Vit träkyrka med klocktorn på själva huskroppen.
Lyssna

Ådals-Lidens kyrkogårdar

Ådals-Lidens två kyrkogårdar hittar du mitt i Näsåker. Den nedre, precis vid kyrkan, och den övre ca 275 m i nordostlig riktning från kyrkan. Här finns flera kända konstnärer begravda och en minnessten från olyckan i Armasjärvi.

I Näsåker, precis bredvid Ådals-Lidens träkyrka och det intilliggande lilla begravningskapellet, hittar du Ådals-Lidens nedre kyrkogård. Här finns kistgravplatser och urngravplatser. Det finns flera kända konstnärer som är begravda på kyrkogården och det står även en minnessten här till minne av den stora olyckan i Armasjärvi. Skulptören Fredrik Frisendahl har skänkt en staty i form av ett älghuvud som är placerat i kyrkparken.

På den övre kyrkogården, som ligger vackert belägen ca 275 m i nordostlig riktning från kyrkan, hittar du minneslunden, kistgravplatser och urngravplatser. 

Kontakta oss om du har frågor

Margareta Bohman

Förman

Mer om Margareta Bohman

Arbetsleder vaktmästeri i Ådals-Liden, Ramsele-Edsele, Junsele, Resele församlingar

Minnessten Armasjärviolyckan

Armasjärviolyckan är en av de svåraste olyckor som drabbat det svenska försvaret i fredstid. Olyckan inträffade under beredskapstiden kvällstid den 24 oktober 1940 på sjön Armasjärvi i Tornedalen, då en färja förliste och 46 män förolyckades.  Många av offren kom från Västernorrlands län och för att hedra dem finns en minnessten på Ådals-Lidens kyrkogård.

Konstnärer som finns begravda här

Vill du besöka några kända konstnärers begravningsplats så hittar du Ruth Zakrisson Bechteler och Fredrik Frisendahls grav här. 

Fredrik Frisendahl, 1891-1984, föddes i Näsåker, Ådals-Liden, och var skulptör, målare och glasgravör. Fredrik Frisendahls största verk är skulpturgruppen Timmerflottare (1940). Gruppen står på en hög pelare mitt i Ångermanälvens tidigare fors i Sollefteå. Kostnaderna för denna skulptur täcktes genom en insamling i bygden. Verket har blivit symbol för Sollefteå till minne av timmerflottning i Ångermanälven. Andra arbeten som visar arbetsbilder är Tegelbärare (1919), Timmerhuggare med yxa (1935) och en minnestavla som påminner om Stockholms stora skeppsvarv. Tavlan visar två varvsarbetare från olika sekel i arbete och är uppsatt 1919 på en bergvägg vid Tegelviken där varvet en gång låg. Fredrik har även skänkt ett Älghuvud som är placerat i kyrkparken.

 

Ruth Zakrisson Bechteler, 1890-1949, var en konstnär som utbildade sig på konstfack och i Paris. Tillsammans med maken Edvard Bechteler hade hon en utställning på Fahlcrantz Galleri i Stockholm 1936. Hennes konst består av tavlor med en berättande poetisk sagoboksstil och grafiska blad samt skulpturer i en mjuk och okomplicerad graciös formgivning. 1950 anordnades en minnesutställning i Sollefteå där hennes konst visades.

 

 

Kyrkogårdar och begravningsplatser

I Sollefteå finns 17 kyrkogårdar/begravningsplatser. De flesta ligger i anslutning till någon av våra kyrkor. Har du frågor som rör våra kyrkogårdar, frågor om till exempel gravskick, blomsterplantering, grundskötsel och gravrätt vänder du dig till kyrkogårdsexpeditionen.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Påsklovspyssel i Ramsele församlingshem

    Publicerad 11 april 2025

    Torsdagen den 24 april klockan 12.00-15.00 är det pysseldag för dig som går i f-klass till och med årskurs 3. Här kan du läsa hur du anmäler dig.

  2. Angående namnlistor i Junsele minneslund

    Publicerad 26 mars 2025

    Under senare tid har minneslunden vid Junsele kyrkogård vid flera tillfällen varit på agendan i församlingsråd och kyrkoråd. Detta sedan anslagstavlan med namnen på de gravsatta tagits bort från minneslunden. Genom den nya askgravlunden finns i dag en lösning både för de som önskar anonymitet och för de som önskar att namnen ska vara kända.

  3. Påsk och pyssel

    Publicerad 21 mars 2025

    I april sker några extra barn- och familjeaktiviteter. Först ut är familjemyset i Långsele den 2 april, därefter pysseldag i Sollefteå den 5 april. Och under påsklovet blir det ännu mer pyssel i Ramsele.

  4. Fira påsk i din församling

    Publicerad 21 mars 2025

    12 församlingar, 40 gudstjänsttillfällen från palmsöndagen den 13 april fram till annandag påsk den 21 april. Här hittar du din församling och vad som sker just där.

  5. Årets kantorsläpp

    Publicerad 20 mars 2025

    För fjärde året i rad bjuder våra kyrkomusiker in till gemensam konsert. I år, 2025, sker konserten i Multrå kyrka. Liksom ifjol erbjuder vi busstransport från Junsele och Ramsele.