Överlännäs kyrka och klocktorn. Sommarbild. I förgrunden en flaggstång med Svenska kyrkans flagga hissad.
Lyssna

Överlännäs kyrka

En liten medeltida pärla med tydliga spår från 1700-talet.

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst samt sommartid, måndag-fredag  mellan klockan 9-15, veckorna 26-32. Önskar ni se kyrkan på övrig tid ring 0620-835 68.

HISTORIA

Överlännäs omnämns som självständigt pastorat i samband med sexårsgärden, en korstågsskatt för år 1314. På grund av en brand i prästgården saknas handlingar rörande kyrkan före år 1835.  Under senare delen av 1400-talet försågs kyrkan med stjärnvalv. Valvsslagning var en dyrbar kostnad för en socken, men de påkostade stjärnvalven gav kyrkan status och ökade brandsäkerheten. I ett bevarat sockenprotokoll från 1788 framgår att kyrkan var i stort behov av en upprustning. För att undvika dyra kostnader föreslog Boteå församling att Överlännäs församling och kyrkans tillhörigheter skulle delas upp mellan Boteå och Sånga. Förslaget godkändes inte av Överlännäs befolkning. Genom deras talesman revisionssekreterare Johan Noreen, beslöt man att själva gemensamt bekosta kyrkans upprustning.

Den blå draperimålningen på väggen bakom altaruppsatsen är utförd av kyrkomålare Per Sundin (1760-1827) från Sunne i Jämtland. Psalmtavlan är en gåva från Johan Nordenfalk och hans hustru. Det är tänkbart att de även bekostade Edlers arbeten. Klockstapeln är byggd i slutet av 1700-talet. Lillklockan skänktes till kyrkan år 1770. Vid en restaurering år 1891 sattes den stora klockan in.

Byggnaden utrustades med en läktare. Predikostol och altaruppsats beställdes av den kände bildhuggaren Johan Edler d.ä. Arbetena som tillhör han sista verk, kännetecknas av ett stramt formspråk. Altaruppsatsen i empire inramar idag en altartavla utförd av fransmannen Le Sueurs.  Målningen visar den korsfäste Kristus, omgiven av de båda Mariorna. Tavlan donerades till kyrkan år 1951. Altarets plattform, predellen, innesluter en målning av G. Ekblom, fritt utförd efter Giotto di Bondones målning ”Den helige Franciskus död”, även den sattes in år 1951.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång i Sollefteås tolv församlingar

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Anpassad konfirmation

    Publicerad 24 april 2025

    Till hösten startar en konfirmationsgrupp för dig som går i anpassad grundskola eller anpassat gymnasium. Vill du vara med? Här kan du läsa mer om när, var, hur och till vem du anmäler dig.

  2. Påsklovspyssel i Ramsele församlingshem

    Publicerad 11 april 2025

    Torsdagen den 24 april klockan 12.00-15.00 är det pysseldag för dig som går i f-klass till och med årskurs 3. Här kan du läsa hur du anmäler dig.

  3. Angående namnlistor i Junsele minneslund

    Publicerad 26 mars 2025

    Under senare tid har minneslunden vid Junsele kyrkogård vid flera tillfällen varit på agendan i församlingsråd och kyrkoråd. Detta sedan anslagstavlan med namnen på de gravsatta tagits bort från minneslunden. Genom den nya askgravlunden finns i dag en lösning både för de som önskar anonymitet och för de som önskar att namnen ska vara kända.

  4. Påsk och pyssel

    Publicerad 21 mars 2025

    I april sker några extra barn- och familjeaktiviteter. Först ut är familjemyset i Långsele den 2 april, därefter pysseldag i Sollefteå den 5 april. Och under påsklovet blir det ännu mer pyssel i Ramsele.

  5. Fira påsk i din församling

    Publicerad 21 mars 2025

    12 församlingar, 40 gudstjänsttillfällen från palmsöndagen den 13 april fram till annandag påsk den 21 april. Här hittar du din församling och vad som sker just där.