Lyssna

Krematoriet

Här får du veta allt du behöver veta om kremering.

Vad kan/får jag göra själv?

Det går bra att ordna med kremering och begravning själv utan att anlita en begravningsbyrå. Under länken Checklista för anhöriga finns en checklista på vad du kan behöva tänka på. 

För att ordna med en kremering behövs ett intyg från Skatteverket som heter kremering eller gravsättning. Detta skickas till krematoriet tillsammans med kremationsbeställning och ev ett direktkremationsintyg.

Direktkremationsintyget måste du skicka med när kremering sker före (akt med urna) eller utan ceremoni. ”Blankett kremationsintyg”, beställs från Skatteverket. “Direktkremationsintyg” samt “Beställning kremering” hittar du under blanketter.

För att kremering ska kunna ske måste den avlidne kistläggas i en kista. Kista kan beställas hos en begravningsbyrå eller så kan du tillverka den själv. Tillverkar du kistan själv måste den uppfylla vissa krav, rådfråga krematoriet.

Ibland vill man lägga saker i kistan som kanske den avlidne tyckte om och då det är viktigt att veta att det finns saker som inte får läggas i kistan. Grundregel för var som inte får läggas i kistan: Föremål som kan innebära en risk för explosion eller skada på personal

Exempel på föremål som INTE ska förekomma i eller på kistan vid kremering:

  • Alkohol
  • Ammunition
  • Batterier
  • Vätskor (lättantändliga)
  • Gas (kan t.ex. finnas i gymnastikskor)
  • Glas Kolfiber (finns exempelvis i golfklubbor)
  • Tyngdtäcken Plast Fleece

Obs! Stenar och lättantändliga föremål såsom exempelvis flaggor och tyger får INTE ligga på kistan under kremering.

Personligt avsked

Önskas ett personligt avsked som inte är i samband med ceremoni kan man boka detta genom att kontakta Sollentunas centrala bokning. Det personliga avskedet sker i

Silverdalskapellet, personal medverkar inte under avskedet utan man kan kontakta begravningsbyrå eller ordna det själv. Personalen på krematoriet ser till att kistan med den avlidne finns på plats men öppnar inte kistan om det skulle vara ett önskemål.

Närvara vid kremering

Anhöriga kan närvara vid kremeringen om de så önskar. För att få mer information och boka, kontakta krematoriet.

Urna

Urna kan behövas om gravsättning ska ske i en grav, ett kolumbarium eller vid akt med urna. Gravsättning i minneslund sker ej med urna utan istället en sk. minneslundspåse.

Det ingår ingen urna i begravningsavgiften utan den kan man beställa via en begravningsbyrå eller köpa en sk. Barkurna via Sollentuna församling. Det går även bra att tillverka en egen urna. Observera att det finns krav på bland annat material samt storlek. Kontakta krematoriet för att få mer information om vad du behöver tänka på vid egen tillverkning av urna.

Uthämtning av askor för anhöriga

På Silverdals krematorium finns möjlighet att hämta urnan/askan själv som anhörig. En frambeställning ska göras som talar om: Vilken aska efter avliden, vem ska hämta samt vart askan ska transporteras. En dag och tid bokas in för hämtning. Frambeställningen skickas till silverdals.krematorium@svenskakyrkan.se senast dagen innan hämtning kl 13. Tänk på att den som hämtar måste ha med sig legitimation. Om askan ska spridas måste du ha med dig ett tillstånd från Länsstyrelsen. Läs mer här: Sprida ut aska | Länsstyrelsen Stockholm (lansstyrelsen.se)  Som anhörig kan du hämta askan måndag-fredag 7.00-15.00, glöm inte att tid måste bokas.

Du får inte förvara askan hemma i väntan på att sprida askan eller kommande gravsättning. Askan får endast hämtas i anslutning till det tillfälle då askan ska spridas / gravsättas / transporteras till annan förvaringsplats så som ett annat krematorium eller förvaringsplats hos en församling.

Uthämtning av askor för byråer

Hämtning kan göras av begravningsbyråer och församlingar måndag -torsdag 7.00-15.00. Ingen tid behöver bokas utan behöver endast en frambeställning som informera om vilken dag hämtningen önskas och utav vilka askor/urnor. Askorna/urnorna ställs fram och checkas ut av den som hämtar i vår bisättningsjournal.

För att kunna checka ut urnor behöver begravningsbyråer och församlingar behörighet samt en tagg för att komma in på krematoriet, har man inte det skriver man på ett askkvitto manuellt.

Inlämning av tom urnor

Vid inlämning, för kremation, av den avlidna skall en tom-urna medfölja. I de fall det inte gör det ska den tomma urnan lämnas till krematoriet snarast möjligt efter att kistan med den avlidna lämnats in. En tom-urna som levereras av en begravningsbyrå/transportör eller anhörig ska checkas in i vår bisättningsjournal.