Multrå kyrka i vinterskrud omgiven av frostnupna träd.
Foto: Bengt Sandström

Multrå kyrka

En stenkyrka som byggdes ut trots motstånd från dåvarande biskopen.

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst och konserter samt sommartid, måndag-fredag mellan klockan 9-15, veckorna 26-32. Önskar ni se kyrkan på övrig tid ring förman Anund Engblom, 0620-835 68.

Historia

Kyrkans historia sträcker sig tillbaka till 1314, det år som dåvarande biskopen i Uppsala, Olof den vise visiterade de ångermanländska församlingarna. Kyrkan var antagligen en liten träkyrka då. På 1400-talet byggdes en stenkyrkan.

Gustav Vasas klockskatt tog tre av de fyra kyrkoklockorna och även andra tillgångar togs ifrån kyrkan. Församlingen gick från att ha varit välbärgade till fattiga. Vid mitten av 1600-talet var kyrkan mycket förfallen och med sina 14 bänkrader dessutom för liten för den växande församlingen.  Mellan åren 1768 och 1755 byggdes den gamla kyrkan ut och kom att rymma 130 personer. Predikstolen, i barock-stil från 1600-talet, behölls och även det medeltida helgonskåpet.

På 1840-talet var kyrkan åter för liten då befolkningen hade växt till 700 personer. Trots motstånd från prosten i Sollefteå och dåvarande biskopen M. Bergman påbörjades bygget 1862. Den nya kyrkan byggdes i nyklassicistisk stil (kallad Karl-Johan stil) och stod färdig 1868. År 1864 byggdes även klocktornet. Den gamla klockstapeln revs i samband med detta och trät såldes som kaffevirke.

Delar av den gamla kyrkan återfinns i den östra delen och utgör sakristia. Kyrkan har restaurerats 1914, 1957 och 2006.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Ett uppslaget Månadsblad.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Följ med på resa i juni!

Publicerad:

Följ med på någon av endagsresorna i juni. I år går färderna mot Kramfors/Ullånger och mot Medelpad. Trevliga turer i gott sällskap under ledning av våra diakoner. Vänta inte med att anmälda dig!

Kom upp i ottan!

Publicerad:

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några gudstjänster sker lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det alltså möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.

Stilla veckan och påsk

Publicerad:

Inte mindre än 41 gudstjänster serveras mellan den 24 mars till 1 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?

Vi söker sommarjobbare till kyrkogårdarna i Västraområdet

Publicerad:

Är du skolungdom och vill ha sommarjobb på någon av kyrkogårdarna i Näsåker, Junsele, Resele, Ed , Ramsele och Edsele? Välkommen med din intresseanmälan!

Så här säger kyrkorådets ordförande om lokalförsörjningsplanen

Publicerad:

Den lokalförsörjningsplan som kyrkofullmäktige fastställde i november är ett viktigt verktyg i det pågående budgetarbetet men inga beslut är tagna ännu.