Lyssna

1700-tals takstolen renoverad

Äntligen var det dags för installationen av högbenet, stödben och en lagning av själva stödet i takstolen. Vi var där och fick lära oss om franskt lås, dymlingar, späntkniv och japansk såg.

Klockan är 11.30 onsdagen den 10 februari. Nu är det äntligen dags för delarna i takstolen att komma på plats. Det är kallt men uppehåll. Plåtslagarna tar upp plåt längst hela långsidan på taket. Där timmermännen står är taket helt borta.

 

 Vi träffar Christer Hjelte, Benny Sköld och Simon Sköld från L.I. Tak på taket och får följa arbetet med att byta ut delar i en takstol från 1700-talet. I takstolen var man tvungen att byta ut en 8,5 meter lång högben, ett stödben och delar av bottenstocken. Den nedre delen av stocken låg inmurad och fäst med ett järnfäste och man var tvungen att ta upp murbruk runt om. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På den nedre delen av bottenstocken beslöt man att skarva med s k franskt lås. Det är en teknik där man skär ut vissa segment ur träet så att delarna ska passa in i varandra. Man måste föra in stocken sidledes. Sedan fixerar man stockdelarna i det franska låset med två kilar från båda sidorna samtidigt. Simon förklarade att det är ett visst ljud som man lyssnar efter. I början finns det en klang och när trädkilarna slutligen har slagits fast mot varandra så är det stumt. Man måttade och jämnade kilarna med en japansk såg. Därefter hyvlade man kanterna med en liten fashyvel. Sist slår man i två spikar som en ytterligare låsning.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I högbenet har man gjort tapphål för att fixera stödbenet. Stödbenet har även det fixerats med tapp och tapphål i den delen som man bytt ut. När man har monterat ihop delarna så slår man in en dymling (en fixeringskil av trä). Dymlingar är väldigt hårda och har spräckts i fibrernas riktning med en späntkniv.

Man började att montera ihop nerifrån: det franska låset med kilningar, stödbenet och slutligen högbenet.  Stödbenet och högbenet kilades fast med fler dymlingar. De handsmidda spikarna från 1700-talet återanvänds i hela processen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inom kort kommer man att fixera den nedre stocken och mura upp runt den. Nästa steg är att lägga undertaket på plats.

Därefter kan plåtslagarna fortsätta lägga taket.

Vi tackar timmermännen för denna gång. Nu ska de iväg till Rosenbad där de arbetar med ett av tornen.

Om man vill kika in på vad de håller på med och har gjort, så finns det ett instagramkonto som heter Simon_bygghantverk. Där kan man ta del av spännande projekt såsom en lökkupol till Roslags-Kulla kyrka. 
Här är även en länk till Österåkers församling där Roslags-Kulla ligger.