Genomgående miljötänk när Silverdals griftegård byggs ut

Just nu pågår utbyggnad av begravningsplatsen i Silverdal. Bland annat installeras nyheten gravstensbalkar för att förhindra att gravstenarna välter. I murarna som byggs använder vi genomgående återbrukade stenblock.

I takt med att Sollentuna kommun får fler invånare ökar också behovet av antalet gravplatser. Därför har Sollentuna församling under drygt ett års tid arbetat med att utvidga Silverdals griftegård med ytterligare en begravningsplats, något som kommer fördubbla det totala antalet gravplatser i kommunen. Sammanlagt innebär det en ökning med drygt 2 600 varav 500 är nya kistgravplatser, med ett antal särskilda gravplatser. Dessutom blir det plats för ytterligare 500 urngravar samt en askgravlund, med rum för åtminstone 1 600 askor, samt en barnlund. 

Silverdals griftegård som karaktäriseras av höga tallar med partier av buskar och häckar, kommer i och med den nya delen kompletteras med en öppnare lösning med låga träd och buskar, vackra stenpartier samt ängsblommor och gräs. Den är dessutom är genomgående utformad så att den blir lättillgänglig för alla. 
Gravplatsen nutida utformning motsvarar mer dagens behov med ett tydligt miljötänk. Det blir gravformer som inte kräver anhörigas skötselinsats samt möjlighet till samvaro och utomhusceremonier, samt en tydlig strävan efter att skapa en miljö rik på biologisk mångfald. I anslutning till blomsterängarna byggs faunadepåer, en sorts insektshotell i form av trästockar för att attrahera olika typer av insekter, såsom bin, humlor, steklar och fjärilar. Det blir också bikupor och en sandblotta för vildbin för att ytterligare stimulera insektslivet.  
För att säkra gravstenarna har man lagt ut långa gravstensbalkar – en nymodighet där gravstenarna helt enkelt fästes så att de inte riskerar att falla omkull i framtiden. I murarna har man  genomgående använt återbrukade stenblock. 

Arbeten har utförts av en lokal entreprenör och den sammanlagda kostnaden är cirka 50 miljoner kronor. 

Lite fakta om Silverdals griftegård 
Silverdals griftegård anlades i försvarets regi redan 1914 och från början var det många offer för spanska sjukan som fick sin sista vila där. Under perioden 1914–1922 skedde 120 gravsättningar men därefter avtog användningen av kyrkogården. 

Sedan 1960 är det Sollentuna församling som driver griftegården och det var också då som Silverdalskapellet uppfördes. Men försvaret har fortfarande tillgång till Garnisonskyrkogården och då är det chefen för Livgardet begär gravsättning för avlidna som har tillräcklig anknytning till Stockholms garnison. 
På den gamla delen av Silverdals griftegård finns cirka 2700 kistgravar och urngravar samt en minneslund med totalt 3000 gravsatta. Sedan 2017 finns också ett muslimskt gravkvarter med ceremoniplats och plats för ca 125 gravar. Inom området finns också ett krematorium - det enda i norra Stockholm- med tillstånd för 3 000 kremationer i sina två ugnar med en gemensam rökgasrening.  
Utöver Silverdals griftegård har Sollentuna församling ytterligare två begravningsplatser, Sollentuna kyrkogård samt askgravplatsen vid S:t Eriks kyrka. 

Återbruka gravstenar - ett bra miljöval