Historik
Sveriges historia
”I mitten av 1300-talet drabbas Sverige av den värsta katastrofen i landets historia. Digerdöden och följande pestepidemier orsakar så många dödsfall att vi har svårt att förstå omfattningen. Färre än hälften överlever, mellan 50 och 75 procent dör. Efter pesten följer fler olyckor.
Både svenska och utländska fogdar och herremän tar igen sina förluster genom att förtrycka folket och utnyttja de många krigen till plundring. På 1390-talet är Östersjön ett sjörövarhav, där ingen skeppare kan känna sig säker.
År 1397 bildades Kalmarunionen, mellan Sverige, Norge och Danmark. De tre rikena styrs av drottning Margareta, medeltidens mäktigaste individ i Norge. Unionen är ett tidstypiskt försök att skapa ordning ur kaos - men det är en ordning på herremännens villkor, inte på folkets.”
Dick Harrison, professor i historia
Sollentuna kyrka
Under första hälften av 1300-talet byggs kryssvalven i tegel. Den nya gotiskqa byggtekniken som växer fram i Europa gör det möjligt att bygga allt högre kyrkor med spetsiga valv. Människors blickar och tankar skulle riktas mot skyn – en påminnelse om att himmelriket väntade efter döden.