Någon har plockat tre tussilagor.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 25 mars 2025

Kyrkoherdens nyhetsbrev

Kyrkoherde Johanna Öhmans hälsning i fastetid.

Hej alla medvandrare i Sofia församling, 
Tänk att våren äntligen är på väg. Vi som kommer till morgonbön i kyrkstugornas trädgård kan följa vintergäcken, snödropparna och krokusarna som tar sig upp ur jorden. Men än är det kallt på nätterna. Även i vår värld är det kyligt. Världsläget är dystert och det blåser hårda vindar över Atlanten. Jag tror att vi är många som är oroliga och som lider med Ukrainas folk och Gazas folk. 

I söndags firade vi Marie Bebådelsedag och då fick vi påminna oss om ängelns ord om att ingenting är omöjligt för Gud. Liksom Maria får vi lita på Gud och Guds kraft. Vi får göra det vi kan och be om försoning och fred.

I kyrkoåret är vi inne i fastan. För många är det en tid för självrannsakan, att tänka över hur man lever och hur man kan hjälpa andra människor. En del kristna sätter upp mål som att exempelvis äta vegetariskt eller avstå från sociala medier. Själv försöker jag avstå från kött och det går förvånansvärt bra. Men som profeten Jesaja säger vill knappast Gud se en fasta där vi hänger med huvudet och ”ligger i säck och aska”. Det Gud vill se är en fasta där vi bryr oss om medmänniskan; lossar orättfärdiga bojor, befriar de förtryckta och delar bröd med den hungrige. Fastan påminner oss om vårt ansvar för medmänniskan.

Vi kan exempelvis skänka medel till Act Svenska kyrkan som samverkar med lokala kyrkor över hela vår jord. Acts fasteaktion har i år temat: ”Från dina händer till där det händer”. Du kan följa Sofia församlings insamling på hemsidan. Just nu redovisas enskilda gåvor, till detta kommer kollekter och insamlingar under konserter. Förra året bidrog Sofia församling med 544 319 kronor till Act Svenska kyrkan. Större delen kom från den 1% av församlingsbudgeten som avsatts för internationell diakonioch ca 100 000 var insamlade medel.

Just nu är vi som arbetar i församlingen inne i arbetet med verksamhetsberättelse och bokslut för 2024. Bokslutet uppvisar ett större överskott än planerat och det beror till största del på fastighetsåtgärder som skjutits framåt. Med tanke på Sofia kyrkas kommande renovering av fasad och tak känns det gott att vi har ett bra kapital och god likviditet. Om ansökan till Stockholms stift om kyrkoantikvarisk ersättning går igenom hoppas vi på att renoveringen kan starta 2026.

Vi har haft på känn att deltagarantalet vid gudstjänster har ökat och nu har vi fått det bekräftat genom statistiken. Det vi kan se är att ungdomar och unga vuxna söker sig till mässan. Församlingen har fortsatt många dopgudstjänster och konfirmander. Utträdesstatistiken visar en nedåtgående trend.

Något som värt att uppmärksamma är kapellet och kyrkans öppenhet. Som vi hoppades för många år sedan har Sjöstadskapellet blivit en omtyckt stadsdelskyrka där många finner gemenskap och ro. Kapellet kan erbjuda ett vardagsrum mitt i staden för både unga och gamla. Nytt sedan i höst är verksamheten ”Efter plugget” som samlar 15-30 mellanstadiebarn.

Sofia kyrka håller öppet exakt varenda dag under året kl. 11.00-17.00. Den som vill kan komma in för att be, tända ljus och kanske ta en kopp kaffe eller te. Förutom deltagare vid gudstjänster besöktes kyrkan av ca 20.000 personer under 2024. Sedan pandemin finns en bönekorg i bakre delen av kyrkan och den är ständigt fylld av böner som det beds över under söndagens mässa.

Arbetet med miljödiplomering går vidare. Söndag den 6/4 är det mässa med klimattema i Sofia kyrka och vid kyrkkaffet föreläser Örjan Sjöberg, professor vid Handelshögskolan om 
”klimatförändringarnas många sidor av social (o)rättvisa”. Söndagen den 11/5 är det mässa med klimattema i Sjöstadskapellet och vid kyrkkaffet berättar hållbarhetsgruppen i församlingen om Sofia församlings steg mot miljödiplomering. Klimatprogramgruppen bestående av ideella fortsätter att arbeta för klimatet genom att anlita föreläsare, hitta information och knyta kontakter med staden, Act och andra organisationer som värnar miljön.

Ni kanske har hört talas om att det pågått en utredning om Svenska kyrkans skogsbruk. I utredningen framhålls att det måste säkerställas att skogsförvaltningen sker på ett så ekologiskt och hållbart sätt som möjligt. Sofia församling har avgett en remiss som tillstyrker utredningen i sin helhet.

Under fastan finns möjlighet att delta i samtal torsdagar 17.00-18.00 i sakristian i Sofia kyrka. Efter påsken startar en ny samtalsgrupp på torsdagar 16.00-17.30 på Borgmästargatan; ”Mellan himmel och jord” - om livets vardagligheter och mening. Ledare är Gunnar Bjerkli, pensionerad präst. Nytt för våren är att även att det på tisdagar kl.13.00-13.45 efter sopplunchen i Sjöstadskapellet samtalas om evangelietexten för söndagen veckan efter och önskas psalmer till mässan.

Sedan många år samverkar församlingen med Förbundet Kristen Humanism. Onsdag den 26/3 kl.18.30 föreläser Cecilia Sjöholm, professor vid Södertörns högskola om ”Samvetet” på Borgmästargatan 11.

Bland anställda har vi haft avtackning av pedagog Marie Behrenfeldt som har gått i pension. Marie började i församlingen 1989 och har alltså arbetat i församlingen i hela 36 år! Hon har arbetat med barn, konfirmander, vuxna på både Malmsidan och Sjöstadssidan och bidragit till en helhetssyn på kropp och själ genom pilgrimsvandringar och rörelseträning. Nu säger vi stort tack till Marie men vi behöver inte säga på återseende eftersom Marie redan är ideell som vid pilgrimsvandring och sopplunch i kapellet!

På grund av ytterligare en pensionsavgång och vakanser utlyser församlingen i dagarna två prästtjänster. En allmänpraktiserande och en med viss inriktning mot idealitet. Sprid gärna 
information om dessa tjänster.

Jag önskar er allt gott och Guds välsignelse. Med fastepsalm 438 får vi be: 
”O Jesus, frigör med ditt ord, 
den bundna kraft som i oss bor,
att dig vi tjänar, dig vi ser 
i dem vi är tillsammans med.” (A. Frostenson)

Stockholm 25/3 2025
Johanna Öhman
Kyrkoherde Sofia församling