopet träffas präst och dopfamiljen för dopsamtal. Då planerar man dopet, vem som ska göra vad mm. Det är frivilligt för dopfamiljen att medverka vid dopet.
Får man själv bestämma hur dopet utformas?
Det går bra att ha egna dikter och sånger vid dopet. Det finns dock en ordning för dopgudstjänsten som innehåller allt det som ett dop i Svenska kyrkan ska innehålla, men det finns utrymme för personliga tillägg.
Var kan man döpas?
Oftast sker dopet i kyrkan, men det går oftast lika bra att blir döpt på en annan plats tex hemma eller i en trädgård. Då brukar dopet vara lite enklare och utan kantor. Dopet måste inte heller vara i den församling man själv bor i.
Vilka kläder ska man ha på sig?
Det är en tradition att bära vit klädsel vid dop men det är inget måste. Det vita symboliserar renheten och storleken på dopklänningen att barnet kan växa i tro. Vi har dopkläder att låna ut, även konfirmandkåpor vid dop av större barn, ungdomar och vuxna. Men man kan också döpas i andra kläder om man vill det.
Vad kostar dopet?
Själva dopet kostar ingenting. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka – allt ingår när personen blir döpt.
Hur fungerar det med faddrar?
En fadders uppgift är att finnas där för barnet under uppväxten. Det är en fint förtroende både från föräldrarna och kyrkan. Det finns en enda regel för att kunna bli fadder (gudförälder), och det är att hen själv är döpt. Det finns ingen gräns för hur många faddrar den som döps får ha, och man behöver inte ha någon fadder alls.
Måste man ha fest?
Dopet i sig är en fest och det kan vara fint och roligt att dela dopet med gäster, men det behövs inte. Minst tre är dock alltid på plats: den som döps, en präst och Gud.
Vill man ha kalas, dopkaffe eller fest efteråt så har man det. Det finns inga måsten. Vi erbjuder gratis lokal för festlighet i till exempel våra församlingshem. Ingen kostnad tas ut vid avbokning.
Dopljus – dophjärtan/löv
Vid dopet får barnet ett dopljus som familjen får ta med sig hem. I några av församlingarna görs också en dopdroppe i glas i ordning med barnets namn som hängs upp i dopträdet i kyrkan. En gång varje år ordnas en dopfest som alla barn som döpts under året bjuds in till tillsammans med sina familjer. Då delas dopdropparna ut.