En kvinna står framför en gravsten med texten "Kistgravlund". Hon lyfter på locket till en av ljuslyktorna i en ställning med flera lyktor.  Det är höst.
Foto: Kristina Hellberg

Vad är vad på våra kyrkogårdar?

Kistgrav, askgravlund, minneslund, urngrav, kistgravlund... Det finns en mängd olika gravskick. Här kan ni läsa mer om vad de innebär och hur de skiljer sig åt.

KISTGRAVPLATS

Kistgravplats är en gravplats där stoftet av den avlidne gravsätts i kista, i samband med begravningen. Det finns ofta plats för flera kistor i samma grav. Här kan även urnor gravsättas. Gravrättstiden löper i en period av 25 år från den senaste gravsättningen. Därefter kan den förlängas med 15 år i taget – hos oss mot en avgift på 1 000 kronor per gång. Gravrättsinnehavaren ansvarar för skötsel av gravplats och sten/gravvård.

URNGRAVPLATS

 I en urngravplats gravsätts askan efter den avlidne i en urna. Gravplatsen har plats för flera urnor. Om den avlidne redan har kremerats, kan man välja att gravsätta urnan i anslutning till begravningsgudstjänsten, men oftast gör man det vid ett senare tillfälle. Gravrättstiden är densamma som för kistgravar. Vanligen placeras här en liggande gravsten. Gravrättsinnehavaren ansvarar för skötsel av gravplats och sten/gravvård.

MINNESLUND

Minneslund är ett gemensamt område där man gravsätter aska. Gravsättningen görs utan att de anhöriga är närvarande och platsen för gravsättningen markeras inte. Ingen namnbricka eller dylikt sätts upp. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka minneslunden med snittblommor eller gravljus på en gemensam plats. Skötseln av minneslunden står kyrkogårdsförvaltningen för.  Minneslundar finns på samtliga kyrkogårdar i Sollefteå förutom Överlännäs.

ASKGRAVLUND

En askgravlund är nästan detsamma som en minneslund. Askan gravsätts utan urna, eller med en urna av lätt förgängligt material. Inga gravplatser märks ut. Till skillnad från minneslunden får anhöriga närvara vid gravsättningen och en bricka med den bortgångnes namn produceras och sätts upp mot en avgift, just nu är den 350 kr. Brickan avlägsnas efter 25 år. Skötseln står kyrkogårdsförvaltningen för. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka lunden med snittblommor eller gravljus på den gemensamma plats som är avsedd för detta. Ambitionen är att anlägga askgravlundar på samtliga kyrkogårdar i Sollefteå. Just nu finns det på kyrkogårdarna i Boteå, Överlännäs, Multrå, Sånga, Sollefteå, Långsele, Graninge och Helgum. 

KISTGRAVLUND

I stället för att gravsätta aska i en askgravlund, finns alternativet att gravsätta en kista i vad man kallar en kistgravlund. I övrigt är det samma sak som en askgravlund. Ingen gravrätt existerar. En bricka med den bortgångnes namn produceras och sätts upp mot en avgift, just nu är den 350 kr. Brickan avlägsnas efter 25 år. Du får inte placera ut enskilda gravsmyckningar eller andra föremål, men du får gärna smycka lunden med snittblommor eller gravljus på den gemensamma plats som är avsedd för detta. Skötseln står kyrkogårdsförvaltningen för. Kistgravlund finns endast på Sollefteå kyrkogård.

Framsidan av Sollefteå församlingsgård. Byggnaden omgiven av försommargröna björkar.

Kyrkogårdsexpeditionen

I Sollefteå församlingsgård hittar ni expeditionen för kyrkogårdsärenden för alla kyrkogårdar i Sollefteå pastorat, det vill säga i samtliga 12 församlingar.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Konfirmation

Livet är fullt av frågor. Vad är egentligen lycka? Vilket ansvar har jag för någon annan? Varför är det så orättvist? Finns Gud? Räcker det inte med att vara vacker på insidan? Vad är en bra människa? Är jag en bra människa? Kom så ställer vi frågorna tillsammans och försöker hitta våra svar. Här hittar du de grupper som finns i Sollefteå med omnejd.

Någon spelar cello.

Konserter | Musik

Här hittar ni alla musikevenemang och även de gudstjänster som erbjuder extra musik eller körsång. Utbudet är varierat och de allra flesta konserterna är gratis. Dessutom serveras de i de finaste konsertlokaler du kan tänka dig - våra kyrkor.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Gravstenar på återlämnade gravrätter plockas bort

Publicerad:

Kyrkogårdsförvaltningen har sedan juni 2022 avvaktat ett beslut från Länsstyrelsen. Försommaren 2024 kom beskedet, gravstenar från 1940 och senare får plockas bort. Med start hösten 2024 kommer detta ske på de gravrätter som återlämnats till kyrkogårdsförvaltningen.

Nu är kyrkorna sommaröppna

Publicerad:

Sollefteås kyrkor är öppna vardagar mellan klockan 9.00 och 15.00 från den 24 juni till 9 augusti, med några få undantag. Välkommen att söka skydd från värmen, regnet, vardagen för en stund i vårt gemensamma kulturarv och historia.

Grävning vid Eds kyrka

Publicerad:

Just nu, och troligen en vecka framåt, pågår arbete med att gräva ett dräneringsdike vid Eds kyrka. Detta för att leda om vatten som annars ligger mot fasaden och orsakar sprickor.

En kväll för nyfikna

Publicerad:

Hur funkar det här med familjehem, förvaltarskap och ”god man”? Vilka får hjälp? Hur går det till? Vilka kan hjälpa till? Har stödet förändrats? Kom till Sollefteå församlingsgård den 19 juni klockan 19.00, där får du svaren.

Nu går det att gravsätta i askgravlundar och gravar

Publicerad:

Tjälen är ur marken och personalen på våra kyrkogårdar har börjat gravsätta askor och urnor i gravar och askgravlundar. Önskar du, som anhörig, vara med vid gravsättningen? Glöm då inte att boka tid för detta. Här hittar ni kontaktuppgifter till den som kan hjälper dig med bokningen.