Lyssna

Sankta Barbara

Helgonet Sankta Barbara, skyddshelgon för bland annat ammunitions- och minröjare. Denna ikon hängde 2015 till 2020 i kapellet på Camp Nobel i Timbuktu, Mali. Sedan 2022 finns den i Eksjö kyrka

Legenden om sankta Barbara

Helgonet Sankta Barbara var enligt traditionen en jungfru och martyr som levde under 200-talet. Hennes historiska existens har ifrågasatts främst inom Romersk katolska kyrkan. Men trots det är många inom ortodoxa kyrkan, men även inom katolska kyrkan, som ber om hennes förböner, samt en och annan i från andra kyrkor.

Enligt Legenda aurea blev Sankta Barbara inlåst i ett torn av sin far så att inga män skulle kunna se henne, men trots detta kom prinsar och ville gifta sig med henne. Henns far Dioscorus ville att hon skulle få utbildning. Genom att några av lärarna var kristna blev Barbara också kristen. I ett badhus hennes far höll på att uppföra, beordrade hon arbetarna att sätta in ett tredje fönster för att hedra Treenigheten. Hon tecknade även ett kors i marmorväggen. 

När hennes far fick reda på att hon blivit kristen blev han vred. Fadern var nära att döda Barbara men valde att överlämna henne till en domstol där hon dömdes till döden för sin kristna tro. Fadern verkställde själv straffet genom att hugga huvudet av henne, traditionellt uppfattat som år 290. Enligt legenden skedde det sedan mirakel när människor sökte sig till hennes grav. 

Som straff för att har verkställt dödstraffet av Barbara dog hennes far av ett blixtnedslag. Därför blev Barbara beskyddare för dem som kan dö plötsligt i oväntad och våldsam fara särskilt från himlen så som blixtnedslag och explosioner. Därför blev hon skyddshelgon för de som arbetar i farliga yrken där risk för eld, explosioner och våldsamma krafter är vanligt förekommande. De som har sankta Barbara som skyddshelgon är bland annat gruvarbetare, tunnelbyggare och artillerister, samt minörer - ursprunget till ingenjörssoldaterna och ammunitions- och minröjningssoldaterna med flera.

Festdag

Hennes festdag är den 4 december, en dag hon åminns bland annat i Ortodoxa kyrkor och i delar av Katolska kyrkan samt inom många länders försvarsmakter främst av artillerister och av ammunitions och minröjningssoldater.

I svenska Försvarsmakten högtidlighålls hennes festdag av Totalförsvarets ammunitions och minröjningscentrum Swedec i Eksjö, Bodens artilleriregemente A8, Bergslagens artilleriregemente A9 och Luftvärnsregementet Lv6 samt av visa grupper på andra förband. Även polisens bombtekniker högtidlighåller hennes minnesdag.

Ikon med helgonet Sankta Barbara. Skyddshelgon för bland annat ammunitions- och minröjare. Denna ikon hängde 2015 till 2020 i kapellet på Camp Nobell i Timbuktu, Mali. Sedan 2022 finns den i Eksjö kyrka

Foto: Igge Alenius

Ikon och helgon

Ikon är en bild som pekar mot det gudomliga och det eviga livet. Bilden kan vara på någon i treenighet – Fadern, Sonen eller den helige Anden – eller ett helgon. Ikonen gör det inget om vi glömmer att titta på, det är ikonen som ska se oss. 

Helgon är avliden person som levt i en särskild djup gudsgemenskap. Genom ikonen och helgonen får vi påminnas om vem Gud är för oss genom vad Gud gjort i den avbildades liv. Vi tillber inte helgonet utan vänder oss till helgonet för att be om hans eller hennes förbön till Gud.

Ikon med Sankta Barbara i Eksjö

Denna ikon hängde 2015 till 2020 i kapellet på Camp Nobel i Timbuktu, Mali. En plats som många soldater och officerare i Eksjö har en relation till. Från oktober 2014 till mars 2015 var det soldater och officerare från Göta ingenjörregemente Ing 2 som byggde upp Camp Nobel, insatsen kom att heta Mali 00. Från att campen var färdig tills den avvecklades juni 2020 så fanns det nästan alltid personer från Eksjö på plats. Oftast en grupp med IEDD personal, alltså de som röjer improviserade bomber och minor, men även annan personal.

Efter att Camp Nobel avvecklats flyttade den svenska insatsen norrut i Mali till Gao och Camp Estell som är en del av Camp Castor som Tyskland är huvudman för. Det svenska bidraget avslutades i Mali våren 2023.

Denna svenska insats i Mali var en del av FN-insatsen MINUSMA.

Be för dem

Denna ikon på Sankta Barbara har vi valt att sätt upp för att vi ska påminnas om att be för de svenska män och kvinnor som är på insats i världen på uppdrag av den Svenska riksdagen. Personal från Eksjö garnison finns nästa alltid insatta någonstans i världen. Sänd även en bön för deras anhöriga och vänner som finns kvar hemma i Sverige.

Den för också bli en påminnelse om att be för alla de som tjänstgör i Försvarsmakten, civila som militärer, anställda som värnpliktiga.