En kvinna klädd i blå kofta och skjorta med prästkrage. Hon ler. Bredvid henne sitter en stor ljusbrun pudelr
Foto: Miriam Maul

Prästen Agneta har hittat hem i Långsele

Det här är inte första svängen i Långsele för Agneta Werner. På 80-talet jobbade hon som präst i Graninge och sen dess har hon bott i Upplands Väsby, fram till i höstas.

Hur känns det att vara tillbaka?
– Allt gick så fort från att vi var här på semester i augusti tills vi kom hem och sen fick jag jobb och vi flyttade hit i oktober. Det känns bra att vara tillbaka i präst-jobbet och att vara tillbaka här. Jag tycker om att vara ute i naturen och trivs i omgivningen, det känns som att man har kommit hem.
Agneta har varit sjukskriven en längre tid, men i höstas var hon redo.
– Jag har rehabiliterat mig länge och väl och kände att nu var det dags.
Allt började förra sommaren då hon och sambon var i Hammarstrand på semester hos släktingar.
– Vi åkte runt på olika platser och tänkte att här vore det mysigt att bo när vi blir pensionärer. Men vänta har aldrig varit min grej, så när vi kom hem satte jag mig och googlade och såg att det fanns många jobb här i pastoratet. Då ringde jag till kyrkoherden och presenterade mig och sa att jag var intresserad och nu är jag präst i Långsele och Helgum.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är fritt, jag planerar min dag själv. Jag tycker väldigt mycket om att prata inför folk. Jag får tänka igenom livsfrågor och presentera mina tankar för en publik varannan vecka, det är superlyxigt. På begravning får jag summera någons liv, säga något som kanske kan vara en tröst för människor som sörjer, det är meningsfullt.
Vad är svårast?
– Att nå ut till folk och få dem att komma till oss. Att det jag står och pratar om i kyrkan inte bara är av intresse för en navelskådande liten grupp, utan väldigt allmänmänskligt som många kan ha glädje av att prata kring.
Agneta brinner för att prata om psykisk ohälsa, något hon själv har gått igenom.
– Jag vill försöka hitta ett forum att kunna nå ut till främst unga. Till hösten planerar jag för en gudstjänst med fokus på just det ämnet, och i samband med psykiatriveckan tänkte vi ha föreläsningar som handlar om utbrändhet, utmattningssyndrom och självskadebeteende. Så många är påverkade, men det går inte riktigt att prata om det. Jag brinner verkligen för att få prata om det här, för att det är superviktigt.
Hon ser positivt på etableringen som sker runt om i kommunen.
– Jag känner att jag är på rätt plats, här satsar man och här finns det en framtid. Det påverkar en väldigt mycket psykiskt om det finns en framtidstro i bygden och det gör det verkligen här!

TEXT OCH FOTO: MIRIAM MAUL

Artikeln publicerades först i Sollefteåbladet nr 8 2022.

– Jag känner att jag är på rätt plats, här satsar man och här finns det en framtid.

Agneta Werner
Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Konfirmation

Livet är fullt av frågor. Vad är egentligen lycka? Vilket ansvar har jag för någon annan? Varför är det så orättvist? Finns Gud? Räcker det inte med att vara vacker på insidan? Vad är en bra människa? Är jag en bra människa? Kom så ställer vi frågorna tillsammans och försöker hitta våra svar. Här hittar du de grupper som finns i Sollefteå med omnejd.

Någon spelar cello.

Konserter | Musik

Här hittar ni alla musikevenemang och även de gudstjänster som erbjuder extra musik eller körsång. Utbudet är varierat och de allra flesta konserterna är gratis. Dessutom serveras de i de finaste konsertlokaler du kan tänka dig - våra kyrkor.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Gravstenar på återlämnade gravrätter plockas bort

Publicerad:

Kyrkogårdsförvaltningen har sedan juni 2022 avvaktat ett beslut från Länsstyrelsen. Försommaren 2024 kom beskedet, gravstenar från 1940 och senare får plockas bort. Med start hösten 2024 kommer detta ske på de gravrätter som återlämnats till kyrkogårdsförvaltningen.

Nu är kyrkorna sommaröppna

Publicerad:

Sollefteås kyrkor är öppna vardagar mellan klockan 9.00 och 15.00 från den 24 juni till 9 augusti, med några få undantag. Välkommen att söka skydd från värmen, regnet, vardagen för en stund i vårt gemensamma kulturarv och historia.

Grävning vid Eds kyrka

Publicerad:

Just nu, och troligen en vecka framåt, pågår arbete med att gräva ett dräneringsdike vid Eds kyrka. Detta för att leda om vatten som annars ligger mot fasaden och orsakar sprickor.

En kväll för nyfikna

Publicerad:

Hur funkar det här med familjehem, förvaltarskap och ”god man”? Vilka får hjälp? Hur går det till? Vilka kan hjälpa till? Har stödet förändrats? Kom till Sollefteå församlingsgård den 19 juni klockan 19.00, där får du svaren.

Nu går det att gravsätta i askgravlundar och gravar

Publicerad:

Tjälen är ur marken och personalen på våra kyrkogårdar har börjat gravsätta askor och urnor i gravar och askgravlundar. Önskar du, som anhörig, vara med vid gravsättningen? Glöm då inte att boka tid för detta. Här hittar ni kontaktuppgifter till den som kan hjälper dig med bokningen.