Det har gått 3 månader sedan sist och man har färdigställt själva terassbotten och räckena i trä och kopparplåt.
När man gjorde om utseendet på Storkyrkan från medeltida till barock på 1740-talet murade man tornet i tegel och från tornterassen uppåt är det en träkonstruktion täckt med kopparplåt. Under årens lopp har plåten bytts ut helt och delvis. Träet hade delvis bytts ut på vissa ställen, t ex på de snedställda sidorna på tornterassen. Träet är från 1700-talet och när man som nu går på djupet med en renovering är det väldigt mycket som har blivit komposterat, dvs det har förmultnat och har ingen bärighet.
När man nu tog bort plåten och synade underlaget, upptäcktes stora skador runt sidorna på träkonstruktionen som håller klocktornet på plats.
Efter en process med utvärdering och undersökning av skicket insåg man att klocktornet måste lyftas upp för att byta ut bottenkonstruktionen. Hur gör man det kan man fråga sig? Jo, man använder domkrafter och lyfter försiktig så att man kommer åt syllarna. Robert Edman förklarar att man var tvungen att ta in extra timmermän. Med Simon Sköld från firma LI Tak AB har man haft 16 timmermän på plats för att genomföra träarbetet. Snart är timmermännen färdiga uppe i tornet.
Robert berättar också att man har gjort det möjligt att kunna gå upp i ett av hörnen i klocktornet. Detta för att kunna se om något läcker eller om det finns andra problem. Vi undersöker nävern som timmermännen har använt som isolering. En byggnadsmetod som användes förr. Man kan även se huvuden på de handsmidda spikarna i träet. Här har timmermännen återanvänt så mycket det går.