Frågor och svar om gravrätt

Vad innebär det egentligen att vara gravrättsinnehavare. Vilket ansvar, vilka rättigheter och skyldigheter har du som gravrättsinnehavare. Här hittar du svaret på många av de frågor vi får till Kyrkogårdsexpeditionen.

Frågor och svar om gravrätt på kyrkogårdar och begravningsplatser i Sollefteå

Den som är antecknad i gravboken som gravrättsinnehavare får utöva gravrätten, det vill säga:

  • Bestämma vilka som skall gravsättas inom gravplatsen.
  • Bestämma eventuell gravstens eller annan gravanordnings utseende inom ramen för vad kyrkogårdsförvaltningen tillåter.
  • Bestämma om gravplatsens utsmyckning och ordning i övrigt inom ramen för vad kyrkogårdsförvaltningen tillåter.
  • Överlåta eller återlämna gravplatsen.

Ja, du har också skyldigheter som:

  • att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick
  • att se till att gravstenen är säkert förankrad
  • meddela om du önskar överlåta eller återlämna gravrätten

Gravboken är ett register som bland annat används för att hålla ordning på belagda platser på gravplatsen samt vem som är gravrättsinnehavare.

Gravbrev är ett bevis på att man erhållit gravrätten. Gravbrevet innehåller bland annat uppgifter om tidigare gravsatta, upplåtelsetid och villkor för upplåtelsen med mera.

Den eller de som genom släktskap eller på annat sätt har nära anknytning till överlåtaren eller den gravsatte har möjlighet att bli gravrättsinnehavare. Om det finns fler gravrättsinnehavare skall en av dessa utses till kontaktperson, men alla delar ansvaret och bestämmer gemensamt om vad som skall göras, till exempel vilka som får gravsättas inom gravplatsen.

Ja, det går bra. Om det finns fler gravrättsinnehavare skall en av dessa utses till kontaktperson, men alla delar ansvaret och bestämmer gemensamt om vad som skall göras, till exempel vilka som får gravsättas inom gravplatsen.

Gravrätten upplåts på 25 år från att den senaste gravsättningen skett. När denna tid gått ut finns möjlighet till förnyelse 15 år i taget. För förnyelse tar vi ut en avgift på 1000 kr.

Ja, ingen skall vara gravrättsinnehavare mot sin vilja. Gravrätten kan återlämnas till kyrkogårdsförvaltningen genom skriftlig anmälan.

Gravrätten återlämnas då till kyrkogårdsförvaltningen och registreras som återlämnad i gravboken. Eventuell plantering tas bort och ersätts med gräs. Gravsten/gravvård plockas bort om den är från 1940 eller senare. Om du som gravrättsinnehavare önskar ta hand om gravsten/gravvård meddelar du detta i samband med återlämnandet.

Ja, man behöver inte bo på orten för att vara gravrättsinnehavare.

  • Gravvårdens (sten, kors eller annan anordning) skötsel och säkerhet.
  • Att egen blomsterplantering sköts och ser välvårdad ut.
  • att meddela om du önskar överlåta eller återlämna gravrätten

Vid många kyrkogårdar i Sverige tas det ut en grundskötselavgift som ska täcka till exempel gräsklippning och trimning runt gravvården samt krattning och ogräsrensning på grusgravar. Det sker inte inom Sollefteå pastorat.

Vid kyrkofullmäktiges sammanträde 2021-11-09 (§36/2021) togs beslutet att från år 2022 lägga ansvaret, för gravrättsinnehavarens grundskötsel, på kyrkoförvaltningen. Någon avgift tas inte ut för detta utan kostnaden belastar i stället kyrkoavgiften. Grundskötselavgiften tas därmed bort.

Om en gravrättsinnehavare avlider skall dödsboet meddela kyrkogårdsförvaltningen, senast sex månader efter dödsfallet, vem eller vilka man utsett till ny/nya gravrättsinnehavare.

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper dig gärna med blomsterplantering. Planteringen görs i bevattningslådor som vi tillhandahåller så länge du har ett avtal. Du kan välja mellan två storlekar på plantering. Beställning måste ske senast den 15 april.

Stor eller liten sommarplantering
En liten plantering består av tre begonior och fem kantväxter och kostar 660 kr/år. Den större planteringen kostar 792 kr/år och då planterar vi fem begonior och sju kantväxter. Självklart ingår vattning i avtalet.

Tillval
Om du har ett avtal för sommarplantering kan du göra några tillval under resten av året.

Vårplantering av fem penséer, 132 kr
Höstplantering av ljung, 198 kr
Vinterkrans, 242 kr 

Gravrätten upplåts på 25 år från att den senaste gravsättningen skett. När denna tid gått ut finns möjlighet till förnyelse 15 år i taget. Under hösten sänder vi ut blankett för förnyelse av gravrätt till de gravrättsinnehavare vars gravrätter löper ut vid kommande årsskifte. För förnyelse tar vi ut en avgift på 1000 kr.

Gravrätten återlämnas då till kyrkogårdsförvaltningen och registreras som återlämnad i gravboken. Eventuell plantering tas bort och ersätts med gräs. Gravsten/gravvård plockas bort om den är från 1940 eller senare. Om du som gravrättsinnehavare önskar ta hand om gravsten/gravvård meddelar du detta.

Vi har sedan juni 2022 avvaktat ett beslut från Länsstyrelsen. Försommaren 2024 fick vi beskedet att stenar från 1940 och senare är möjliga att ta bort. Under hösten 2024 påbörjas arbetet med att plocka bort de stenar/kors som står kvar på återlämnade gravrätter.

En kvinna står framför en gravsten med texten "Kistgravlund". Hon lyfter på locket till en av ljuslyktorna i en ställning med flera lyktor.  Det är höst.

Vad är vad på våra kyrkogårdar?

Kistgrav, askgravlund, minneslund, urngrav, kistgravlund... Det finns en mängd olika gravskick. Här kan ni läsa mer om vad de innebär och hur de skiljer sig åt.

Någon vattnar blommorna vid en grav med en vattenkanna i grön plast.

Hjälp med blomsterplantering

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper dig gärna med blomsterplantering. Du kan välja mellan två storlekar på plantering. Beställ senast den 15 april!

Framsidan av Sollefteå församlingsgård. Byggnaden omgiven av försommargröna björkar.

Kyrkogårdsexpeditionen

I Sollefteå församlingsgård hittar ni expeditionen för kyrkogårdsärenden för alla kyrkogårdar i Sollefteå pastorat, det vill säga i samtliga 12 församlingar.

  • Marie Englund

    Förvaltningsassistent

    Mer om Marie Englund

    Kyrkogårdsexpedition, gravrättsfrågor, planteringsavtal, bokning av gravsättning, arkiv och diarium

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Konfirmation

Livet är fullt av frågor. Vad är egentligen lycka? Vilket ansvar har jag för någon annan? Varför är det så orättvist? Finns Gud? Räcker det inte med att vara vacker på insidan? Vad är en bra människa? Är jag en bra människa? Kom så ställer vi frågorna tillsammans och försöker hitta våra svar. Här hittar du de grupper som finns i Sollefteå med omnejd.

Någon spelar cello.

Konserter | Musik

Här hittar ni alla musikevenemang och även de gudstjänster som erbjuder extra musik eller körsång. Utbudet är varierat och de allra flesta konserterna är gratis. Dessutom serveras de i de finaste konsertlokaler du kan tänka dig - våra kyrkor.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Gravstenar på återlämnade gravrätter plockas bort

Publicerad:

Kyrkogårdsförvaltningen har sedan juni 2022 avvaktat ett beslut från Länsstyrelsen. Försommaren 2024 kom beskedet, gravstenar från 1940 och senare får plockas bort. Med start hösten 2024 kommer detta ske på de gravrätter som återlämnats till kyrkogårdsförvaltningen.

Nu är kyrkorna sommaröppna

Publicerad:

Sollefteås kyrkor är öppna vardagar mellan klockan 9.00 och 15.00 från den 24 juni till 9 augusti, med några få undantag. Välkommen att söka skydd från värmen, regnet, vardagen för en stund i vårt gemensamma kulturarv och historia.

Grävning vid Eds kyrka

Publicerad:

Just nu, och troligen en vecka framåt, pågår arbete med att gräva ett dräneringsdike vid Eds kyrka. Detta för att leda om vatten som annars ligger mot fasaden och orsakar sprickor.

En kväll för nyfikna

Publicerad:

Hur funkar det här med familjehem, förvaltarskap och ”god man”? Vilka får hjälp? Hur går det till? Vilka kan hjälpa till? Har stödet förändrats? Kom till Sollefteå församlingsgård den 19 juni klockan 19.00, där får du svaren.

Nu går det att gravsätta i askgravlundar och gravar

Publicerad:

Tjälen är ur marken och personalen på våra kyrkogårdar har börjat gravsätta askor och urnor i gravar och askgravlundar. Önskar du, som anhörig, vara med vid gravsättningen? Glöm då inte att boka tid för detta. Här hittar ni kontaktuppgifter till den som kan hjälper dig med bokningen.