Hundra år har gått sedan det ekumeniska mötet i Stockholm 1925. Den ”universella kristna konferensen om liv och arbete” var den första internationella ekumeniska konferensen med delegater som var officiellt utsedda av de deltagande kyrkorna. Därmed blev den startpunkten för kyrkornas ekumeniska samarbete som sedan fortsatt i Kyrkornas världsråd, Lutherska världsförbundet och andra organisationer.
Mötet inleddes i Storkyrkan onsdagen den 19 augusti 1925 med en gudstjänst av aldrig tidigare skådat slag. Kyrkan var fylld till bristningsgränsen av inbjudna deltagare, kungahuset och diplomatiska kåren. Processionen av patriarker och biskopar fick tusentals åskådare som samlats utanför att häpna. Mötet öppnades av Gustaf V i Rikssalen på slottet. Förhandlingarna ägde rum i den nu rivna Blasieholmskyrkan och i Musikaliska Akademiens lokaler. Det avslutades i Uppsala domkyrka. Mötet fyllde hundratals spaltmeter i tidningarna. Det var årets stora händelse. Att kyrkoledare från länder, som genomlevt första världskriget och den ”urkatastrof” det var för det kristna Europa, möttes och försonades var en händelse av stora mått. Mötet fick långtgående konsekvenser. Det inledde faktiskt en ekumenisk reformation av världens kyrkor.
På initiativ av Sveriges kristna råd uppmärksammas 100-årsjubiléet genom att 2025 blir ett ”ekumeniskt år” då alla kyrkor och samfund i Sverige kraftsamlar för den fortsatta pilgrimsvandringen mot enhet, rättvisa och fred. 1925 var katoliker misstänkliggjorda och ortodoxa präster exotiska figurer i det religiöst homogena Sverige. Afrikanska och asiatiska kristna såg man sällan till, trots att missionen hade sin bästa tid. Religionsmöten var något som skedde i främmande länder. Idag behöver vi inte resa långt för att möta företrädare för andra världsreligioner och de flesta kristna kyrkor har rotat sig i Sverige. Tillsammans med oss bevarar och förnyar de den kristna traditionen i vårt land.
Det ekumeniska året blir ett dubbelt firande. Det har också gått 1700 år sedan den nicenska trosbekännelsen år 325 fastställdes som den grundläggande trosbekännelsen för alla Kristi efterföljare. Den förblir en normerande sammanfattning av den kristna tron, läst, sjungen och tolkad i hela kristenheten. Det gick en skälvning genom Uppsala domkyrka när åldrade patriarken Photios av Alexandria vid avslutningsgudstjänsten läste den nicenska trosbekännelsen på grekiska och den ungdomlige ärkebiskopen av Uppsala predikade om Jesu närvaro i nuet. Kyrkans enhet blev påtaglig i sin vertikala och horisontella dimension.
Det ekumeniska årets tema är ”Tid för Guds fred”. Kyrkorna vill medverka till mellan folk och länder, trosriktningar och religioner och mellan människan och skapelsen. Allt i insikt om att enhet, fred och försoning är Guds gåva genom Jesus Kristus.
Påsken 2025 infaller samtidigt i östkyrkan och västkyrkan. Alla kyrkor i Sverige planerar därför att fira pingsten tillsammans. I Stockholm anordnas dem 19–24 augusti en ekumenisk vecka med mängder av program. Den kulminerar med en gemensam högtidsgudstjänst i Storkyrkan. På nytt får den vara samlingsplatsen för jordens böner, kyrkornas lovsång och Andens energi.
Jonas Jonson, biskop emeritus