En bild av kyrka omgiven av frost belagda gräsytor och höstfärgade träd.
Lyssna

Eds kyrka

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och smalare kor; sakristia av trä på långhusets nordsida. Kyrkan har medeltida ursprung, men dess ursprungliga utformning är inte säkert känd. Sannolikt har kyrkan byggts om under senmedeltiden.

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och smalare kor; sakristia av trä på långhusets nordsida. Kyrkan har medeltida ursprung, men dess ursprungliga utformning är inte säkert känd. Sannolikt har kyrkan byggts om under senmedeltiden. På 1700-talet reparerades kyrkan av byggmästaren Simon Geting, då den förlängdes åt väster. Sakristia av trä, troligen byggd 1764-65 av Per Zackrisson från Kubbe. Ett torn i väster och en sakristia i öster planerades 1827 av Lars David Geting men kom inte till utförande. Grunden i öster utnyttjades dock vid en större restaurering 1888-90, då kyrkan försågs med ett smalare kor i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitputsad och har plåttäckta sadeltak över långhus, kor och sakristia. Gavelblinderingar från 1888-90. Ingång i väster. Även interiören präglas i huvudsak av förändringarna från ca 1890. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak i pärlspont med delvis synlig takstol. Det vid denna tid tillbyggda koret öppnar sig med en välvd triumfbåge mot långhuset. Av inredningen härrör de öppna bänkarna och västläktaren från ca 1890. De tre korfönstren har glasmålningar från 1927, komponerade av Yngve Lundström. Predikstolen från 1705 är gjord av Jon Snickare, målades 1749 av Erik Fällström och delvis omgestaltad och kompletterad ca 1890.

En senmedeltida madonna är bevarad i kyrkan och på länsmuseet Murberget finns ett altarskåp från samma tid.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1998; rev. 2008.

Eds församling

Eds församling består av 13 byar där några av samlingspunkterna, förutom kyrkan och församlingsgården, är hembygdsgården, Forsmo IP och Österås Trädgård. Församlingen delas, som så många andra av våra församlingar, av älven. Edsbron en bit nedanför Eds kyrka kopplar samman de två delarna. I församlingen ligger regionägda Österåsens livsstilsmedicinskt centrum samt Forsmo kraftverk och Forsmo fiskodling. Församlingsbor jobbar i stor utsträckning i omgivande församlingar.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång i Sollefteås tolv församlingar

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Påsklovspyssel i Ramsele församlingshem

    Publicerad 11 april 2025

    Torsdagen den 24 april klockan 12.00-15.00 är det pysseldag för dig som går i f-klass till och med årskurs 3. Här kan du läsa hur du anmäler dig.

  2. Angående namnlistor i Junsele minneslund

    Publicerad 26 mars 2025

    Under senare tid har minneslunden vid Junsele kyrkogård vid flera tillfällen varit på agendan i församlingsråd och kyrkoråd. Detta sedan anslagstavlan med namnen på de gravsatta tagits bort från minneslunden. Genom den nya askgravlunden finns i dag en lösning både för de som önskar anonymitet och för de som önskar att namnen ska vara kända.

  3. Påsk och pyssel

    Publicerad 21 mars 2025

    I april sker några extra barn- och familjeaktiviteter. Först ut är familjemyset i Långsele den 2 april, därefter pysseldag i Sollefteå den 5 april. Och under påsklovet blir det ännu mer pyssel i Ramsele.

  4. Fira påsk i din församling

    Publicerad 21 mars 2025

    12 församlingar, 40 gudstjänsttillfällen från palmsöndagen den 13 april fram till annandag påsk den 21 april. Här hittar du din församling och vad som sker just där.

  5. Årets kantorsläpp

    Publicerad 20 mars 2025

    För fjärde året i rad bjuder våra kyrkomusiker in till gemensam konsert. I år, 2025, sker konserten i Multrå kyrka. Liksom ifjol erbjuder vi busstransport från Junsele och Ramsele.