När du ska välja gravplats är det bra att du tänker igenom om graven ska ge plats för fler kistor eller urnor och om det finns särskilda önskemål om gravvårdens utforming (gravsten och annan utsmyckning). Inför valet av gravplats är du välkommen att boka tid för visning av tillgängliga alternativ. Kyrkogårdsförvaltningen: tfn 0303-444 040.
GRAVRÄTT
Rätten till en gravplats upplåts idag på 25 år. Dödsboet ska gemensamt ta ställning till vem eller vilka som ska registreras som gravrättsinnehavare.
Som gravrättsinnehavare har man ansvaret för att gravplatsen hålls i ett värdigt skick (gäller ej askgravplatser där Starrkärr-Kilanda församling ansvarar för skötseln.) Det är också gravrättsinnehavaren som bestämmer vilka som får gravsättas i gravplatsen och om eventuell gravvård ska sättas upp. Gravrätten kan eventuellt förlängas efter gravrättstidens utgång. Den kan också överlåtas eller återlämnas. Alla förändringar måste anmälas till kyrkogårdsexpeditionen. Om en gravrättsinnehavare avlider ska dödsboet anmäla ny gravrättsinnehavare inom sex månader.
GRAVSÄTTNING
Innebär att den dödes kropp – stoftet eller aska – placeras på en allmän eller enskild begravningsplats. Den som vill strö askan i havet eller över land måste kontakta Länsstyrelsen. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida.
GRAVVÅRD
Gravstenar och annan utsmyckning på graven kallas för gravvård. Gravvården är ett minnesmärke som underlättar för besökare att hitta graven och kan t ex vara en gravsten, huggen eller natursten, eller kors i smide, trä, glas, eller keramik. Men gravvården omfattar också stenramar, staket, kedjor och monument vid graven. Utformningen av gravvården måste godkännas av kyrkorådet eller kyrkogårdschef.
GRAVSKÖTSEL
Kostnaden för skötsel av en grav ingår inte i kyrkoavgiften eller i begravningsavgiften. Vill man ha hjälp med att sköta en grav skriver man ett avtal med huvudmannen för begravningsverksamheten. Här kan du läsa priserna för gravskötsel i Starrkärr-Kilanda församling.
KREMERING
Vid kremering bränns kistan, varefter askan gravsätts. Askan efter en avliden är det som blir kvar efter kremeringen. En mindre del av askan kommer från kistan. Askan kan läggas i en urna eller gravsättas på annat sätt.
Att strö ut aska över vatten och naturmark kräver tillstånd från Länsstyrelsen i det län där gravsättningen ska ske. Läs mer om detta på Länsstyrelsens hemsida.
ÅTERANVÄNDNING AV GRAVPLATSER OCH GRAVSTENAR DÄR GRAVRÄTTSTIDEN UTGÅTT
I enlighet med vårt åtagande att bevara kyrkogårdens kulturarv, återupplåter vi, vid förfrågan, befintliga gravplatser där gravrätten har återlämnats eller förverkats och där gravrättstiden har löpt ut. Dessa gravrätter kommer uteslutande att erbjudas för urngravsättning. Tidigare gravsatt aska eller stoft kommer inte att flyttas eller röras.
Att välja att återanvända en gammal gravplats ger möjlighet till ett redan uppvuxet grönt kvarter och möjligheten att välja en plats i närheten av andra gravar man besöker. Återanvändning av en gravsten och förse den med ny text är både ekonomiskt och miljövänligt.
Kontakta kyrkogårdsförvaltningen om du vill veta om det finns disponibla återgångsgravar, tfn 0303-444 040.
GRAVDEKORATIONER
Gravlyktor ska endast placeras ut på gravarna mellan 1 oktober och 31 mars. Om de står kvar under annan tid utgör de ett hinder vid gravskötseln. Den del av gravplatsen som utgörs av gräs ska vara fri från smyckning. Av arbetsmiljöskäl är det inte tillåtet att använda föremål av glas och lösa stenar som dekoration på gravytan.