Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 februari 2022 / Ändrad 24 oktober 2024

Carl Häller

Kyrkogårdsvandring om ägaren till ångtrålarna som gjorde sillexpeditioner till Island.

Carl Häller (1854-1928) drev en firma som hette Häller&Odenberg och de gjorde strålande affärer med sill och makrill under många år. De var delägare i 4 ångtrålare som gjorde sillexpeditioner till Island, den första 1906. Redan året därpå skaffade Häller&Odenberg ett eget sillsalteri  däruppe.

Några år senare 1913, byggde man nya bryggor och kajer som anslöt till magasinen. Från Sverige kom en skonert, Nils Juel, lastad med tunnor och salt och där fanns Carl Hällers son, Reinhold med för att leda arbetet med att anställa isländska kvinnor för saltningen.

Sedan följde krigsåren och under de första av dem bedrevs fortfarande islandsfisket med stor framgång. Men 1917-1918 var sill-tillgången så god hemmavid varpå ingen fiskade på Island dessa år, och 1918 var det svenska fiskets rekordår då bohusfiskets totala fångstvärde var ca. 51 miljoner kr.

I slutet av 1918 sålde Häller&Odenberg 10 000 tunnor sill till Tyskland. Leveransen kontrakterades i tysk valuta, till ett belopp av drygt 2 miljoner riksmark. Vid den tidpunkten motsvarade det ca. 500 000kr. Enligt affärsvillkoren hade firman inte rätt till omedelbar betalning. I Tyskland uppstod hyperinflation och en allmän världsdepression inträdde.  I kölvattnet av kriget slog dessutom spanska sjukan till med många dödsfall.

När Häller & Odenberg till sist fick betalt var de tyska marken i praktiken inte värda någonting. Firman kom på obestånd och tvingades lämna in sin konkursansökan 1920. När konkursen avslutades 1924 var en biljon Tyska mark värda 90 öre.

Familjen Häller återhämtade sig så småningom och nya generationer bedriver fortfarande fiskexport på Smögen.