Varför har det tagits fram en lokalförsörjningsplan?
– För att få ett samlat grepp om fastighetsinnehavet och de kostnader som är kopplat till detta. Fastighetsförvaltning är en av de största utgiftsposterna för Svenska kyrkan. Planen behövs för att vi ska kunna ta välgrundade beslut, nu och i en framtid, för att säkra kyrkans uppdrag, säger kyrkorådets ordförande Sven-Erik Bodén.
Kan det här innebära att fastigheter avyttras?
Det är möjligt. Sådana beslut tas via pastoratets arbetsutskott (AU), kyrkogårds- och fastighetsutskottet (KFU) och vidare till kyrkoråd och fullmäktige.
Är det aktuellt att avyttra någon fastighet i närtid?
– Det finns inga sådana beslut tagna. Lokalförsörjningsplanen finns dock med som ett verktyg i det pågående budgetarbetet, berättar Sven-Erik. I planen lyfts två församlingshem upp som förslag när det gäller avyttring. Det är Edsele och Överlännäs.
Varför är det just dessa två som pekas ut?
– Då kostnader för drift och underhåll ställs mot nyttjandet av lokalerna blir det tydligt att dessa två sticker ut. De används vid cirka 10 respektive 20 tillfällen per år och det finns alternativa lokaler inom rimligt avstånd.
Kommer byggnaderna säljas eller kan det bli tal om rivning?
– Då det inte finns några beslut rörande fastigheterna går det inte att svara på.
I planen står det även att två medeltida kyrkor bör avyttras. Har inte kyrkan ett kulturhistoriskt ansvar för att dessa bevaras?
– Kulturminnesskyddet gäller alla kyrkor byggda före 1940 och den som äger byggnaden har naturligtvis ansvaret. Det planen pekar på är att det inte är långsiktigt hållbart för oss som kyrka lokalt att ha det ansvaret. På central nivå utreds om det är möjligt för en församling att överlåta en kyrka till Svenska kyrkan på nationell nivå. Kanske blir detta lösningen, och/eller ökade bidrag från staten. Att kulturhistoriska byggnader bevaras ligger i allas vårt intresse, avslutar Sven-Erik.