En kvinna står framför en gravsten med texten "Kistgravlund". Hon lyfter på locket till en av ljuslyktorna i en ställning med flera lyktor.  Det är höst.
Lyssna

Vad är vad på våra kyrkogårdar?

Kistgrav, askgravlund, minneslund, urngrav, kistgravlund... Det finns en mängd olika gravskick. Här kan ni läsa mer om vad de innebär och hur de skiljer sig åt.

KISTGRAVPLATS

Kistgravplats är en gravplats där stoftet av den avlidne gravsätts i kista, i samband med begravningen. Det finns ofta plats för flera kistor i samma grav. Här kan även urnor gravsättas. Gravrättstiden löper i en period av 25 år från den senaste gravsättningen. Därefter kan den förlängas med 15 år i taget – hos oss mot en avgift på 1 000 kronor per gång. Gravrättsinnehavaren ansvarar för skötsel av gravplats och sten/gravvård.

URNGRAVPLATS

 I en urngravplats gravsätts askan efter den avlidne i en urna. Gravplatsen har plats för flera urnor. Om den avlidne redan har kremerats, kan man välja att gravsätta urnan i anslutning till begravningsgudstjänsten, men oftast gör man det vid ett senare tillfälle. Gravrättstiden är densamma som för kistgravar. Vanligen placeras här en liggande gravsten. Gravrättsinnehavaren ansvarar för skötsel av gravplats och sten/gravvård.

MINNESLUND

Minneslund är ett gemensamt område där man gravsätter aska. Gravsättningen görs utan att de anhöriga är närvarande och platsen för gravsättningen markeras inte. Ingen namnbricka eller dylikt sätts upp. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka minneslunden med snittblommor eller gravljus på en gemensam plats. Skötseln av minneslunden står kyrkogårdsförvaltningen för.  Minneslundar finns på samtliga kyrkogårdar i Sollefteå förutom Överlännäs.

ASKGRAVLUND

En askgravlund är nästan detsamma som en minneslund. Askan gravsätts utan urna, eller med en urna av lätt förgängligt material. Inga gravplatser märks ut. Till skillnad från minneslunden får anhöriga närvara vid gravsättningen och en bricka med den bortgångnes namn produceras och sätts upp mot en avgift, just nu är den 350 kr. Brickan avlägsnas efter 25 år. Skötseln står kyrkogårdsförvaltningen för. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka lunden med snittblommor eller gravljus på den gemensamma plats som är avsedd för detta. Ambitionen är att anlägga askgravlundar på samtliga kyrkogårdar i Sollefteå. Just nu finns det på kyrkogårdarna i Boteå, Överlännäs, Multrå, Sånga, Sollefteå, Långsele, Graninge, Resele, Junsele och Helgum. Under 2025 är planen att anlägga lundar i Ramsele och Ådals-Liden.

KISTGRAVLUND

I stället för att gravsätta aska i en askgravlund, finns alternativet att gravsätta en kista i vad man kallar en kistgravlund. I övrigt är det samma sak som en askgravlund. Ingen gravrätt existerar. En bricka med den bortgångnes namn produceras och sätts upp mot en avgift, just nu är den 350 kr. Brickan avlägsnas efter 25 år. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka lunden med snittblommor eller gravljus på den gemensamma plats som är avsedd för detta. Skötseln står kyrkogårdsförvaltningen för. Kistgravlund finns endast på Sollefteå kyrkogård.

Fråga mig om de olika gravskick som finns

Patric Johansson

Kyrkogårdschef

Kyrkogårdsexpeditionen

I Sollefteå församlingsgård hittar ni expeditionen för kyrkogårdsärenden för alla kyrkogårdar i Sollefteå pastorat, det vill säga i samtliga 12 församlingar.

Angående namnlistor i Junsele minneslund

Under senare tid har minneslunden vid Junsele kyrkogård vid flera tillfällen varit på agendan i församlingsråd och kyrkoråd. Detta sedan anslagstavlan med namnen på de gravsatta tagits bort från minneslunden. Genom den nya askgravlunden finns i dag en lösning både för de som önskar anonymitet och för de som önskar att namnen ska vara kända.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Angående namnlistor i Junsele minneslund

    Publicerad 26 mars 2025

    Under senare tid har minneslunden vid Junsele kyrkogård vid flera tillfällen varit på agendan i församlingsråd och kyrkoråd. Detta sedan anslagstavlan med namnen på de gravsatta tagits bort från minneslunden. Genom den nya askgravlunden finns i dag en lösning både för de som önskar anonymitet och för de som önskar att namnen ska vara kända.

  2. Påsk och pyssel

    Publicerad 21 mars 2025

    I april sker några extra barn- och familjeaktiviteter. Först ut är familjemyset i Långsele den 2 april, därefter pysseldag i Sollefteå den 5 april. Och under påsklovet blir det ännu mer pyssel i Ramsele.

  3. Fira påsk i din församling

    Publicerad 21 mars 2025

    12 församlingar, 40 gudstjänsttillfällen från palmsöndagen den 13 april fram till annandag påsk den 21 april. Här hittar du din församling och vad som sker just där.

  4. Årets kantorsläpp

    Publicerad 20 mars 2025

    För fjärde året i rad bjuder våra kyrkomusiker in till gemensam konsert. I år, 2025, sker konserten i Multrå kyrka. Liksom ifjol erbjuder vi busstransport från Junsele och Ramsele.

  5. Spela orgel på sportlovet

    Publicerad 18 februari 2025

    Onsdagen på sportlovet, den 5 mars, bjuder kantor Örjan Schwieler in orgelnyfikna barn, i förskoleklass upp till årskurs 6, att testa orgeln i Ådals-Lidens kyrka, Näsåker. Så här gör du för att vara med.