Studenter sitter kring ett bord med uppslagna böcker. Bokhyllor i bakgrunden.
Lyssna

Hans Kosmala

Hans Kosmala blev Svenska teologiska institutets förste direktor. Under hans tid kom institutet att utvecklas till en knutpunkt för internationell bibelforskning och han själv blev en förespråkare för respektfulla interreligiösa relationer.

Från institutets innergård leder två trappsteg upp till en grön trädörr. Mitt på dörren sitter en mässingsskylt fästad med två skruvar: ”Hans Kosmala library”. I rummet med välvt tak, väggfast bokskåp och stora fönster undervisade institutets förste direktor, Hans Kosmala, i över 20 år. Som skicklig språkvetare och noggrann lärare kom han att bli mycket betydelsefull för den skandinaviska bibelforskningen, men hans egen dramatiska bakgrund kom också att göra honom till en pionjär i förbättrandet av judisk-kristna relationer under och efter andra världskriget. 

Utbildade missionärer

Hans Kosmala föddes i det schlesiska Breslau, dagens polska Wrocław, 1903. Han utbildade sig först till ekonom men kom sedan att studera bibliska språk och teologi. Efter studierna flyttade han till Leipzig där han 1930 blev lärare och senare chef vid Institutum Judaicaum, ett utbildningsinstitut för missionärer. Det berättas att Kosmala var mycket negativt inställd till judendom och judar när han anlände till Leipzig - hans mål var att lära sig om judendom för att kunna undervisa och missionera. 

Men tiden på Institutum Judaicaum skulle komma att förändra Hans Kosmala på djupet. Institutets studenter mötte den tidens främsta judiska och kristna tänkare. I mars 1930 talade Martin Buber vid ett studentmöte och Kosmala var där. Buber trollband publiken och som flitig student antecknade Kosmala noggrant. Kosmala sände sedan sina anteckningar till Buber och denne svarade. Detta blev början på en mångårig brevväxling, och Kosmalas insikter om judendom växte. 

Tvingades fly

Samma år som Kosmala blev chef på Institutum Judaicum stängdes institutet ner av Gestapo. Kosmala och verksamheten flyttade till Svenska Israelmissionens lokaler i Wien, där det var verksamt i ytterligare ett par år. Men 1939 tvingades Kosmala överge sitt institut och fly till England. Han hade uttalat sig kritiskt mot naziregimen när Tyskland invaderade Österrike 1938 och anade att han fanns i Gestapos register.

Kosmala och hans familj bosatte sig i London, men eftersom Kosmala var tysk medborgare blev han satt i interneringsläger som ”enemy alien”, det vill säga som tillhörig en fiendenation. När hans antinazistiska hållning blev känd befriades han, men fick leva som statslös i London fram till 1949. Efter kriget blev Hans Kosmala brittisk medborgare och prästvigdes för Church of Scotland för att arbeta med mission till judar. 1949 blev han sänd till den nya staten Israel och arbetade för den skotska kyrkan i Tiberias.

Lärare, rådgivare, direktor

Under samma tid förberedde Greta Andrén och Göte Hedenquist, som lärt känna Hans Kosmala i Wien, starten av Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Kosmala tillfrågades om han ville vara lärare och rådgivare för det nybildade institutet. Han accepterade och flyttade till Jerusalem. Snart blev han också utsedd till direktor, trots att man hade hoppats att direktorn skulle vara en svensk.

Väl på plats knöt Kosmala många värdefulla kontakter med israeliska forskare, vilka också blev lärare och föreläsare på institutet. Bland dessa fanns Yigael Yadin, Shemaryahu Talmon och David Flusser. Den stora nyheten bland bibelforskare under denna tid var fynden av dödahavsrullarna, det vill säga texter på hebreiska och arameiska, både bibeltexter och hittills okända dokument som ansågs vara skrivna av den judiska grupperingen esséer. Många av institutets föreläsare arbetade just med dessa texter.

Hans Kosmala satt alltså på första parkett då han befann sig i dessa sammanhang. Kosmala var först skeptisk till äktheten i de gamla texterna, men bestämde sig snart för att inkludera dem i sin doktorsavhandling. Hans tes var att Hebréerbrevet i Nya testamentet var skriven till en grupp esséer. Hans bok Hebräer-Essener-Christen blev klar 1959 och accepterades för doktorsgraden av universitetet i Leiden. 

Knutpunkt för internationell bibelforskning

Kosmala startade en publikationsserie för institutet, i vilken bibelforskare fick publicera artiklar. Ofta var det artiklar som hållits som föreläsningar på institutet. Serien kallades Annual of the Swedish Theological Institute publicerades från 1962 till 1978. Institutet var nu en knutpunkt för studenter och internationell bibelforskning och Kosmala belönades med den svenska Nordstjärneorden 1961.


1960-talet var en tid av islossning i relationerna mellan judar och kristna, men också mellan olika kristna kyrkor i regionen. Den romersk-katolska kyrkan hade just publicerat nya riktlinjer för sin hållning till judar och judendom och i Jerusalem var Kosmala med och grundade The Ecumenical Theological Research Fraternity, en förening som skulle bevaka ekumeniska och interreligiösa relationer. 


Framstående språkpedagog

Sin största betydelse för skandinavisk bibelforskning fick Kosmala genom att han undervisade flera årskullar studenter i hebreiska. Många av institutets studenter kom att bli professorer och bibelforskare. Flera av dem som arbetade med den svenska översättningen av den hebreiska bibeln, den så kallade Bibeln 2000, hade förkovrats i sina språkstudier för Hans Kosmala. Det berättades att Kosmala var ytterst noggrann som lärare, och att han mot slutet av sitt liv behärskade ett tjugotal språk. 


Hans Kosmala gick i pension 1971 och återvände till sin familj i England. Han avled 1981.