En gång för länge länge sedan, närmare bestämt i slutet på 1600-talet, började Storkyrkans höga spira att luta betänkligt.
Man visste inte riktigt vad man skulle göra åt det. Renovera spiran? Ja, det visade sig att det var försent. Man var helt enkelt tvungen att byta ut den.
Samtidigt hade slottet, Tre Kronor, brunnit ned och det nya slottet i barock stil, som Nicodemus Tessin den yngre hade ritat, var ej färdigställt. Diskussioner fördes till och med om man skulle riva kyrkan och bygga nytt, men till det fanns det inga pengar. Man behövde byta ut spiran och man tänkte i barockstil. Efter många turer mellan stadsarkitekten Johan Eberhard Carlberg och slottsarkitekten Carl Hårleman bestämdes det att man skulle ha en barockhuva. Men det såg inte bra ut på en gotisk tegelkyrka och snart kom beslutet att klä hela kyrkan i barockstil som harmonierade med det nya slottet. Ombyggnaden pågick mellan 1736-1743. Tegelkonstruktionen i tornet byggdes upp på höjden. Förutom att mura igen fönstren så lade man till stenutsmyckning runt fönster, gavlar på tornet och runt om kyrkan. Putsen fick en ljust gulröd färg och man byggde en ny lanternin. Mycket av stenarbetet gjordes i sandsten. Här går att se bilder och höra mer om det.