Livets första fest
Om dopet i Svenska kyrkan i Stenstorp
Dopet är en högtid som är förknippad med stor glädje. ”Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan”. Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet. Och alla är välkomna – barn, ungdom och vuxen! Det finns ingen åldersgräns för dop. Barndop den vanligaste formen, men många döps också som unga eller vuxna. Om barnet är tolv år, eller äldre, måste också barnet självt vilja bli döpt och det går bra att döpas i samband med konfirmationen.
Svenska kyrkan i Stenstorp erbjuder möjlighet att boka dopgudstjänst i någon av våra tolv kyrkor. Vill du efter dopgudstjänsten boka en lokal för dopkalas så har vi flertalet församlingshem som ni får låna kostnadsfritt.
Ring till expeditionen om du vill boka eller har frågor. Se kontaktuppgifter nedan.
Dopsamtalet
Före dopet träffas präst och föräldrar antingen hemma hos er eller i kyrkan för ett dopsamtal. Då kommer prästen att berätta hur allting går till och ni får möjlighet att ställa frågor och komma med förslag på hur ni vill ha det. Dopet följer Svenska kyrkans ordning för dopgudstjänst.
Om ni vill ha med något därutöver, till exempel sång- eller diktläsning, ska ni ta upp det med prästen som har ansvar för utformningen av gudstjänsten. Till dopsamtalet är det bra om ni har bestämt hur ni vill ha det med faddrar.
Att välja faddrar
Ni kan i samband med dopet välja fadder till ert barn. Ursprungligen skulle faddern avlägga trosbekännelsen och lova att svara för barnets kristna fostran. Faddrarna skulle också ta hand om barnet om föräldrarna dog. Idag har fadderskapet ingen juridisk funktion. När ni valt faddrar, är det bra om ni berättar för dem om just era förväntningar på dem. Ni kanske har helt olika tankar kring fadderskapet. Förhoppningsvis blir uppgiften att vara fadder grunden för en relation som blir till glädje för alla parter i många år.
Som fadder kan du berätta för fadderbarnet om dopets betydelse och att Gud finns med i livet, oavsett vad som händer. Under dopet medverkar ofta faddern, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. Fadder kan en eller flera vara, syskon, släktingar eller vänner. Det finns bara en regel för att kunna bli fadder: Du måste själv vara döpt i en kristen kyrka.
Låna dopklänningar
Det finns 20 olika dopklänningar och dopkolt att låna. Dopkolten, det finns två stycken, kan användas av lite större barn och barn som själva kan stå/gå. Kolten är enkelt att klä på barnet och knyts i ryggen. Till några av klänningarna finns det också olika färg på band som man kan välja mellan. Det kostar inget att låna dopklänning i samband med dop i Svenska kyrkan i Stenstorp.
Av de 20 klänningar så är nr 1-15 sydda och skänkta av Raija Aalto Persson. Klänningarna 18-20 är sydda av Berit Widmark.
Bildspel med alla klänningar nedan.