Lyssna

Renovering och återställning av Storkyrkan är nu klar

2020 startades renoveringen och den pågick i nära tre år med etablering och avetablering. Puts-, plåt- och stenarbeten har genomförts. Samtidigt med renoveringen har exteriören återställts till 1740-talets utseende. Här finner du hela processen i bild, text och audio!

Invigningsceremonin av Storkyrkans exteriöra restaurering

Den 31 maj var det invigning på Storkyrkans gård med trumpet, högtidstal, dygdespel, hantverkarnas utställning samt visning av det exteriöra. Här finns bilder från dagen!

Hur blev det, Max Laserna?

Louise Linde träffar Max Laserna under invigningsceremonin och får en liten pratstund med honom om Storkyrkans renovering.

Storkyrkans nya tornfärg blir synlig idag

Efter hundratals år kan Stockholmarna nu se Storkyrkans tornspira (lanternin) i dess ursprungliga färg. Djupröd i stället för koppargrön.

Återställa symmetri avseende träd Storkyrkan gård

Popplarna på Storkyrkans gård har nått sin växttid och har skador, orsakar skador på byggnaden och är farliga för allmänheten. Den 3 april kommer de återstående popplarna att tas ned. Återplantering så snart det är frostfritt.

Tidskapslar - öppningsceremonin

Vi öppnade tidskapslar från 1742, 1903 och 1929 i Storkyrkan. Här går det att se en film av öppningen av lådorna. I 1929 års låda fanns en vackert skriven dokumentation över vad man hade gjort. Här går det att läsa den.

Den barocka gestaltningen är här!

Vi visas runt av Robert Edman och får se Storkyrkan som hon såg ut 1743. Under århundraden har alla utsmyckningar minimerats till skuggningar i fasaden mot slottet. Nu kan vi äntligen uppleva den ursprungliga gestaltningen.

Hälsningar från förr

Under de pågående renoverings- och restaureringsarbetena av Storkyrkan har man upptäckt små meddelande i sten, puts och plåt. Det har mestadels varit initialer och årtal. På rosettfönstret mot Slottsbacken, som renoverades i slutet av 1800-talet, har man under sommaren hittat inskriptioner på själva glaset. Förutom årtal och namn har fönsterhantverkarna tagit tillfället i akt att rista in samtida kommentarer som i vissa fall ger intressanta inblickar i vad som hände just då när de deltog i renoveringsarbetena.

Tack till timmermännen!

Träarbetet på Storkyrkans tornterrass, klocktorn och lanterninen har varit väldigt omfattande. Här får vi ta del av L.I. Taks bilder genom Simon Skölds dokumentering av arbetet.

Lanterninens hemligheter

Det doftar trä, vinden pustar och presenningen slår mot byggnadsställningarna. Solen lyser och värmer när vi besöker Storkyrkan och tittar på renoveringen. Var befinner vi oss och vad har hänt? Robert Edman projektledare från KFS visar runt! Här hittar du även en intervju med en av timmermännen som var inne under projektet och dokument över lanterninens skick.

Den magiska stenen

På Storkyrkans fasad byter man ut och konserverar sten. Hur gör man det? Vi träffar Mikael Medin VD/projektledare för Närkesten och pratar sandsten. Här kan du höra intervjun!

En vägg och ett torn

Vi går på upptäcktsfärd. Vad pågår och hur ser det egentligen ut på bygget denna vackra novemberdag? En överraskning uppdagas: ett flertal kuvert från ombyggnationen på 1740-talet och senare renoveringar har hittats.

Ett klot i guld!

Nu är ställningarna runt tornet uppbyggda ända upp till klotet precis under tuppen. Hela lanterninen - tornhuvan är täckt! Mot gården är nu ställningarna rivna och fram träder Storkyrkan i sin nya färg. Denna dag hälsar vi på hos plåtslagarna.

Vad händer i lådan?

Har du undrat över trälådan högt uppe på Storkyrkans torn? Vi blir guidade upp av Janne Borg M3 bygg och får träffar timmermän och målare!

En annan kyrka i en annan tid

Vad händer bakom väderskyddet? Vi får oss en rundtur från torn till nedersta plan där vi träffar stenmontörer och stenkonservatorer. Vi upptäcker en annan kyrka i fasaden, små budskap här och där från tidigare renoveringar. Följ med upp i tornet och titta på fasaden mot Trångsund..

Tornterassen och urnornas skick

Vi visste att det var dåligt - men inte riktigt hur dåligt. Vi besöker tornterassen när plåtslagarna tar upp plåten. Fram träder ett trä i inte alltför bra skick. Urnorna, som vi trodde hade grus i sig, har ett annat och problematiskt innehåll. Men här löser vi problemen!

Om dået som möter nuet

Vi besöker putsarna som arbetar på Storkyrkan för att se hur det går. Takfoten som var i väldigt dåligt skick strålar nu i sin gråa färg. Man håller på med infärgning av den stora väggen och restaurerar uppe vid de små fönstren som kallas italienaren.

Tornet räckena och urna

För lite sedan tog man ner räckena från tornet och upptäckte då att en av urnorna behövdes renoveras. Här finns bilderna från nedtagningarna.

En stund ur tiden

19 december 1934. Då var det klart med renoveringen av Storkyrkan. Ute på gården samlas byggarna. Byggnadsställningar är av trä och det är väldigt många män som står uppradade på gården. Man ser tydligt vilka som är arbetare. Ett plåtkuvert från svunna tider har nu hittas i en av urnorna.

Takpromenad

Solen skiner och himlen är vackert blå. Vi besöker plåtslagarna som befinner sig på taket mot Storkyrkobrinken. Vi får även en lektion i plåtslagarverktyg!

Tjugoåtta, trettio, trettiotvå och slutligen trettiofyra…

Vi är uppe i tornet och blickar ut med skälvningar. Det här är högt och det är öppen sikt. Det känns. Vi går några trappor till och känslan planar ut.

1700-tals takstolen renoverad

Äntligen var det dags för installationen av högbenet, stödben och en lagning av själva stödet i takstolen. Vi var där och fick lära oss om franskt lås, dymlingar, späntkniv och japansk såg.

Alle man på tak!

Det är 11 grader minus och det har precis slutat snöa. Raskt är alla på Storkyrkans tak ca 40 meter över mark. Det är takläggning av plåt, byte av högbenet i en takstol och förberedelser för resning av byggnadsställningar runt tornet. Under den inplastade delen har putsningen framskridit. Vi kikar in på bygget under två dagar i början på februari och får träffa timmermännen som ska byta ut ett högben i en 1700-tals takstol.

Storkyrkans fyra tornur

Storkyrkans urverk som driver tornuren har stannats i samband med renoveringen. Urverket som driver uren är unikt då det är en av de få mekaniska verk i kyrkotorn i som fortfarande är i bruk. Urverket kommer att skyddas mot damm genom inplastning.​

Renoveringen accelererar!

Det är mörkt och snöigt då den nya takstolen och kopparplåten lyfts till taket med skylift. Inne på gården stryks sandstensputs på väggen och runt om Storkyrkan reses byggnadsställningar upp. Efter några timmar klarnar det upp. Det är full fart!

Träet doftar tid

Plåtslagarna har anlänt och just nu arbetar de med att bryta upp plåten på taket. Under plåten fanns det gamla träet från längesedan. Vi hittar även spikar som troligen är från 1700-talet. Möt plåtslagarna som kommer att arbeta med taket och tornet under renoveringen.

En tidig morgon på bygget

Gamla stan är folktomt men runt om i gränderna kör sopbilar och lastbilar. Klockan är 6.30 en tisdagsmorgon i mitten av november. Per Erik Asker, som vi mött tidigare, är på plats. Just denna dag ska han visa hur han börjar dagen och hur man blandar Storkyrkans puts. Vi säger hejdå till Petri.

Tänk om teglet är från 1300-talet?

Med skyddsskor och hjälm kunde vi besöka under väderskyddet. Putsen är blästrad och ställen där skador tidigare var synliga är nu helt rena ner till teglet. Nya upptäckter har gjorts.

Blästring pågår

Nu har själva arbetet på Storkyrkan startat och under torsdagen och fredagen pågår det blötblästring. Samtidigt på marken pågår det snickeriarbeten och säkring av arbetsplatsen.

En hiss och vi ses snart igen!

På torsdagen var Svenska Hissmontage AB/Kranpunkten inne och monterade en bygghiss. Nu försvinner Sydställningars Robert Svenson, Fredrik Högstedt och Fredrik Andersson ett par månader. På gården upptäcker vi två nya snickare från M3 Bygg. Snart börjar arbetet på Storkyrkan!

Ställningarna upp

Knappt hade de anlänt innan ställningarna var uppe. Sydställningarnas Robert Svensson, Fredrik Högstedt, Andreas Högstedt och Fredrik Andersson arbetar på i högt tempo. Vi vinkar hejdå till Roffe Frank och vi får lära oss vad en Lindströmmare är. Här finns bilderna!

Byggnadsställningarna har anlänt!

Måndagmorgon och Sydställningar har anlänt med ställningarna. Denna gång fick man lasta av på utsidan och bära in del för del på Storkyrkans innergård. Här finns bilderna!

Snart klart!

Snart är etableringen på Storkyrkans innergård helt klart och färdig för inflyttning. I veckan färdigställdes bodarna av snickarna Roffe Frank och Petri Joronen. Just nu byggs det plank runt hela arbetsplatsen.

Att lyfta en arbetsbod

Sista delen av etableringen på Storkyrkans gård var att lyfta in åtta arbetsbodar och en container. En spännande upplevelse med massor av aha-intryck.

Full fart på Storkyrkans innergård

På Storkyrkans innergård är det full fart. Snickarna Roffe Frank och Petri Joronen arbetar just nu med att färdigställa arbetsbodarna. Bodarna kommer att få trappor, däck och staket. Storkyrkans innergård är stängd men Storkyrkan är öppen som vanligt!

Avskärmning och stängning av Storkyrkans gård

Nu startar förberedelsearbetet för att dra igång den stora renoveringen. Första fasen är att förbereda innergården för arbetsbodar, vilket innebär att Storkyrkans innergård stängs. Storkyrkan är öppet som vanligt mellan 9.00-17.00.

Storkyrkans innergård stängd

Långa limträbalkar vägandes 281 kg styck rullades och bars in på gården. Milo, en fransk bulldogg, kom på besök. I dag stänger Storkyrkans innergård och öppnar igen hösten 2022. Storkyrkan är öppet som vanligt mellan 9.00-17.00.

Inspektion från ovan

Torsdag 2 juli var det dags för en grundlig inspektion av sten på tornet med en skylift. Hissnande högt upp...

Intervjuer

Intervjuer med anledning av renoveringen av Storkyrkan

Ulf Lindgren möter byggnadsantikvarien Max Laserna och pratar färg, historia och annat spännande. Dessutom fick Louise Linde chansen att tala med Ulf Lindgren om de olika stilarna inom gotik och barock.

Vart tog snickarna vägen?

Det var ett tag sedan Roffe Frank och Petri Joronen försvann från Storkyrkans innergård. De var först på plats och skötte hela uppbyggnationen av arbetsplatsen. Vi träffas igen på Skeppsholmen där de arbetar på kasernen som brandskadades 2016. Välkommen till intervju med Roffe Frank och Petri Joronen. Vi försöker klura ut om det finns någon specifik relation till just trä.

Under augusti/september 2020 kommer arbetsbodar att ställas upp på Storkyrkans gård och sedan kommer byggnadsställningar resas runt kyrkan. Gammal puts kommer att knackas ner och ersättas av ny puts i en ljusare färg än idag. Delar av kopparplåten på tak och tornhuv kommer att bytas ut. Efter cirka 24 månader kommer Storkyrkan i nygammal skepnad att träda fram, redo att smycka vår stad resten av detta sekel.

Tanken är att, i samband med renoveringen av utsidan, även återställa Storkyrkan till 1740-talets utseende då exteriören genomgick en transformation från gotisk tegelkyrka till italiensk barockkyrka. 

 
 

Förarbete

Länge leve barocken - Storkyrkan tillbaka till 1740

Kom och lyssna till den fascinerande berättelsen om varför den gotiska tegelkyrkan fick en romersk utsida och hur den förestående renoveringen kommer att ta sig an utmaningar kring val av färg, koppar och sten. Ulf Lindgren guidar och berättar: torsdagen den 24 september kl 18.00 och lördagen den 26 september kl 15.00 2020. Detta evenemang har genomförts.

Informationsträffar

Tisdag 30 juni var boende, näringsidkare och andra intresserade inbjudna till informationsträffar om Storkyrkans renovering.

Signeringsceremoni inför renoveringen av Storkyrkan

Den 16 juni var det signeringsceremoni i Storkyrkan med tal, gåva och psalmsång. Ulf Lindgren höll i talet och ledde ceremonin. Själva signeringen ägde rum med Silveraltaret som bakgrund. Sven Löfvenberg, VD Kyrkans fastighetssamverkan Stockholm AB, höll med penna. Stefan Fällman, affärschef M3 Bygg, Beth von Schreeb, ordförande i kyrkorådet, och Hans Ulfvebrand, domprost signerade. Här nedan går det att se bilder och höra talet.

M3 Bygg generalentreprenör för restaureringen

M3 Bygg har erhållit uppdraget av Domkyrkoförsamlingen att i samverkan med KFS AB, kyrkans eget projektledningsföretag utföra renoveringen av Storkyrkan. Projektet är en utförandeentreprenad där kyrkans exteriör ska restaureras.

Storkyrkan rustas hösten 2020

Ett nytt tak ska läggas, tornet ska putsas om, fasaden målas om, skadad sten ska lagas i den mån det är möjligt, annars ska den bytas ut. Dessutom ska detaljer i fasaddekoren som försvann vid den stora renoveringen i början av 1900-talet tas fram.