Lyssna

"Träffarna ger en extra dos energi"

Leva vidare-grupp, ett sätt att bearbeta din sorg. Här berättar en av deltagarna i Ramsele hur det var att delta i en sorgegrupp.

En kvinna i ljusgrön tröja. Hon ler.

Foto: Kristina Hellberg

Jag träffar Pia, eller Ann-Christin som hon faktiskt heter, någon timme innan hon ska möta diakoner och övriga deltagare i ”Leva vidare-gruppen”. Det är fjärde, och näst sista, gången de ses här i Ramsele församlingshem. Gemensamt för dem alla är att de nyligen förlorat någon som stod dem nära. För Pias del handlar det om maken och livskamraten Janne som gick bort i oktober 2021. 

– Det var efter en lång tids sjukdom, på sätt och vis var jag förberedd men ändå inte, berättar Pia.

Under större delen av de 58 år de fick tillsammans har de levt ett mycket aktivt liv. Pia berättar hur de rest över hela världen. De sista tio åren kämpade de för att leva som vanligt men till slut fick Janne plats på Nipudden i Ramsele. Pia valde då att flytta från centrala Sollefteå till en lägenhet i Ramsele för att kunna vara nära.

– Som före detta lantbrevbärare gillar jag att köra bil men att pendla till Ramsele för att träffa maken, så ofta som jag önskade, blev för mycket. Jag trivs väldigt bra här och jag blir nog kvar.

Jag skulle rekommendera alla som är i min situation att ta chansen om den erbjuds.

Pia

Att kyrkan anordnade sorgegrupper var inget hon kände till. När hon blev uppringd av diakonen som frågade om hon ville delta var den spontana tanken att det ville hon nog inte. Men när hon träffade diakon Monica Wiklund, som kom förbi med en gåva i form av en ängel, försvann tvivlet. (De medlemmar som blivit änka/änkling under året får ett hembesök av präst eller diakon med en julgåva, reds anmärkning)

– Det kändes som vi känt varandra hela livet. Monica och Chatrin, som håller i våra träffar, är helt otroliga. Jag skulle rekommendera alla som är i min situation att ta chansen om den erbjuds. Här får man tala fritt från hjärtat, utrycka sig precis som man vill och sätta ord på alla konstiga tankar som man kanske inte vågat uttala tidigare. Och jag kan göra det utan att känna mig knäpp. Chatrin, en av de ansvariga diakonerna, förklarar att just bekräftelsen på att du inte är ensam, om dina tankar och känslor, är det som de flesta upplever som väldigt stärkande. 

– Jag går från våra träffar med en liten ”kick”. En dos extra energi, säger Pia. Flera av de andra deltagarna var bekanta för mig men nu har jag lärt känna dem på ett annat sätt, vilket är otroligt värdefullt.

På frågan vilken roll kyrkan i övrigt spelar i hennes liv svarar hon, liksom många andra, att hon inte ser sig själv som religiös. Hon besöker möjligen gudstjänst vid jul- och adventstid, men hon sticker inte under stol med att när det krisar så knäpper hon händerna till bön.

– Att kyrkan finns där, som byggnad och organisation, ger mig tröst och kraft.

Text: Kristina Hellberg

Här får man tala fritt från hjärtat, utrycka sig precis som man vill och sätta ord på alla konstiga tankar.

Pia

Fråga oss om Leva vidare-grupperna

Monica Wiklund

Diakon

Chatrin Ylvewåg

Chatrin Ylvewåg

Diakon

Någon att prata med

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Alla möter vi på svårigheter som vi behöver hjälp med att reda ut. Ett sätt kan vara att förutsättningslöst samtala med någon.

Samtalsgrupp vid sorg

Vardagen och livet efter en förlust av nära anhörig kan vara svår att anpassa sig till. Att träffas och prata om sorgen är ett sätt att komma vidare. Välkommen att delta i en "Leva vidare-grupp".

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Så här säger kyrkorådets ordförande om lokalförsörjningsplanen

Den lokalförsörjningsplan som kyrkofullmäktige fastställde i november är ett viktigt verktyg i det pågående budgetarbetet men inga beslut är tagna ännu.

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Idag invigs askgravlundar

    Publicerad 31 oktober 2024

    De efterlängtade askgravlundarna på Junsele respektive Resele kyrkogård invigs idag den 31 oktober av kontraktsprost Kent Nordin.

  2. Beställ en dörrkrans!

    Publicerad 31 oktober 2024

    Beställ en julig krans tillverkad av "Internationella gruppen". Hämta den vid årets julbasar i Sollefteå församlingsgård den 30 november. Intäkterna går direkt till Act Svenska kyrkans julinsamling.

  3. Allhelgonahelgen 2024

    Publicerad 22 oktober 2024

    Vi närmar oss "Alla helgons dag" och "Alla själars dag" eller som många av oss kallar det - Allhelgonahelgen. En tid då vi minns, saknar och sörjer dem vi inte längre har hos oss. Är du en av alla som planerar att göra ett besök till kyrkogården?

  4. Möss och musiker i kyrkan

    Publicerad 2 oktober 2024

    Det är inte bara "söndag klockan 11" som det händer något i kyrkorna. Församlingarna bedriver också en omfattande pedagogisk verksamhet riktad till skolan. Här kan du läsa lite mer om den.

  5. Soppa och hemberedskap i Överlännäs och Resele

    Publicerad 12 september 2024

    Hur förberedd är du om elen försvinner och vattnet slutar rinna från kranen där hemma? Att ha hemberedskap innebär att vara förberedd innan kriser sker. Mer om detta kan du lära dig den 10 oktober i såväl Överlännäs som Resele församlingshem.