Multrå kyrka i vinterskrud omgiven av frostnupna träd.
Lyssna

Multrå kyrka

En stenkyrka som byggdes ut trots motstånd från dåvarande biskopen.

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst och konserter samt sommartid, måndag-fredag mellan klockan 9-15, veckorna 26-32. Önskar ni se kyrkan på övrig tid ring förman Anund Engblom, 0620-835 68.

Historia

Kyrkans historia sträcker sig tillbaka till 1314, det år som dåvarande biskopen i Uppsala, Olof den vise visiterade de ångermanländska församlingarna. Kyrkan var antagligen en liten träkyrka då. På 1400-talet byggdes en stenkyrkan.

Gustav Vasas klockskatt tog tre av de fyra kyrkoklockorna och även andra tillgångar togs ifrån kyrkan. Församlingen gick från att ha varit välbärgade till fattiga. Vid mitten av 1600-talet var kyrkan mycket förfallen och med sina 14 bänkrader dessutom för liten för den växande församlingen.  Mellan åren 1768 och 1755 byggdes den gamla kyrkan ut och kom att rymma 130 personer. Predikstolen, i barock-stil från 1600-talet, behölls och även det medeltida helgonskåpet.

På 1840-talet var kyrkan åter för liten då befolkningen hade växt till 700 personer. Trots motstånd från prosten i Sollefteå och dåvarande biskopen M. Bergman påbörjades bygget 1862. Den nya kyrkan byggdes i nyklassicistisk stil (kallad Karl-Johan stil) och stod färdig 1868. År 1864 byggdes även klocktornet. Den gamla klockstapeln revs i samband med detta och trät såldes som kaffevirke.

Delar av den gamla kyrkan återfinns i den östra delen och utgör sakristia. Kyrkan har restaurerats 1914, 1957 och 2006.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Angående namnlistor i Junsele minneslund

    Publicerad 26 mars 2025

    Under senare tid har minneslunden vid Junsele kyrkogård vid flera tillfällen varit på agendan i församlingsråd och kyrkoråd. Detta sedan anslagstavlan med namnen på de gravsatta tagits bort från minneslunden. Genom den nya askgravlunden finns i dag en lösning både för de som önskar anonymitet och för de som önskar att namnen ska vara kända.

  2. Påsk och pyssel

    Publicerad 21 mars 2025

    I april sker några extra barn- och familjeaktiviteter. Först ut är familjemyset i Långsele den 2 april, därefter pysseldag i Sollefteå den 5 april. Och under påsklovet blir det ännu mer pyssel i Ramsele.

  3. Fira påsk i din församling

    Publicerad 21 mars 2025

    12 församlingar, 40 gudstjänsttillfällen från palmsöndagen den 13 april fram till annandag påsk den 21 april. Här hittar du din församling och vad som sker just där.

  4. Årets kantorsläpp

    Publicerad 20 mars 2025

    För fjärde året i rad bjuder våra kyrkomusiker in till gemensam konsert. I år, 2025, sker konserten i Multrå kyrka. Liksom ifjol erbjuder vi busstransport från Junsele och Ramsele.

  5. Spela orgel på sportlovet

    Publicerad 18 februari 2025

    Onsdagen på sportlovet, den 5 mars, bjuder kantor Örjan Schwieler in orgelnyfikna barn, i förskoleklass upp till årskurs 6, att testa orgeln i Ådals-Lidens kyrka, Näsåker. Så här gör du för att vara med.