Betraktelse septuagesima

Guds rättvisesystem beskriver vad nåd är, skriver Tuulia Sivapragasam.

Människors rättvisesystem går i stort ut på – gör du något bra får du något bra och tvärtom.

En enkel bild av den är lön. När vi arbetar får vi betalt – utifrån hur stor vår insats är. Utbildning och ansvar spelar också roll, t ex tjänar en läkare mer än en sjuksköterska.

Och i skolan får vi betyg utifrån hur vi presterar på prov m.m. Vi har alla hört ”nu får du vara snäll annars kommer inte tomten”. Och om vi gör något dåligt så får vi straff, t ex om man stjäl något så blir man dömd i domstolen.
Så funkar vårt rättvisesystem – man får utifrån det man ger.
Och jag tror att vi människor på många sätt också fungerar så. Om nån är snäll och trevlig mot dig så gör det lättare att vara snäll tillbaka och så sprider det goda ringar på vattnet så att säga.

Men Guds rättvisesystem fungerar inte riktigt så. Det är radikalt annorlunda. Riktigt ordentligt annorlunda. Och det beskriver vad nåd handlar om. I Guds rättvisesystem raderas ”först” och ”sist” ut när Jesus kommer tillbaka. Denna världs hierarkier, denna världs rättvisa – vår rättvisa - kommer att suddas ut. Vi är alla på samma plats och får samma gåva. Och det är helt utan prestation, helt gratis. Ordet nåd betyder gratis.
Och att följa Jesus är att få del av nåden. Det handlar inte om att nå en viss position och på så sätt komma närmare Jesus. Alla får vara närmast Jesus. Nåden är inget vi förtjänar, kan jobba oss upp till eller vara goda nog för att få. Det är Gud som är nådig och i sin allsmäktighet bestämmer det.

Vi kan låta Guds nåd gentemot oss hjälpa oss att se på varandra med nåd. Att öppna upp för de, som våra ögon, inte är lika duktiga, inte lika goda, varma, omsorgsfulla eller vilken egenskap vi nu tycker vi är bra på. Att se med nåd på andra är att ta på sig Jesus glasögon. Att se med hjärtat och se att vi är syskon och att vi på olika sätt bidrar till att göra Guds rike synligt här i världen.