Historik
Sveriges historia
”I många europeiska länders historia beskrivs 1600-talet som ett dystert sekel med förödande krig, ekonomisk stagnation och uppror bland både adel och bönder. Till råga på allt är det ovanligt kallt (lilla istiden).
Men i Sverige har det varit annorlunda. 1600-talet är de ”fornstora dar” som vi sjunger om i nationalsången. En tid då det lilla landet i utkanten blir en stormakt. Svenska kungars arméer slår sig fram genom halva Europa, ända till städer som Prag och München. Riket utvidgas åt alla väderstreck. Östersjön blir nästan ett svenskt innanhav. Kortlivade kolonier anläggs i Afrika och Amerika. även norrut, i lappmarkerna, växer Sverige. Men medaljen har en baksida. 1600-talet är också de militära tvångsuttagningarnas tid och de desperata snapphanarnas. En tid då sexuella snedsprång kan leda till dödsstraff, en tid då hundratals oskyldiga kvinnor bränns på bål som häxor.”
Dick Harrison, professor i historia
Sollentuna kyrka
Under första hälften av 1600-talet byggs kyrkan ut med ett högkor och gravkor för familjen Berndes, ägare till Sollentunaholm och Viby. Triumfbågen mellan kor och långhus vidgas samtidigt och nya valv slås i hela koret. Hela byggnaden får ett gemensamt tak och över koret placeras en takryttare. Det är under denna tid som huvudingången i väster muras igen. Bänkinredning och predikstol snidas år 1627.