Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 februari 2022 / Ändrad 24 oktober 2024

Pontus Nilsson

Kyrkogårdsvandring om mannen som i folkmun kallades sillkungen.

Pontus Nilsson föddes 1884. Han var i folkmun kallad sillkungen. Han började tidigt göra affärer med sill och makrill, han var även med på några fiskeresor på de stora fiskebankarna. På Island var han ofta då de hade den finaste sillen att köpa upp och exportera.

När sillen hade varit borta några år skaffade han en båt med besättning och gick upp till Nordnorge för fiske efter Håkäring, (Sillhaj). De lyckades bra och allt såldes till Tyskland. Efter att detta kommit till statens kännedom satte de tullar på export av Håkäring.

Året efter skickade Pontus upp båten efter Håkäring igen men denna gång skar de bara ur levern och saltade, resten slängdes överbord. Och året därpå var även levern exportavgift på.

Han flyttade sin verksamhet till Göteborg där han utvecklade sitt företag på ett utomordentligt sätt. Han exporterade konserver och fisk till många länder, inte minst till USA. Han var med och startade Munkens konservfabrik på Rösholmen i Kungshamn som efter 10 år köptes upp av Aktiebolaget Bröderna Ameln, (ABBA). Pontus Nilsson sålde sitt företag 1948 till Svensk Andelsfisk.

Han dog 1960, 76 år gammal.