Tre kvinnor utklädda till "kyrmöss". Svarta öron på huvudet, svartmålade näsor.
Lyssna

/ Publicerad 2 oktober 2024 / Ändrad 18 oktober 2024

Möss och musiker i kyrkan

Det är inte bara "söndag klockan 11" som det händer något i kyrkorna. Församlingarna bedriver också en omfattande pedagogisk verksamhet riktad till skolan. Här kan du läsa lite mer om den.

Kyrkmössen busar och upptäcker

Skolavslutningar i alla ära men även under terminerna hittar vi skolbarn i kyrkomiljö. Under 2024 har, fram till oktober, drygt 600 elever besökt en kyrka under skoltid. Flera lärare i Sollefteå har nappat på erbjudandet att använda kyrkobyggnaden som en pedagogisk lärmiljö och samverka med den pedagogiska och yrkesspecifika kompetens som finns inom kyrkans väggar.

Bland de yngre barnen har många träffat kyrkmössen Karåtta, Musalia och Sven. Dessa tre började sin verksamhet i Sollefteå kyrka men har på senare år utvidgat sitt revir och mött barn i Edsele, Näsåker, Ed, Helgum, Resele, Graninge, Junsele och Ramsele.

– Det här är lärorikt även för oss, berättar församlingspedagog Eva ”Musalia” Berglund. Det finns många skatter och värdefull historia i Sollefteås kyrkobyggnader. 
Hon betonar också att de jobbar ämnesöverskridande och skapar skolprogram som passar in i läroplanen. Skolverksamheten kan handla såväl om konst- och lokalhistoria som om matte. 
– Kyrkopedagogiken som metod är upplevelsebaserad och grundar sig på delaktighet och dialog. Ett aktivt lärande, helt enkelt, fortsätter Eva.

Musikerna släpper lös

Inte mindre än sju musiker har anställning inom Svenska kyrkan Sollefteå. Du möter (eller hör) dem i körverksamhet, gudstjänster och i samband medbegravning, vigsel och dop. Vad du kanske inte visste är att några av dem undervisar i piano- och orgelspel och att de numera har en gemensam konsert per år, Kantorsläppet

I år presenterades för första gången det Lilla kantorsläppet. En konsert som erbjöds skolorna i Junsele och Näsåker den 11 september.

– Själva idén kom sig egentligen av att vi musiker tyckte det var tråkigt att det vi övat in, till det stora Kantorsläppet, skulle läggas på hyllan, säger kantor Örjan Schwieler. En kollega förslog att vi skulle kontakta skolorna, vilket vi gjorde.

Skolorna nappade på erbjudandet. I Junsele kom hela skolan och i Näsåker kom årskurs 4 till 6. Det bjöds på en blandad repertoar och även publiken deltog med flerstämmig sång med kantorernas hjälp.

– Vi fick ”tummen upp” av elever i Junsele och jag har även fått fin återkoppling från lärare i Näsåker. Vem vet, kanske satt det några blivande organister eller kyrkomusiker i publiken, fortsätter Örjan.

Text: Kristna Hellberg

Här kan du läsa mer om det som erbjuds skolorna i Sollefteå

Kyrka och skola

Kyrkan är en mångfacetterad byggnad och verksamhet fylld av historia, konst, traditioner och berättelser från när och fjärran. Hos oss finns utbildade pedagoger, präster och musiker som gärna samarbetar med skolorna i kommunen. Använd oss som resurs! Tillsammans skapar vi meningsfull samverkan.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Angående namnlistor i Junsele minneslund

    Publicerad 26 mars 2025

    Under senare tid har minneslunden vid Junsele kyrkogård vid flera tillfällen varit på agendan i församlingsråd och kyrkoråd. Detta sedan anslagstavlan med namnen på de gravsatta tagits bort från minneslunden. Genom den nya askgravlunden finns i dag en lösning både för de som önskar anonymitet och för de som önskar att namnen ska vara kända.

  2. Påsk och pyssel

    Publicerad 21 mars 2025

    I april sker några extra barn- och familjeaktiviteter. Först ut är familjemyset i Långsele den 2 april, därefter pysseldag i Sollefteå den 5 april. Och under påsklovet blir det ännu mer pyssel i Ramsele.

  3. Fira påsk i din församling

    Publicerad 21 mars 2025

    12 församlingar, 40 gudstjänsttillfällen från palmsöndagen den 13 april fram till annandag påsk den 21 april. Här hittar du din församling och vad som sker just där.

  4. Årets kantorsläpp

    Publicerad 20 mars 2025

    För fjärde året i rad bjuder våra kyrkomusiker in till gemensam konsert. I år, 2025, sker konserten i Multrå kyrka. Liksom ifjol erbjuder vi busstransport från Junsele och Ramsele.

  5. Spela orgel på sportlovet

    Publicerad 18 februari 2025

    Onsdagen på sportlovet, den 5 mars, bjuder kantor Örjan Schwieler in orgelnyfikna barn, i förskoleklass upp till årskurs 6, att testa orgeln i Ådals-Lidens kyrka, Näsåker. Så här gör du för att vara med.