Från institutets innergård leder två trappsteg upp till en grön trädörr. Mitt på dörren sitter en mässingsskylt fästad med två skruvar: ”Hans Kosmala library”. I rummet med välvt tak, väggfast bokskåp och stora fönster undervisade institutets förste direktor, Hans Kosmala, i över 20 år. Som skicklig språkvetare och noggrann lärare kom han att bli mycket betydelsefull för den skandinaviska bibelforskningen, men hans egen dramatiska bakgrund kom också att göra honom till en pionjär i förbättrandet av judisk-kristna relationer under och efter andra världskriget.
Utbildade missionärer
Hans Kosmala föddes i det schlesiska Breslau, dagens polska Wrocław, 1903. Han utbildade sig först till ekonom men kom sedan att studera bibliska språk och teologi. Efter studierna flyttade han till Leipzig där han 1930 blev lärare och senare chef vid Institutum Judaicaum, ett utbildningsinstitut för missionärer. Det berättas att Kosmala var mycket negativt inställd till judendom och judar när han anlände till Leipzig - hans mål var att lära sig om judendom för att kunna undervisa och missionera.
Men tiden på Institutum Judaicaum skulle komma att förändra Hans Kosmala på djupet. Institutets studenter mötte den tidens främsta judiska och kristna tänkare. I mars 1930 talade Martin Buber vid ett studentmöte och Kosmala var där. Buber trollband publiken och som flitig student antecknade Kosmala noggrant. Kosmala sände sedan sina anteckningar till Buber och denne svarade. Detta blev början på en mångårig brevväxling, och Kosmalas insikter om judendom växte.
Tvingades fly
Samma år som Kosmala blev chef på Institutum Judaicum stängdes institutet ner av Gestapo. Kosmala och verksamheten flyttade till Svenska Israelmissionens lokaler i Wien, där det var verksamt i ytterligare ett par år. Men 1939 tvingades Kosmala överge sitt institut och fly till England. Han hade uttalat sig kritiskt mot naziregimen när Tyskland invaderade Österrike 1938 och anade att han fanns i Gestapos register.
Kosmala och hans familj bosatte sig i London, men eftersom Kosmala var tysk medborgare blev han satt i interneringsläger som ”enemy alien”, det vill säga som tillhörig en fiendenation. När hans antinazistiska hållning blev känd befriades han, men fick leva som statslös i London fram till 1949. Efter kriget blev Hans Kosmala brittisk medborgare och prästvigdes för Church of Scotland för att arbeta med mission till judar. 1949 blev han sänd till den nya staten Israel och arbetade för den skotska kyrkan i Tiberias.