En kvinna står framför en gravsten med texten "Kistgravlund". Hon lyfter på locket till en av ljuslyktorna i en ställning med flera lyktor.  Det är höst.
Lyssna

Vad är vad på våra kyrkogårdar?

Kistgrav, askgravlund, minneslund, urngrav, kistgravlund... Det finns en mängd olika gravskick. Här kan ni läsa mer om vad de innebär och hur de skiljer sig åt.

KISTGRAVPLATS

Kistgravplats är en gravplats där stoftet av den avlidne gravsätts i kista, i samband med begravningen. Det finns ofta plats för flera kistor i samma grav. Här kan även urnor gravsättas. Gravrättstiden löper i en period av 25 år från den senaste gravsättningen. Därefter kan den förlängas med 15 år i taget – hos oss mot en avgift på 1 000 kronor per gång. Gravrättsinnehavaren ansvarar för skötsel av gravplats och sten/gravvård.

URNGRAVPLATS

 I en urngravplats gravsätts askan efter den avlidne i en urna. Gravplatsen har plats för flera urnor. Om den avlidne redan har kremerats, kan man välja att gravsätta urnan i anslutning till begravningsgudstjänsten, men oftast gör man det vid ett senare tillfälle. Gravrättstiden är densamma som för kistgravar. Vanligen placeras här en liggande gravsten. Gravrättsinnehavaren ansvarar för skötsel av gravplats och sten/gravvård.

MINNESLUND

Minneslund är ett gemensamt område där man gravsätter aska. Gravsättningen görs utan att de anhöriga är närvarande och platsen för gravsättningen markeras inte. Ingen namnbricka eller dylikt sätts upp. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka minneslunden med snittblommor eller gravljus på en gemensam plats. Skötseln av minneslunden står kyrkogårdsförvaltningen för.  Minneslundar finns på samtliga kyrkogårdar i Sollefteå förutom Överlännäs.

ASKGRAVLUND

En askgravlund är nästan detsamma som en minneslund. Askan gravsätts utan urna, eller med en urna av lätt förgängligt material. Inga gravplatser märks ut. Till skillnad från minneslunden får anhöriga närvara vid gravsättningen och en bricka med den bortgångnes namn produceras och sätts upp mot en avgift, just nu är den 350 kr. Brickan avlägsnas efter 25 år. Skötseln står kyrkogårdsförvaltningen för. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka lunden med snittblommor eller gravljus på den gemensamma plats som är avsedd för detta. Ambitionen är att anlägga askgravlundar på samtliga kyrkogårdar i Sollefteå. Just nu finns det på kyrkogårdarna i Boteå, Överlännäs, Multrå, Sånga, Sollefteå, Långsele, Graninge och Helgum. 

KISTGRAVLUND

I stället för att gravsätta aska i en askgravlund, finns alternativet att gravsätta en kista i vad man kallar en kistgravlund. I övrigt är det samma sak som en askgravlund. Ingen gravrätt existerar. En bricka med den bortgångnes namn produceras och sätts upp mot en avgift, just nu är den 350 kr. Brickan avlägsnas efter 25 år. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka lunden med snittblommor eller gravljus på den gemensamma plats som är avsedd för detta. Skötseln står kyrkogårdsförvaltningen för. Kistgravlund finns endast på Sollefteå kyrkogård.

Fråga mig om de olika gravskick som finns

Patric Johansson

Kyrkogårdschef

Kyrkogårdsexpeditionen

I Sollefteå församlingsgård hittar ni expeditionen för kyrkogårdsärenden för alla kyrkogårdar i Sollefteå pastorat, det vill säga i samtliga 12 församlingar.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Beslut taget om Överlännäs församlingshems framtid

    Publicerad 19 november 2024

    Så här säger kyrkorådets ordförande Sven-Erik Bodén om beslutet.

  2. Nyfiken på meditation

    Publicerad 5 november 2024

    ”Djupast sett är meditationen en övning i att vara i kärleken.” Så säger Erik Hansson, diakon och meditationslärare i Ålidhems församling, Umeå. Den 3 december berättar han mer för meditationsnyfikna i Ådals-Lidens församlingshem, Näsåker

  3. Idag invigs askgravlundar

    Publicerad 31 oktober 2024

    De efterlängtade askgravlundarna på Junsele respektive Resele kyrkogård invigs idag den 31 oktober av kontraktsprost Kent Nordin.

  4. Beställ en dörrkrans!

    Publicerad 31 oktober 2024

    Beställ en julig krans tillverkad av "Internationella gruppen". Hämta den vid årets julbasar i Sollefteå församlingsgård den 30 november. Intäkterna går direkt till Act Svenska kyrkans julinsamling.

  5. Allhelgonahelgen 2024

    Publicerad 22 oktober 2024

    Vi närmar oss "Alla helgons dag" och "Alla själars dag" eller som många av oss kallar det - Allhelgonahelgen. En tid då vi minns, saknar och sörjer dem vi inte längre har hos oss. Är du en av alla som planerar att göra ett besök till kyrkogården?