Söndagen den 21 september 2025 är det val i Svenska kyrkan. Förra gången, 2021, ställde omkring 27 000 personer upp som kandidater runt om i Sverige och 23 000 valdes till minst ett uppdrag. Här får du veta hur du gör för att ställa upp i kyrkovalet 2025.
Kyrkovalet är viktigt eftersom Svenska kyrkan är en demokratisk folkkyrka. Svenska kyrkan är beroende av människors engagemang och kyrkovalet är en möjlighet för dig och andra att påverka.
Så styrs Svenska kyrkan
I kyrkovalet görs val till tre nivåer:
Lokalt – val till kyrkofullmäktige. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut.
Regionalt – val till stiftsfullmäktige. Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet.
Nationellt – val till kyrkomötet. Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken.
Det här krävs för att bli kandidat
Du som vill ställa upp som kandidat i kyrkovalet måste:
- tillhöra Svenska kyrkan
- vara döpt i Svenska kyrkan eller annat kristet samfund, eller tidigare ha varit förtroendevald i Svenska kyrkan
- fylla 18 år senast på valdagen
- vara kyrkobokförd i det område valet gäller.
Om du blir invald
Som förtroendevald inom Svenska kyrkan är du med och bestämmer vad kyrkan ska göra de kommande fyra åren. Det handlar framför allt om tre olika områden:
- Vad kyrkan ska göra – den strategiska inriktningen.
- Vad det får kosta – budgeten och fördelningen av resurser.
- Följa upp och utvärdera församlingens grundläggande uppgift: att fira gudstjänst, undervisa i och berätta om kristen tro, och att möta och hjälpa utsatta människor.
Om du blir invald gäller det en hel mandatperiod, alltså fyra år. Det är tiden fram till nästa val. Och även om du inte skulle bli invald på valdagen kan det hända att du utses till ledamot eller ersättare vid ett senare tillfälle till exempel för att ersätta någon som flyttat.
Gå med i en nomineringsgrupp
De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nominerings grupper. De motsvarar ungefär partier i de allmänna valen. Du kan ansluta dig till en nomineringsgrupp som redan är aktiv eller skapa en ny nomineringsgrupp tillsammans med människor som vill arbeta med samma saker som du.
Ta kontakt med din församling eller ditt stift för att få veta vilka nomineringsgrupper som finns representerade i kyrkofullmäktige där du bor eller om du istället vill engagera dig på stiftsnivå eller i kyrkomötet.
Om du vill ställa upp i en nomineringsgrupp kontaktar du dem direkt. De berättar mer om hur du gör för att ställa upp tillsammans med dem. En nomineringsgrupp måste registrera sina kandidater senast den 15 april 2025.
Bilda en ny nomineringsgrupp
För att bilda en ny nomineringsgrupp krävs det ett antal stöd personer som vill stödja er registrering. Ni behöver också kandida ter som vill ställa upp och som är valbara. Stödpersonerna måste vara röstberättigade i det val som ansökan gäller. Så här många stödpersoner behövs för att kunna bilda en ny nomineringsgrupp:
- lokala val – minst 10 stödpersoner
- stiftsfullmäktige – minst 100 stödpersoner
- kyrkomötet – minst 300 stödpersoner.
Ansök om att bilda en nomineringsgrupp genom att registrera gruppbeteckning (namn), stöd personer och ombud senast 15 mars för grupper som ställer upp till val i kyrkomötet samt 15 april 2025 för grupper som ställer upp i övriga val.