Betraktelse tredje söndagen i fastan

Om dagens tema kampen mot ondskan skriver Johanna Lindeke.

Dagens tema kampen mot ondskan kan kännas både mytologiskt och välbekant. Vi känner igen kampen mellan gott och ont från våra stora berättelser och sagans värld, men också från vår egen verklighet. I dagens evangelium kämpar Jesus mot demoner och sjukdomar som drabbar människor. Idag kämpar vi mot ett virus i en utdragen pandemi.

Vad är då ondska? I dagens evangelium är ondskan de krafter som skadar mänskligt liv. Det onda som drabbar oss är inget som kommer från Gud, utan det hör till det kaos som finns i vår värld. Jesus kommer med Guds rike och visar på ett rike annorlunda vår värld. Jesus visar ett rike som Gud tillsammans med oss vill kämpa för. En värld där vi står emot det som vill oss människor ont. Vare sig det är hat och våld orsakat av oss människor, eller naturlig ondska, som sjukdomar och naturkatastrofer, är det något Guds rike vill komma för att ändra på. I kallelsen till Guds rike får vi tillsammans med Gud kämpa för det goda, och det är att kämpa för människors liv i frihet och hälsa.

Den kamp som Gud för, för det goda, är inte en kamp av våldsam maktutövning. Ingen kamp med våld och tvång. Istället är det en kamp som förs med kärlekens makt. Där Gud själv tar plats bland oss människor och kämpar med oss. Där Jesus använder Guds goda kraft för att jaga bort det onda.

Hur kan vi då bidra till kampen mot ondskan, och föra den goda kampen i vår värld? I slutet av evangeliet idag har Jesus en liknelse där människans inre ses som ett hus. I det huset kan det både bo gott och ont, så det gäller att känna sitt eget hus och vara uppmärksam på det som händer i huset, och fylla det med goda saker så att det skadliga inte får plats. Det tänker jag handlar om att arbeta med sig själv. Att arbeta för att ens inre ska präglas av kärlek och förståelse, både mot sig själv och mot sina medmänniskor. Att inte vara snabb att döma andra och inte låta hat ta över, utan hela tiden försöka ha Guds kärleksperspektiv. Om vi släpper in Kristus i vårt hjärta har vi en källa som flödar över av liv, till oss själva och andra. Jesus tar vi emot genom bön.

Det handlar alltså om att ifall vi vill göra världen till en bättre plats är det viktigt att först se till sig själv och vad jag själv kan förändra i mitt liv, istället för att tänka ”Vad kan andra göra?”. Hur kan jag förändras för att Guds kärlek ska bli synlig i vår värld? För du är viktig, du är kallad i Guds rike.

Och de gånger vi misslyckas, då vårt hus fylls av det som vill oss och andra illa och vi gör dumma saker, så finns Guds förlåtelse i Jesus Kristus där. Förlåtelsen erbjuds oss av Gud och det är möjligt att försöka på nytt. Dörren till Guds rike är alltid öppen genom Jesus Kristus, för både dig och mig. Genom bön kan vi alltid söka Gud på nytt.