Lyssna

Gravplatser

När du ska välja gravplats är det bra att du tänker igenom om graven ska ge plats för fler kistor eller urnor och om det finns särskilda önskemål om gravvårdens utformning (gravsten och annan utsmyckning). Här kan du läsa om de olika alternativ som finns i Starrkärr-Kilanda församling.

Gravplatser i Starrkärr-Kilanda församling

Inför val av gravplats är du välkommen att boka tid för visning av tillgängliga alternativ. Det gör du hos Kyrkogårdsförvaltningen: tfn 0303-444 040.

KISTGRAVPLATS

Kistgravsättning sker oftast genom att begravningsgudstjänsten avslutas ute på kyrkogården. Som ett led i sorgearbetet och som en hedersbetygelse gentemot den döde/döda kan anhöriga och vänner själva bära kistan, i annat fall kan Starrkärr-Kilanda församling erbjuda hjälp att bära kistan. Detta ingår i begravningsgudstjänsten och kostar ingenting. Gravsättning ska ske inom 30 dagar efter dödsfall. 

URNGRAVPLATS

Urngravsättning ska ske inom ett år efter att kremation har ägt rum. Vanligast är att gravsättning sker några veckor efter begravningsakten, ibland följt av en kort andakt för de anhöriga. Begravningsentreprenören  brukar vara med vid gravsättning av urnan, i annat fall kan personal från Starrkärr-Kilanda församling, präst eller de anhöriga själva sköta detta.

ASKGRAVPLATS

Askan grävs ned med hölje av lätt förgängligt material. Askgravplatsen har starka restriktioner om vad man som gravrättsinnehavare får göra på platsen. Avtal skrivs under vid upplåtandet. Inga egna planteringar får ske utan platsen sköts av kyrkogårdsförvaltningen i Starrkärr-Kilanda församling som också förser platsen med en gravsten/och eller namnplatta. I samband med gravsättning tas en avgift ut för gravsten/och eller namnplatta och skötsel av gravplatsen i 25 år. 

MINNESLUND

Gravsättning i minneslund är ett kollektivt gravskick med anonym karaktär och anhöriga får inte delta vid gravsättning. Gravsättningarna sker inom ett gemensamt område och kan ske genom nedgrävning av urna, aska eller spridning av askan. Det är olika regler för olika minneslundar. 

Det är personal från kyrkogårdsförvaltningen som utför gravsättningen. Askans läge markeras inte och enskilda gravvårdar, planteringar eller utsmyckningar får inte förekomma. 

Efter gravsättning skickas ett minnesblad ut till den person som beställt begravningen. Alla som gravsätts i en minneslund skrivs in i en minnesbok över respektive minneslund. Vid varje minneslund finns en minnesplats där man får tända ett gravljus eller placera snittblommor. Kyrkogårdsförvaltningen svarar för underhållet av minneslunden och för all eventuell plantering inom denna. 

ASKGRAVLUND

En askgravlund skiljer sig från övriga minneslundar. Anhöriga får vara med vid gravsättningen, som sker genom nedgrävning av aska. Vid minnesplatsen kan namnplattor med namn på de gravsatta sättas upp. Här finns möjlighet att tända ett gravljus och placera snittblommor. Vid gravsättning lämnas ett minnesblad ut. Alla som gravsätts i askgravlunden skrivs in i en minnesbok över respektive gravlund. Kyrkogårdsförvaltningen svarar för underhållet av minneslunden och för all eventuell plantering inom denna. Här i Starrkärr-Kilanda församling finns en askgravlund sedan hösten 2021. 

Beställning namnplakett askgravlund (pdf)

Nyhet

Svenska kyrkan erbjuder muslimskt begravningsskick på Starrkärrs kyrkogård från hösten 2023

Vid sammanträdet i maj månad fattade kyrkorådet i Starrkärr-Kilanda församling beslut om att en idag outnyttjad del av Starrkärrs kyrkogård iordningsställs för muslimskt begravningsskick. Läs mer här.

Bilder på de olika gravplatserna i Starrkärr-Kilanda församling:

Tryck på pilarna till höger eller vänster för att se alla bilder i bildspelet.

Gravplats och gravvård - vad gäller?

Frågorna kan vara flera kring gravplats och gravvård. Här förklarar vi närmare skillnaden mellan t.ex. en minneslund och en askgravlund, och vad gravskötsel betyder.

Gravskötsel

Många vårdar själva minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv – låt oss hjälpa till.

Var finns graven?

Om du inte vet var en person är begraven kan du söka efter graven på webbplatsen svenskagravar.se. Läs mer här.